Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.08.2019.

22:22

Da li se "Amsterdam Istoka" nalazi na putu ka medalji?

Jedan od dva grada domaćina četvrtfinala Svetskog košarkaškog kupa biće Dunguan.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor: Spasoje Veselinović

Da li se
Photo by Kevin Frayer/Getty Images

Još jedna u nizu milionskih naseobina (8 miliona stanovnika) smatra se industrijskim i proizvodnim centrom, a za sportske manifestacije je obezbeđen košarkaško-kulturni centar Dongfeng Nisan.

Dvorana kapaciteta nešto više od 16.000 mesta je građena u periodu od 2009. do 2013. godine, a zvanično je otvorena poslednjeg dana avgusta 2014.

Tog dana su na parketnu podlogu istrčale zvezde igre između obruča poput Tonija Parkera, Šejna Batijea, Karla Lendrija, Žua Penga, na poziv legendarnog Jaa Minga i njegove fondacije, a sve u okviru humanitarne košarkaške utakmice.

Od sezone 2014/15 u dvorani koja će biti domaćin Grupe H i nacionalnim selekcijama Kanade, Australije, Litvanije i Senegala, nastupa ekipa Guangdong Saudern Tajgersa, a u maju 2015. godine održano je i prvenstvo u badmintonu.

Sam grad ima dva opštepopularna nadimka, jedan ukazuje na kontroverznu "granu privrede" zbog čega je nazvan "Amsterdamom Istoka", a drugi na činjenicu da ima čak tri profesionalna košarkaška kluba - "Nacionalni grad košarke".

Teritorija grada je podeljena na 32 gradske zone i šest distrikta, a u obodnim delovima nekih od njih se posledice ekonomske krize iz 2008. godine i dalje osećaju.

Poslednjih godina Dunguan je centar Kine po direktnim stranim investicijama, a beleži i konstantan napredak u izvozu industrijskih proizvoda.

Zajedno sa komšijskim gradovima Guangžuom, Huejdžouom i Šenženom čini megalopolis sa gotovo 45 miliona stanovnika.

Podaci o naseljavanju na teritoriji Dunguana idu 5.000 godina u istoriju, a statistika ukazuje na to da oko milion ljudi rođenih u ovom gradu živi u drugim mestima, pretežno u Hongkongu, Tajvanu i Makau, ali i u daljem inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve