- SP Košarka - Kina 2019 -

Kroz najveću luku do nokaut faze

Ukoliko reprezentacija Srbije preskoči prvu prepreku na Svetskom kupu i plasira se u drugu rundu, put do nokaut faze će tražiti u Sportski centar u Vuhanu.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Centar grada uoči početka takmičenja u Ligi legendi (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Centar grada uoči početka takmičenja u Ligi legendi (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Ta dvorana je bila centralno borilište Azijskog prvenstva u košarci 2011. godine, na kom je Kina osvojila svoju 15. titulu kontinentalnog šampiona.

Tri godine kasnije trofejem na istom mestu se trofejem okitila nacionalna selekcija Irana.

Iako je kreirana i građena za potrebe odigravanja košarkaških i odbojkaških utakmica, na desetogodišnjicu otvaranja, 2017. godine, organizovan je i e-sports turnir, u popularnoj računarskoj igrici Liga legendi.

Sportski centar u Vuhanu ima kapacitet od 13.000 posetilaca, a u prvoj fazi će biti domaćin Grupi B, u kojoj će se takmičiti selekcije Rusije, Argentine, Južne Koreje i Nigerije.

Denis Rodman tokom posete Vuhanu (Photo by China Photos/Getty Images)
Denis Rodman tokom posete Vuhanu (Photo by China Photos/Getty Images)

Kapacitet dvorane ne oslikava veličinu grada u kom se nalazi, pošto u Vuhanu, prestonici provincije Hebej, živi oko osam miliona stanovnika.

Vredi napomenuti da Vuhan čine tri grada, Vučang, Hankou i Hanjang, koji su povezani mostovima i tako čine jednu celinu.

Ovaj megalopolis leži na ušću reke Han u reku Jangce, a u okolini se nalaze i mnogobrojna jezera, dok je život stanovnika umnogome uslovljen nezgodnom monsunskom klimom.

Vuhan je poznat i kao univerzitetski centar, a poslednjih godina se razvio u jedan od najznačajnijih trgovinskih i industrijskih gradova u celokupnoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.