Nova vest
Košarka

Subota, 14.09.2019.

08:00

Za dostojanstven kraj

Košarkaši Srbije igraju u subotu poslednju utakmicu na Svetskom prvenstvu u Kini.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Za dostojanstven kraj
Foto: FIBA

Dan ranije nego što smo se nadali da će se opraštati od Kine, boriće se sa Češkom za petu poziciju na Mundobasketu.

Srbija je nakon bolnih poraza od Španije i Argentine smogla mentalne snage da se uzdigne i savlada SAD u meču za razigravanje koji je pokazao da smo mogli mnogo više od postignutog.

Sada je pred "Orlovima" duel sa mnogo manje atraktivnim rivalom, najvećim iznenađenjem SP jer niko nije očekivao da Česi prođu ni prvu, a kamoli drugu grupnu fazu.

"Jedna utakmica koju treba završiti na pravi način, na onaj na koji smo to učinili protiv Amerike, a tu utakmicu smo odigrali fantastično, skoncentrisano, vodili smo 40 minuta. Tako treba da uđemo i u meč protiv Češke, da završimo turnir na dostojanstven način, kako pristaje pravim, ozbiljnim profesionalcima", t
raži selektor Aleksandar Đorđević od igrača maksimalnu posvećenost.

Nakon startnog poraza od Amerikanaca (88:67) očekivano su nadigrali Japan (89:76), a onda šokirali Tursku sa ubedljivih 91:76 u direktnom duelu za plasman u narednu rundu.

Samopouzdanje zbog pobede nad Turskom su preneli na prvi naredni meč u kojem su nadigrali i Brazil 93:71, a uprkos porazu od Grčke, ostali rezultati u grupi su ih "pogurali" do nokaut faze.

Australija je bila prejaka u četvrtfinalu (82:70), iako su Česi parirali kasnijem polufinalisti do poluvremena. U meču za razigravanje 5-8. mesta su pokazali da su vrlo motivisani da stignu do što više pozicije nadigravši Poljake 94:84.

"Česi su ekipa koja se jako digla. Bez obzira na to što nema Veselog, u Balvinu, na poziciji pet, našli su stub odbrane, a i napada, uz Satoranskog koji je apsolutni lider i koji je odigrao jedno fantastično prvenstvo. Reč je o reprezentaciji koja je iz jednog rada, iz procesa i kontinuiteta, došla do ovog rezultata i zaslužuje samo čestitke", dodao je Đorđević.

Glavno oružje Čeha je šut za tri poena (44%), dok su vrlo opasni i u ofanzivnom skoku. Duel između Srbije i Češke počinje u 14 časova po našem vremenu.

Prethodno se od 10h sastaju SAD i Poljska u meču za sedmo mesto na Svetskom prvenstvu. U nedelju je na programu borba za medalje.

Za bronzu će da se bore Francuska i Australija od 10h, a u finalu od 14 sastaju se Argentina i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d