- SP Košarka - Kina 2019 -

Najveći grad na svetu će gledati Ameriku, da li i Srbiju?

Ukoliko nacionalna selekcija Srbije uspešno prebrodi prvu i drugu fazu takmičenja na Svetskom kupu put ka medalji bi mogla da započne u Šangaju.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Photo by Jamie McDonald/Getty Images for Laureus
Photo by Jamie McDonald/Getty Images for Laureus

Uslov za to je da osvoji prvo mesto u grupi koja bude formirana u za drugu fazu takmičenja.

Velelepni Orijentalni sportski centar je određen za jedno od dva mesta na kome će se voditi bitke u kojima neće biti popravnog.

Sa kapacitetom od 18.000 sedećih mesta sasvim je sigurno da će biti ispunjen do poslednjeg mesta tokom celog takmičenja jer će u grupnoj fazi ugostiti reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Češke i Japana.

Pored glavnog dela, odnosno zatvorene dvorane, u okviru sportskog centra se nalaze otvoreni i zatvoreni bazen, zbog čega je poznat i kao "Akvatik centar".

Centar je građen od 2008. do 2011. godine, projektovalo ga je nemačko arhitektonsko preduzeće GMP, a u njega je inkorporirano čak 3.000 tona čelika.

Šangaj je najveći grad na svetu, ukoliko se sagleda i njegovo šire područje, broji 35 miliona stanovnika.

Uže gradsko jezgro ima "svega" 25 miliona ljudi, a u njemu se nalazi i drevni grad, očuvan kroz četvrt pod nazivom Hutsen.

Prva naseobina na ušću reke Huangpu u Jangce je nastala 960. godine, a metropola je formirana u 20. veku, naročito tokom velikog privrednog rasta osamdesetih godina.

U 21. veku Šangaj je svetski poslovni centar, megalopolis koji je rasadnik novih tehnologija, industrijski i obrazovni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.