- SP Košarka - Kina 2019 -

Od "zlatnog pevca i stotinu cveća" do arene za ples "Orlova"

Međunarodni sportski i kulturni centar u Fošanu će biti dvorana u kojoj će nacionalna selekcija Srbije započeti takmičenje na Svetskom kupu.

Spasoje VeselinovićIzvor: B92
Podeli
Photo by VCG/VCG via Getty Images
Photo by VCG/VCG via Getty Images

Zdanje koje može da primi nešto manje od 15.000 posetilaca je zvanično otvoreno 10. novembra 2018. godine.

Čast da se upiše u istoriju ove građevine imao je 27. kineski filmski Festival zlatnog pevca i stotinu cveća.

Dvorana je građena od 2015. do 2018. godine, a prvu utakmicu u okviru Svetskog kupa u njoj će odigrati reprezentacije Srbije i Angole, 31. avgusta, a potom će snage odmeriti Filipini i Italija.

Zaduženi za generalnu košarkašku probu tokom prošle sezone su bili igrači Gvangžu Long Lajonsa, koji su u njoj odigrali šest zvaničnih utakmica.

Wikipedia/Commons/Alexchen4836
Wikipedia/Commons/Alexchen4836

Jedna od najmodernijih hala u Kini je smeštena u gradu nastalom u blizini porušenog budističkog hrama iz vremena dinastije Tang.

U prevodu sa kineskog ime grada znači "Budina planina", a jedna od znamenitosti je i reka Fen, nekada deo centralne teritorije drevne Kine.

Fošan je zajedno sa Guangžuom, Šenženom, Žuhaiom, Donguanom, Žongšanom, Jiangmenom i delovima Huožuoua i Žainga čini ekonomsku zonu pod nazivom "Dolina Biserne reke".

Grad je u poslednjih pola veka postao politički i kulturni centar regiona, sa oko tri i po miliona stanovnika, koji su naseljeni u pet podeljenih okruga, Gaomingom, Sanšuijem, Šundeom, Čančengom i Nanhaijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.