Nova vest
Košarka

Subota, 17.08.2019.

13:00

Italija – niko ne veruje u njih

Glavni rival Srbije u prvoj fazi opet dolazi na veliko takmičenje sa velikim ambicijama zbog imena u ekipi, ali javnost je prilično rezerevisana.

Izvor: AK

Autor: AK

Italija – niko ne veruje u njih
Foto: fiba.basketball

"Azuri" su prethodnih godina po pravili redovno uspevali da razočaraju svoje navijače, bez obzira na tim.

Opet su u ekipi brojna NBA i evroligaška imena, ali na putu ka borbi za medalje ih čekaju neki od najvećih favorita, a Italijani nemaju baš lepa iskustva sa svetskih prvenstava.

Istorija na SP

Mundobasket u Kini biće deveti nastup Italijana na svetskim prvenstvi, ali tek drugi u ovom veku.

Nisu igrali na SP od Japana 2006, jer se nisu kvalifikovali za Tursku 2010. i Španiju 2014.

"Azuri" se nikad nisu posebno isticali na svetskim smotrama, najbolje rezultate su ostvarili na turnirima 1970. i 1978. kada su bili četvrti.

U novijoj istoriji bili su deveti na prethodnom nastupu u Japanu, te šesti u Grčkoj 1998.

Put do Kine

Italijani su bez mnogo drame prošli kroz čuvene kvalifikacije, a da ćemo ih gledati u Kini najavili su već u prvoj fazi.

U nezgodnoj grupi sa Hrvatskom, Holandijom i Rumunijom su bili prvi sa četiri pobede u prvih šest utakmica, od kojih je presudna svakako bio ubedljiv trijum u Zagrebu sa 80:64 u drugom kolu.

U drugoj fazi su igrali sa Litvanijom, Poljskom i Mađarskom, gde su ključni trijumf opet zabeležili protiv najtežeg rivala Litvanije sa 70:65.

Nakon toga su opet mogli sebi da dopuste dva poraza koja im nisu ugrozila put na SP, jer su razbili glavnog konkurenta u borbi za prva tri mesta Mađarsku 75:41.

Ključni igrači

Kao i godinama unazad, Italijani se najviše uzdaju u svoju NBA tandem Marko Belineli, Danilo Galinari.

Lider tima je ipak zvezda Evrolige Luiđi Datome, kapiten ove selekcije, a dosta se očekuje i od "večne" nade Alesandra Đentilea.

Naravno, posebno pažnju uvek treba obratiti na sjajnog naturalizovanog Amerikanca Danijela Heketa.

Forma uoči SP

Italijani su pokazali da im na papiru slabiji rivali, poput onih van Evrope, neće biti problem u Kini.

Već na startu priprema su pregazili enegal 111:54, kasnije su lagano dobili Venecuelu 72:54, ali ozbiljni timovi sa "Starog kontinenta" će im biti ozbiljan izazov.

"Tesni" mečevi im ne prijaju, što je pokazala Rusija pobedom 72:70, a kada glavne zvezde ne služi šut (Belineli 0/8 trojke, Heket 1/6 za dva), debakl je neizbežan kao protiv Grčke u Atini (83:63).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d