Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2019.

14:30

Voker i Šruder na čelu – ko su najbolji plejevi Mundobasketa?

Svetsko prvenstvo u košarci svakim danom je sve bliže i bliže, i u susret ovom velikom takmičenju spremili smo vam zanimljive tekstova.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Voker i Šruder na čelu – ko su najbolji plejevi Mundobasketa?
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Jedno od stalnih pitanja u svetu košarke je – “ko je najbolji plej u NBA?“ – ili – “ko je najbolji plej u Evropi?“.

Na predstojećem Mundobasketu nećemo gledati neke vrhunske plejmejkere, mahom iz najjače košarkaške lige na svetu, ali pozicija “jedan“ i dalje je bogata sjajnim imenima.

U ovom tekstu predstavićemo vam deset najboljih plejmejkera koji će igrati u Kini.

U narodu je poznata izreka “100 ljudi, 100 ćudi“, pa zbog toga očekujemo drugačija mišljenja u našim komentarima.

Postoji nekoliko parametara koji su uticali na rangiranje, a najvažniji su: kvalitet, učinak košarkaša u nacionalnom dresu prethodnih godina, kakav uticaj igrač ima na igru reprezentacije, forma iz prošle sezone...

Sve ćemo ovo uzeti u obzir, ali će se, naravno, najviše gledati kvalitet košarkaša.

Košarkaši koji su vredni pomene, ali se nisu našli među deset najboljih: Mantas Kalnijetis (Litvanija), Skoti Vilbekin (Turska), Vasilije Micić (Srbija), Kino Kolom (Španija), Metju Delavedova (Australija), a iz drugih razloga (povreda, privatni razlog) tu nisu Miloš Teodosić, Demijan Lilard, Dieron Foks, Kajl Lauri, Toma Ertel, Serhio Rodriges, Džamal Marej...

Ovakve liste znaju da budu nezahvalne, ali ih je uvek zanimljivo sastavljati. Krenimo.

10. Kevin Pengos (Kanada)

Ova pozicija primarno je bila rezervisana za Vasilija Micića, koji iza sebe ima neverovatnu sezonu u Efesu, ali na kraju smo se ipak odlučili za plejmejkera Barselone.

Pengos će, uz Korija Džozefa, biti predvodnik ovog sastava i košarkaš od čijeg će raspoloženja mnogo zavisiti igra osakaćene Kanade. Pengos bi se verovatno našao u 12 da igraju i sve zvezde, međutim tada bi mu uloga bila znatno manja.

Ovako če plejmejker Barselone imati veliki uticaj na igra nacionalnog tima, koji u Kinu dolazi sa malim ambicijama, nakon što je gotovo 90 odsto zvezda otkazalo nastup.

Pengos iza sebe nema najbolju sezonu, posle fenomenalne godine u Žalgirisu preselio se u Barselonu, ali tamo nije uspeo da ponovi iste partije. Ipak, na momente je podsetio na formu iz Kaunasa i Kanađani se nadaju da će Pengos u Kini igrati, kao što je to slučaj bio u Litvaniji.

Statistika iz prethodne sezone: 7p, 1,1sk, 3,2as za 20 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: /

9. Stefan Jović (Srbija)

Jović je na pripremama pokazao da će biti prvi plejmejker Srbije na Svetskom prvenstvu. Selektor Đorđević ima mnogo poverenja u njega, trenirao ga je i u Bajernu i on potpuno opravdava svaki minut.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde nema najbolju godinu iza sebe, neko vreme je proveo van terena zbog povrede, a kada je igrao nije to bio onaj očekivani nivo.

Međutim, u pripremama za Mundobasket najavio je odlične partije u Kini. Jović i Micić deliće minutažu i u zavisnosti od igre videćemo kako će izgledati minutaža.

Srpska javnost dobro je upoznata sa njegovim kvalitetima, od Jovića će se najviše očekivati u organizaciji napada, ali u odbrani.

Statistika iz prethodne sezone: 8,3p, 2,4sk, 4,6as za 21 minut.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Eurobasket 2017): 6,4p, 2,4sk, 5,4as za 22,2 minuta.

8. Fakundo Kampaco (Argentina)

Plejmejker Real Madrida izrastao je u fenomenalnog košarkaša. Kampaco je prethodne sezone igrao fenomenalno i bio je jedan od lidera “kraljevskog kluba“.

Ponikao je u argentinskom Penjarolu, s kojim je osvojio četiri titule, a dva puta je bio MVP. Svoj talenat preneo je u Evropu, gde je, nakon dve godine na pozajmici u Mursiji, zablistao i u dresu Real Madrida.

Pored sjajne igra u klubu, Kampaco je košarkaš koji uvek igra dobro za Argentinu, sa kojom ima veliki broj medalja osvojenih na Panameričkim igrama, kao i na FIBA Amerikupu.

Ovo godine biće lider “gaučosa“, zajedno sa legendarnim i vremešnim Luisom Skolom.

Statistika iz prethodne sezone: 10p, 2,7sk, 5as, 1,4ukr za 24 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Kup Amerike 2017): 14p, 2,8sl, 6,6as za 25 minuta.

7. Nik Kalatis (Grčka)

Iako mnogi nemaju visoko mišljenje o Kalatisu, zbog njegovog lošeg šuta, moramo se saglasiti da se radi o neverovatnom košarkaškom umu.

Grčki reprezentativac iza sebe ima sjajnu takmičarsku godinu, bio je stalno na ivici tripl-dabla, što je retko ostvarivo u Evropi, i predvodio je PAO do četvrtfinala Evrolige.

Prva violina “helena“ u Kini biće Janis Adetokumbo, međutim “Greek freak“ moraće da ima podršku saigrača ukoliko žele do medalje.

Kalatis će, takođe, igrati veliku ulogu i njegova podrška biće preko potrebna MVP NBA lige.

Statistika iz prethodne sezone: 12,2p, 3,8sk, 8,7as, 1,7 ukr za 31 minut.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Euobasket 2017): 13,6p, 3,4sk, 5as za 28 minuta.

6. Kori Džozef (Kanada)

Novi plejmejker Sakramento Kingsa mogao je da se nađe i na višoj poziciji, ali mu je na kraju pripalo sedmo mesto. Džozef redovno igra “bek-ap“ plejemejkera u NBA ligi, ali kada zaigra za Kanadu, pokaže da zaslužuje i više.

Ponikao je u San Antoniju, potom je igrao sjajno za Toronto i Indijanu, a od naredne sezone nosiće dres Sakramento Kingsa, gde će biti zamena Dieronu Foksu.

Pre tri godine igrale su se kvalifikacije za Olimpijske igre, a Džozef je bio veoma blizu da odvede Kanadu u Rio. Beležio je prosečno 20 poena, četiri skoka i asistencije, ali je Kanada u odlučujućem meču izgubila od Francuske.

Ovoga puta Kanađani će biti dosta oslabljeni, a očekujte od Džozefa odličan turnir.

Statistika iz prethodne sezone: 7p, 4sk, 4as za 25 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Kvalifikacije za OI): 19,3p, 4,3sk, 4,3as za 34 minuta.

5. Tomaš Satoranski (Češka)

Alfa i omega Češke u Kini. Satoranski je dosta napredovao u NBA ligi, sledeće godine nosiće dres Čikago Bulsa, a pre toga će predstavljati Češku u Kini.

Nekadašnje plejmejker Barselone skrenuo je na sebe pažnju igrajući u Kataloniji, međutim najviše su ga preporučile igre u nacionalnom timu.

Satoranski i Veseli predvodili su Češku do četvrtfinala Evrobasketa 2015, dve godine kasnije opet je ponovio slične partije, a ništa manje se očekuje i u Kini.

Ovoga puta Sato neće imati podršku Veselog, i zbog toga će morati da preuzme veliki deo posla. Češka se nalazi u grupi s Japanom, Turskom i SAD i biće joj veoma teško da se plasira u narednu fazu.

Statistika iz prethodne sezone: 8,9p, 3,5sk, 5as za 27 min.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Euobasket 2017): 12,2p, 5,6sk, 6,6as za 31 min.

4. Peti Mils (Australija)

Košarkaš San Antonija mogao je da uđe i na listu bekova, pošto je primarno poenter, međutim godinama igra u NBA na poziciji plejmejkera.

Situacija kod Milsa je sličan kao kod Korija Džozefa. U najjačoj ligi na svetu je zamenski plej, međutim u reprezentaciji igra fenomenalno.

Australija će u Kini biti bez Bena Simonsa, ali će i pored toga imati sjajan tim predvođen Milsom, Inglsom, Bejnsom i Bogutom. Od ove četvorice Peti će verovatno biti glavni u postizanju poena.

Kada smo već kod Džozefa i Milsa, njihov duel gledaćamo u grupnoj fazi, a “Bumersi“ su veliki favoriti, zbog brojnih otkaza Kanađana. Mnogi Australiji predviđaju borbu za medalje, a Peti će igrati veliku ulogu.

Statistika iz prethodne sezone: 10p, 3as, 2,2sk za 23 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (OI 2016): 21,3p, 1,6sk, 1,7as za 30 minuta.

3. Riki Rubio (Španija)

Ovog leta u Kini dosta posla pašće na pleća Rikija Rubija. Novi plejmejker Finiks Sansa provodiće dosta vremena na terenu, pošto Ćaćo Rodriges neće igrati na Mundobasketu.

Riki se više ne smatra mladim košarkašem, ulazi u najzrelije godine, pa bi takva i igra morala da mu bude. Rubio je najavljivan kao ogroman talenat, mađioničar s loptom, ali zbog lošeg šuta nikada nije uspeo da dođe do Ol-star nivoa.

Iako ima 28 godina, spada među najiskusnije u sastavu i igra “crvene furije“ dosta će zavisiti od njegovog raspoloženja. Zamena mu je Kino Kolom, što znači da neće mnogo vremena provoditi na klupi.

Uistinu, Rubio nikada za reprezentaciju nije igrao na nivou na kojem je narod u Španiji očekivao, i to bi možda moglo da se promeni u Kini.

Statistika iz prethodne sezone: 12,7p, 3,6sk, 6,1as za 28 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja (Eurobasket 2017): 9,4p, 2,7sk, 4,9as za 23 minuta.

2. Denis Šruder (Nemačka)

Šruder je malo zaboravljen, pošto iza sebe ima sezonu u kojoj je morao da igra kao “bek-ap“ Rasela Vestbruka u Oklahomi. Znamo koliko je to teško, ali je on i pored toga imao dobre brojke.

Njegov kvalitet je nesporan, a što je najvažnije za Nemačku uvek igra fenomenalno. To je osetila i Srbija na svojoj koži u Novom Sadu, u kvalifikacijama za Mundobasket.

Nemci bi mogli da budu potencijalno iznenađenje na Svetskom prvenstvu, a Šruder jedan od kandidata za MVP, ako Nemačka dogura do završnice.

Briljirao je na Evrobasketu pre dve godine, ali su “Panceri“ zaustavljeni u četvrtfinalu od Španije. Šruder bi na ovom takmičenju mogao da nagovesti sjajnu sezonu u NBA, pošto je Vestrbuk trejdovan u Hjuston.

Statistika iz prethodne sezone: 15,5p, 3,6sk, 4as za 29 minuta.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: 23,7p, 2,6sk, 5,6as za 31 minut.

1. Kemba Voker (SAD)

Iako nema iskustva igranja za reprezentaciju, Voker je za koplje bolji od svih plejeva u Kini. Ol-star kalibar, dolazi na Mundobasket iz sezone karijere i prva je zvezda Sjedinjenih Američkih Država.

Ovog leta potpisao je unosan ugovor s Boston Seltiksima i jedan je od retkih koji nije odbio da igra za Ameriku na Svetskom prvenstvu.

Isuvišno je pričati o njegovim sposobnostima i ako bude u formi teško ko će moći da ga čuva.

Voker je u prethodne četiri godine propustio svega četiri utakmice u NBA ligi, potpuno je sazreo, ima 29 godina i Amerikanci s pravom najviše očekuju od njega.

Statistika iz prethodne sezone: 25,6p, 4,4sk, 5,9as za 35 minuta na terenu.

Statistika s prethodnog velikog takmičenja: /

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu