Nova vest
Košarka

Subota, 17.08.2019.

23:16

SAD – glavni favoriti za zlato

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država uprkos velikom broju otkaza na Mundobasket u Kinu dolaze kao apsolutni favoriti.

Izvor: SN

Autor: SN

SAD – glavni favoriti za zlato
Foto: FIBA

Amerikanci će u Kini napasti šestu titulu šampiona sveta, a podsećamo da su poslednju osvojili kada su u finalu pobedili selekciju Srbije, a na turniru pre tog savladali su domaćina Tursku.

Ameriku će na ovom šampionatu sa klupe voditi jedan od najboljih NBA trenera svih vremena, čovek čije je poreklo sa ovih prostora, a ime mu je Greg Popovič.

Veliki broj NBA zvezda otkazalo je nastup na Svetskom prvenstvu, a i pored tih velikih zvezda i neki manje poznati košarkaši odlučili su da se posvete sebi tokom leta kako bi se što bolje spremili za narednu NBA sezonu.

Istorija na SP

Sjedinjene Američke Države je nacija koja je svetu poklonila sport zvan košarka, to je pre više od jednog veka uradio profesor Džejms Nejsmit po kome se i zove hala univerziteta Kanzas.

Njihovo prvo učešće je bilo daleke 1950. godine u Argentini, kada su u konkurenciji od 10 selekcija završili kao drugi, a titula je pripala domaćoj reprezentaciji.

Osvojili su do sada pet zlatnih medalja, tri srebrne i četiri bronzane. Najslabiji učinak ostvarili su 2002. godine, kada su kao domaćini završili šestoplasirani.

Put do Kine

Iako je selektor Greg Popovič, ekipu Amerike je na kvalifikacionom turniru vodio nekadašnji trener Njujrok Niksa Džef van Gandi i on je izgubio samo jedan duel i to od Meksika, koji nije promenio apsolutno ništa.

Džamil Varni, Redži Hern, Ksejvijer Manford i Semadž Kriston samo su neki od manje poznatih igrača koji su nosili dres Sjedinjenih Država tokom kvalifikacija.

Ključni igrači

Posle silnih otkaza kao glavni igrači iskristalisali su se Kemba Voker, Donovan Mičel, Kajl Kuzma, Herison Brans, Džejson Tejtum, Kris Midlton, Bruk Lopez i Majls Tarner.

I dalje taj sastav broji kvalitetne NBA košarkaše i poneku zvezdu. Voker je kao što je poznato potpisao za Boston Seltikse, dok su Mičel, Kuzma i Tejtum predvodnici novog talasa.

Majls Tarner i Bruk Lopez, zajedno sa Pi Džej Takerom (koji je svojevremeno igrao u Izraelu) biti ti iskusniji igrači čiji će defanzivni pristup definisati igru Grega Popoviča.

Forma uoči SP

U Anahajmu su dočekali Španiju, u pripremnom susretu za koji je rečeno da je od velikog značaja i za Špance i za Amerikance.

Ipak, nešto pre toga, rezervisti SAD-a savladali su u trening meču reprezentativce sa 36:17, a taj trening meč je trajao svega dve četvrtine i bio je zatvoren za javnost.

Poznato je da je i čuveni „Tim Snova“ 1992. godine izgubio od igrača sastavljenih sa koledža u sklopu priprema za Olimpijske Igre u Barseloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d