Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.08.2019.

23:38

Cilj je samo jedan - "severna prestonica"

Peking, Bejđing, Pejping, Đingši, G'mun H'cen...

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor: Spasoje Veselinović

Cilj je samo jedan -
Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images)

Svako od ovih imena ukazuje samo na jedno - prestonicu Kine i mesto gde će se dogoditi krešendo Svetskog košarkaškog kupa.

Da je glavni grad morao da ide u korak sa vremenom svedoči i podatak da će se utakmice Grupe A i svi finalni mečevi odigrati u Kadilak areni.

Ta dvorana je iz sponzorskih razloga promenila ime koje je dobila na otvaranju 11. januara 2008. godine - Vuksong arena.

Hala je u vlasništvu investicione grupe, prima 19.000 posetilaca, a već je doživela jednu rekonstrukciju i to manje od godinu dana po zvaničnom otvaranju.

Ova dvorana je dom košarkaša Peking Daksa, hokejaša Kunlun Red Stara i fudbalera Peking Lajonsa.

Uz to Vuksong arena je i najveći koncertni objekat, a u njemu su dosad nastupale zvezde poput Kanjea Vesta, Bijonse, Rokset, Eltona Džona, Džastina Bibera, Bruna Marsa...

Peking, odnosno "severna prestonica" je iza Šangaja drugi najveći grad u Kini, sa oko 14,5 miliona stanovnika u široj gradskoj zoni.

Kao jedno od najznačajnijih događaja u istoriji grada nastalog 473. godine pre nove ere izdvaja se organizovanje Olimpijskih igara 2008. godine.

Danas je jedan od naposećenijih gradova na svetu, milioni turista svake godine pohrle u kinesku prestonicu kako bi posetili znamenitosti poput Tjenanmena, Zabranjenog grada, Džungnanhaija...

Poslednjih decenija Peking je izgubio primat u odnosu na Šangaj i Hongkong u ekonomskom smislu, ali i dalje jeste i biće politički, kulturni i obrazovni centar Narodne republike Kine.

Sredinom septembra će postati i sportski centar sveta, pošto će ugostiti polufinaliste, a potom i finaliste Svetskog kupa.

U prvoj fazi takmičenja u Kadilak areni će igrati timovi iz grupe A - Kina, Obala Slonovače, Poljska i Venecuela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve