Nova vest
Košarka

Subota, 14.09.2019.

18:45

Srbija na skeneru B92: Pronašli smo dobitnu kombinaciju u reketu

Srbija je peta reprezentacija sveta – to je "zaključak" nakon dvonedeljnog putešestvija po Kini.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Srbija na skeneru B92: Pronašli smo dobitnu kombinaciju u reketu
Foto: fiba.basketball

Bili smo favorit broj jedan uoči Mundobasketa i posle prve četiri utakmice, ali smo onda videli da ne pobeđuje uvek "najbolji".

Nego najspremniji, najmotivisaniji, najuigraniji. Uprkos sjajnim rezultatima na pripremama, "Orlovi" očigledno nisu bili dovoljno spremni za izazove s kojima su se susreli na Dalekom istoku.

Ono što se može zaključiti na osnovu poslednja dva meča, pobedama protiv SAD i podjednako dobro protiv Češke, je da smo kasno pronašli "dobitnu kombinaciju".

Možda nisu najbolji mečevi za izvlačenje zaključaka, s obzirom na nebitnost utakmica, ali opet ne može se, a ne primetiti određene promene u igri naše ekipe u odnosu na poraze od Španije i Argentine.

Ključnu stvar smo istakli protiv Amerikanaca, a to je da je očigledno pritisak značajno uticao na slabiji nivo igre od očekivanog.

Ono za šta smo u poslednjem meču protiv Češke dobili potvrdu nakon što smo videli i protiv SAD, to je da je sada već bivši selektor Đorđević tek u ovim utakmicama pronašao petorku na kojoj je trebalo da bude maksimalno fokusirana igra.

Sa Jovićem, Bogdanovićem, Lučićem te Jokićem i Milutinovom smo bili mnogo konkretniji i efikasniji, lopta je išla mnogo brže i mnogo lakše smo završavali akcije.

Posebno se tu ističe sjajna saradnja Jokića i Milutinova u reketu, s kojim je centar Denver Nagetsa uspeo da pokaže sav svoj raskošni kreativni arsenal.

Takođe, na primeru fantastičnog Bogdanovića smo videli i da je ekipi možda nedostajalo malo više slobode u igri, malo više prostora za individualizam, pre svega našim najvećim zvezdama.

Na kraju, utešno peto mesto, daleko od očekivanja i potencijala, ali možda odlična lekcija na kojoj bi ova izuzetno talentovana generacija mogla da izgradi dominaciju u narednom periodu.

Simonović – nije bio njegov dan u napadu, pogodio je tek dva puta, nijednom za tri poena iako je imao otvorene šuteve.

Bogdanović – još jednom pokazao da je najveći "gubitnik" slabog izdanja reprezentacije. "Napunio" je i koš Čeha i bukvalno je bio najzaslužniji za utešno peto mesto. Da smo napravili korak više, nema sumnje da bi bio MVP.

Bjelica – ograničena minutaža u poslednjem meču, jedva da se primetilo kada je bio na parketu.

Lučić – nije ga služio šut kao protiv Amerikanaca, stub odbrane u trenucima kada smo "lomili" Čehe.

Raduljica – sjajno izdanje s obzirom na minutažu, 8 poena za 10 minuta uz potpunu kontrolu reketa.

Birčević – sa nekoliko grešaka s obe strane parketa limitirao svoju minutažu na manje od dva minuta.

Jokić – dominirao u reketu u tandemu sa Milutinovom, posebno s kreativne strane zabeleživši 7 asistencija uz 14 skokova uz minimalan fokus na individualnu završnicu napada.

Milutinov – perfektan partija (6/6 iz igre, 7 skokova) s kojom je verovatno zacementirao mesto prvog centra reprezentacije u godinama koje dolaze.

Micić – ograničena minutaža, bez konkretnog učinka.

Gudurić – opet nije koristio vreme na parketu, zaokružio bledo izdanje u Kini.

Jović – možda i najbolji meč na SP, sjajan iz svakog ugla poenterskog, kreativnog, skakačkog (12+7+6). Malo kasno dostigao pravu formu.

Marjanović – vrlo slaba predstava protiv Čeha, umnogome je pokvario ritam igre našeg tima, pa je stoga i igrao svega dva minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d