Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.09.2019.

09:20

Ko je najbolji na svetu – srce i strast ispred taktike

Danas ćemo dobiti novog šampiona sveta.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Ko je najbolji na svetu – srce i strast ispred taktike
Foto: fiba.basketball

Posle 16 dana i 91 utakmice, priča se svela na dva imena – Argentina i Španija.

Za zlato će se boriti dva tima koja niko nije svrstavao među glavne kandidate za titulu.

Međutim, srčanost, strastvenost, borbenost, požrtvovanost i jedinstvenost im je omogućila da prevaziđu sva očekivanja.

Sve to nam obećava žestoku, surovu, "krvavu" borbu u kojoj će taktika biti u drugom planu.

Obe selekcije izdvaja to što se nalaze u tranziciji posle odlaska zlatnih generacija, gde su dva selektora Serhija, Ernandes i Skariolo mudrim vođenjem uspeli da naprave prava mala "čuda".

Retko ko bi uspeo da dostigne ovaj nivo igre i rezultata bez dugogodišnjih nosilaca igre kao što su Manu Đinobili, Andreas Noćioni, Karlos Delfino, Pepe Sančes odnosno Pau Gasol, Huan Karlos Navaro, Serhio Rodriges, Karlos Rejes, Hose Kalderon, Nikola Mirotić...

"Imamo nešto slično u našoj DNK, a to su požrtvovanje i srčanost. Otišle su zlatne generacije, ali umesto da napravimo korak unazad dogodilo se suprotno, napravili smo korak unapred. Nešto mi je govorilo da ćemo osvojiti zlato, a sada smo na korak od toga. Svako ima pravo da sanja velike stvari, nekad se ograničavamo, ali sada mi je na umu samo jedna stvar – zlato", kaže plej Španije Riki Rubio.

Kao i svako finale, ovaj meč će doneti nekog heroja, junaka, besmrtnika, a kandidata je nekoliko.

Španci se osim na Rubija oslanjaju na specijalistu za odlučujuće koševe uz zvuk sirene Serhija Ljulja, te NBA šampiona Marka Gasola.

S druge strane, glavni "ubica" u Argentinskom timu je dinamični plejmejker Fakundo Kampaco, dok košarku života u 39. godini igra toliko puta pominjani Luis Skola.

Međutim, nisu samo njih dvojica zaslužni za plasman Argentine u finale SP preko Srbije i Francuske.

Kampaca fantastično dopunjuje Laprovitola, tu je i Gabrijel Dek koji ulaskom s klupe menja tok meča.

Brusino i Garino su sjajni na perimetru, dok Delija radi fantastičan posao iz drugog plana.

Argentinci i Španci su morali da redukuju rotaciju zbog ograničenog kvaliteta u svom "rosteru", ali su dva mudra Serhija uspela da uspostave fantastičnu timsku hemiju.

"Gaučosi" su se u Kini istakli kao jedan od najboljih ofanzivnih timova sa 87,7 poena po meču, dok je "Crvena furija" dominantna u odbrani sa tek 66,5 primljenih poena po utakmici (ne računajući dva produžetka protiv Australije).

Što se tiče istorije, ona je u potpunosti na strani Španaca. Dobili su 14 od poslednjih 15 duela sa Argentinom, a neporaženi su od Svetskog prvenstva u Japanu 2006.

Tada su Španci osvojili svoju prvu i jedini titulu prvaka sveta. Azija im očigledno prija, a i naredni Mundobasket će biti odigran na najvećem kontinentu (Japan, Indonezija i Filipini 2023).

I Argentinci igraju za svoju drugu svetsku titulu, ali prvu posle 69 godina. Osvojili su premijerni Mundobasket čiji su bili domaćini 1950.

Poslednje finale igrali su 2002. kada su izgubili od SR Jugoslavije posle produžetka u Indijanapolisu.

Finale Svetskog prvenstva na programu je od 14 časova po našem vremenu. Pre toga od 10 sati na programu je borba za bronzanu medalju između Francuske i Australije.

Srbija je u subotu pobedom nad Češkom izborila petu poziciju na oproštaju Aleksandra Đorđevića od selektorske funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d