Nova vest
Košarka

Subota, 17.08.2019.

23:05

Japan – teško do druge faze

Košarkaška selekcija Japana ima možda i najveću košarkašku tradiciju u Aziji i svojevremeno je dala veliki broj igrača u NBA ligi, ali i ostalim ligama sveta.

Izvor: SN

Autor: SN

Japan – teško do druge faze
Foto: FIBA

Japanci na svom petom Mundobasketu u istoriji ne dolaze sa velikim očekivanjima, a i na kupu Azije su bez medalje od 1997. godine kada su u Rijadu osvojili srebro.

Argentinski trener, iskusni Hulio Ljamas predvodiće reprezentaciju Japana. Lamas ima veliko iskustvo pošto je svojevremeno bio trener Real Madrida, kada su taj dres nosili između ostalih i veliki Alberto Ereros, Antonis Focis, Aleks Mumbru, Elmer Benet, Kaspars Kambala...

Istorija na SP

Japan je do sada učestvovao na četiri Mundobasketa. Njihov prvi nastup bio je 1963. godine u Rio de Žaneiru, kada su završili kao 13, a najbolji rezultat su ostvarili četiri godine kasnije u Urugvaju kada su bili 11.

U Atini 1998. godine, Japanje bio 14.

Put do Kine

Japan je u kvalifikacijama bio iza Australije, ali ispred Irana, Filipina, Kazahstana i Katara. Pobedili su na 8 utakmica, a najubedljivija je bila ona nad Katarom 96:48, odigrana 24. februara 2019. godine u Dohi.

Ključni igrači

Japansku reprezentaciju čine igrači koji nastupaju u domaćoj ligi, svi sem jednog – Ruija Haćimure. Haćimura je veliki košarkaški talenat koji je svoju karijeru gradio na univerzitetu Gonzaga.

Predvodio je tim koji je pobedio favorizovane Djuk Blu Devilse u regularnom delu sezone, kada su bili u najvećem naletu.

Haćimura pokriva poziciju krila i o njemu smo pisali kada smo najavljivali „martovsko ludilo“ u NCAA košarkaškom svetu.

Izabrali su ga Vašington Vizardsi, kao 9. pika na ovogodišnjem NBA draftu.

U ekipi je naturalizovani Amerikanac, Nik Fazekas, bivši student Nevade i as Dalas Maveriksa i Los Anđeles Klipersa, azanimljivo da je svoj put krčio bez agenta pošto nije želeo da ga iko zastupa.

Dalas ga je otpustio zbog Kita van Horna i Džejsona Kida.

Naoki Uto je momak na koga treba obratiti pažnju u ovo sastavu. On pokriva poziciju plejmejkera i u poslednjih nekoliko godina je prosto eksplodirao sa 17 poena i 8 asistencija u proseku.

Forma uoči SP

Japan je odigrao dva pripremna meča protiv Novog Zelanda. Jedan je pobedio, a drugi izgubio i na tim utakmicama se najviše istakao mladi Rui Haćimura, koji je argentinskom treneru na klupi Japana pokazao da na njega itekako može da računa za ulogu lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d