- SP Košarka - Kina 2019 -

Savršena mešavina epoha, zagađenja i "kineske hrane"

Jedna od najstarijih dvorana u kojima će se ovog kasnog leta igrati najbolja svetska košarka nalazi se u Guangdžuu.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Photo by VCG/VCG via Getty Images
Photo by VCG/VCG via Getty Images

Kao vlasništvo lokalne samouprave Sportski centar Guangdžu je otvoren 2001. godine, posle dvogodišnjeg perioda izgradnje.

Arhitekta Pol Andreu je konstruisao dvoranu kapaciteta 10.000 posetilaca, koja je tokom skoro 20 godina postojanja korišćena za najrazličitije svrhe.

U gomili događaja se izdvaja i povratnički koncert južnokorejskog dečjeg benda Šinva, čiji članovi su prethodno proveli četiri godine na služenju obaveznog vojnog roka.

Šansu da se nađu na istom parketu su voljom žreba dobili učesnici Grupe C Svetskog kupa u košarci, nacionalni timovi Španije, Irana, Tunisa i Portorika.

I ne bi moglo da se kaže da su najsrećniji zbog toga.

Photo by Jamie McDonald/Getty Images
Photo by Jamie McDonald/Getty Images

Grad nekada nazvan "prestonicom Trećeg sveta" važi za jedan od nazagađenijih gradova na planeti, ali kako svakom od 12 miliona stanovnika, tako će biti i svakom košarkaškom reprezentativcu.

Uprkos tome, prestonicu provincije Gvangdong godišnje poseti oko 100 miliona turista, s namerom da se uvere i neverovatan spoj tradicionalnog i modernog.

Grad je star više od 2.200 godina, ali je poslednjih decenija postao nezaobilazan za brojne međunarodne kompanije, u kome, kao centru najbogatije regije u Kini, rado otvaraju svoja predstavništva.

Guangdžu se takođe smatra i rodnim mestom onoga što se kod nas, a i u svetu, naziva "kineska hrana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.