Nova vest
Košarka

Četvrtak, 15.08.2019.

13:00

Srbija – naš "Tim snova"

Uoči Mundobasketa Srbija se nalazi na četvrtom mestu FIBA rang liste najboljih reprezentacija sveta, ali je drugi favorit.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srbija – naš
Foto: fiba.basketball

Srbija traži prvu zlatnu medalju pod ovim imenom, prvu svetsku titulu od 2002, ali i ujedno prvi tron od tog slavlja u Indijanapolisu.

"Orlove" na šestom nastupu na svetskim prvenstvima predvodi Aleksandar Đorđević, pod čijim vođstvom smo na prethodnom Mundobasketu bili drugi.

Naša selekcija će u Kini biti oslabljena neigranjem jednog od ključnih igrača Miloša Teodosića, člana idelanih petorki prethodna dva SP, te specijaliste za odbranu Dragana Milosavljevića.

Zemlja: Srbija
Nadimak: "Orlovi"
Trofeji: 1x zlato na OI, 5 zlata na SP, 8 zlata na EP
Boja dresova: plava, bela
Kapiten: Nemanja Bjelica
Selektor: Aleksandar Đorđević
Najviše nastupa: Krešimir Ćosić 303
Najviše poena: Dražen Dalipagić 3.700
Mesto na FIBA rang listi: 4.

Istorija na SP

Reprezentacija Srbije treći put nastupa na Mundobasketu pod ovim imenom, ali kao legitimni naslednik bivše Jugoslavije ovo će biti ukupno 11. učešće na svetskoj smotri.

Naša selekcija ima dve titule prvaka sveta i jednu srebrnu medalju od raspada SFRJ, a ukupno pet zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane.

"Orlovi" su poslednji put pokorili planetu 2002. godine u Indijanapolisu, odbranivši tada zlato osvojeno u Atini 1998. godine.

Pre pet godina Srbija je poražena u finalu u Španiji od SAD, a to je bila prva od tri srebrne medalje u nizu u eri selektora Đorđevića.

Srbija će u Kini pokušati da prekine tu tradiciju i osvoji prvu titulu na nekom velikom takmičenju posle 17 godina.

Važan "adut" na tom putu će biti i dresovi. Posle šest godina opet ćemo navijati za "plave".

Put do Kine

Srbija nije lako stigla do Mundobasketa kroz prvi kvalifikacioni ciklus FIBA. Pogođena sukobom na relaciji FIBA i Evrolige, naša selekcija nije mogla da računa na najbolje igrače iz najjačih evropskih klubova u svim mečevima, kao ni na NBA zvezde.

To je uticalo na rezultate tima selektora Đorđevića kroz čiju selekciju je u prethodne dve godine prošlo tačno 30 košarkaša.

"Orlovi" su prvo bili drugi u prvij kvalifikacionoj rundi zabeleživši četiri pobede u šest duela sa Gruzijom, Austrijom i Nemačkom koja je oba puta savladala naš tim.

U drugoj fazi Srbija je igrala sa Grčkom, Estonijom i Izraelom. Nakon poraza u Grčkoj i Izraelu, usledio je ubedljiv trijumf nad Helenima 84:61 u Beogradu, a onda nečekivan poraz u Talinu 71:70 u prvoj "meč lopti" za SP.

Usledio je meč odluke u poslednjem kolu, u kojem je Đorđevićeva selekcija razbila Izrael 97:76 i "overila" mesto u Kini.

Ove naporne kvalifikacije su pre svega "izneli" Marko Simonović koji je odigrao svih 12 utakmica i Miroslav Raduljica sa deset nastupa, uz podršku Dragana Milosavljevića (8) i Stefana Bričevića (7).

Raduljica je prosečno beležio 13,3 poena uz 4,9 skokova, 2,3 asistencija i 1,3 ukradenih lopti po meču, dok je Milosavljević imao prosek od 11,5 poena, 2,9 skokova i 2 asistencije.

Veliki doprinos dali su momci koji ne konkurišu za Kinu Stevan Jelovac, Stefan Peno, Đorđe Gagić i Ilija Đokovića sap o osam nastupa.

Ključni igrači

Srbija će u Kini imati verovatno najjači sastav u poslednjih nekoliko decenija. Tu su petorica NBA igrača uz nekoliko zvezda iz Evrolige.

Prvo ime je svakako član najbolje petorke NBA lige iz prošle sezone Nikola Jokić koji će igrati prvi put od Olimpijskih igara 2016. u Rio de Žaneiru.

Jokić je već u prvim pripremnim mečevima pokazao da će biti jedan od ključnih igrača selekcije, posebno u trenucima kada ne ide sve po planu jer osim poena u reketu značajno doprinosi i u razigravanju tima.

S obzirom na ono što smo videli tokom priprema, udarna "igla" naše selekcije će pre svih biti bek Sakramento Kingsa Bogdan Bogdanović.

Njegov šut će biti glavno oružje u napadu Srbije, a tokom priprema smo videli i da sjajno komunicira sa Jokićem što je ogroman dodatak u našem arsenalu.

Tu je naravno i Nemanja Bjelica koji će u izostanku povređenog Miloša Teodosića biti lider i oslonac reprezentacije.

Dosta se očekuje i od Bobana Marjanovića, novog NBA igrača Marka Gudurića, te plejmejkera vicešampiona Evrope Vasilija Micića.

Forma uoči SP

Od starta priprema srpski tim je delovao veoma dobro, nakon "zagrevanja" protiv Borca (97:66) i Finske (95:75), usledilo je prvo konkretno merenje snage u dvomeču sa Litvanijom.

Iako su Litvanci uglavnom vodili i u Beogradu i u Kaunasu, "Orlovi" su pokazali kvalitet u presudnim trenucima i iako još neuigrani odneli su dve pobede na krilima Bogdana Bogdanovića (16, pa 27 poena).

Srbija je u prva četiri meča prosečno postizala skoro 90 poena, što pokazuje da će naš tim uvek pronaći način da poentira, međutim, odbrana je ono na čemu insistira selektor Đorđević.

Ta odbrana je zablistala na startu Akropolis kupa, gde je Srbija razbila Tursku 87:72 na "krilima" sjajne defanzive i brojnih ukradenih lopti te laganih poena iz tranzicije.

Da ne treba da se brinemo za prvu fazu, videli smo dan kasnije protiv rivala iz grupe Italije, koja je lagano razbijena sa 32 poena razlike.

"Orlovi" su u Atini konačno potvrdili i da su spremni za Kinu, pobedivši najtežeg rivala u pripremnom periodu Grčku 85:80 posle produžetka, iako bez Nikole Jokića u sastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d