- SP Košarka - Kina 2019 -

Specijalna dvorana, u specijalnom gradu, na specijalnom mestu

Spektakularni sportski centar u Šendženu jasno oslikava svet u kom živi grad sa statusom "posebne ekonomske zone".

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Photo by Daniel Berehulak/Getty Images
Photo by Daniel Berehulak/Getty Images

Objekat u čiju izgradnju je uloženo oko 300 miliona evra je građen dve godine, otvoren je 2011, a može da ugosti 13.000 ljudi u svom zatvorenom delu.

Na raspolaganju je i otvoreni fudbalski stadion sa kapacitetom 20.000 gostiju.

Zanimljivost predstavlja podatak da je početkom 2008. godine objavljen međunarodni konkurs za idejno rešenje objekta, a temelji se nalaze na zemljištu "oduzetom" od Biserne reke.

Na Svetskom kupu će ovaj velelepni objekat biti domaćin učesnicima Grupe G, nacionalnim selekcijama Dominikanske Republike, Francuske, Nemačke i Jordana.

Geografski položaj arene je doveo i do toga da bude iskorišćena u svrhe koje nisu unapred planirane.

Wikipedia/Commons/JHH755
Wikipedia/Commons/JHH755

Naime, kako se Šendžen nalazi na samoj granici sa Hongkongom donela mu je specijalni ekonomski status, ali i probleme ukoliko dođe do problema.

Tokom protesta protiv usvajanja Nacrta zakona o ekstradiciji ove godine u Hongkongu navodno je više od stotinu oklopnih vojnih vozila bilo "sakriveno" unutar arene.

Mediji su preneli i snimke na kojima se vidi kako vojska koristi fudbalski teren da bi obavila "vežbe za slučaj naredbe za otpočinjanje razbijanja demonstracija".

Uprkos tome, Šendžen uživa velike privilegije zbog bliskih veza sa Hongkongom, a tome svedoči i podatak da je žreb za Svetski kup odražan upravo u tom gradu, domu za oko 13 miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.