Nova vest
Košarka

Četvrtak, 12.09.2019.

16:45

Pritisak je skresao krila "orlovima"

Velika očekivanja, mesecima unapred najavljivano finale sa SAD, unapred "osvojeno" zlato, stvorili su očigledno prevelik pritisak na naše košarkaše.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Pritisak je skresao krila
Foto: fiba.basketball

Bez obzira na sjajan sastav, bogato iskustvo sa velikih takmičenja, dugogodišnji sistem koji je donosio rezultate, "orlovi" su poklekli pod teretom očekivanja.

"Bila je euforija u zemlji, svi su pričali kako ćemo pobediti i osvojiti. To nekada ne pomaže. Naprotiv. Znam sa kakvim su se pritiskom momci nosili", rekao je Aleksandar Đorđević.

Nije nam se svidelo kada je selektor ovim rečima istakao jedan od glavnih faktora za eliminaciju u četvrtfinalu Mundobasketa.

Da je taj pritisak očigledno bio presudan, videli smo već u tom dugo očekivanom sudaru sa Amerikancima.

Nažalost, tek u meču za razigravanje, koji je naš tim otvorio na potpuno drugačiji način od prethodna dva, koja je izgubio od Španije i Argentine.

Bez ikakvog grča u igri, motivisani selektorovom željom da se dostojno oproste od SP, mnogo energičniji i rastrčaniji su bili srpski košarkaši, a shodno rasterećenju igranja bez rezultatskog pritiska "oslobodio" se i šut.

Tako smo videli pravu rapsodiju u igri Srbije u prvom kvartalu i potpuno nestvarnih 32:7. Ni sami Amerikanci ne pamte da su na nekoj utakmici postigli samo sedam poena u jednoj četvrtini.

U ovoj četvrtini zažalili smo zbog poraza od Španije i Argentine zbog još jedne stvari, tačnije čoveka – Bogdana Bogdanovića.

Bogi je odigrao još jedan maestralan meč, pogodio četiri uzastopne trojke u prvih pet minuta što je i pokrenulo dominaciju Srbije.

Na kraju je utakmicu završio sa 28 poena (7/14 za tri) i potvrdio da je bez konkurencije najbolji igrač na ovom Svetskom prvenstvu.

Nažalost, zbog rane eliminacije naše selekcije nerealno je očekivati da dobije MVP priznanje. Nadamo se bar utešnoj nagradi u idealnom timu Mundobasketa.

Da se vratimo pritisku. Nije bilo realno očekivati ni da Srbija održi impresivan nivo igre tokom celog meča sa SAD, nisu Amerikanci nimalo loš tim, pa su se vremenom vratili u egal.

Međutim, "orlovi" su ovaj put sjajno reagovali na pritisak jakog rivala, opet odbranom neutralisali njihov ritam, a u napadu iskoristili prisutno samopouzdanje i priveli meč kraju.

Rezultatski nebitna, ali ne i beznačajna pobeda. Videli smo kolike kvalitete poseduje ova ekipa i da od nje mogu da se očekuju sjajni rezultati u budućnosti.

Ni 2015. se nismo istakli na Evrobasketu, pa smo već sledeće godine igrali finale Olimpijskih igara. Neka se istorija ponovi.

Sada da stavimo u Pekingu tačku na mučnu kinesku epizodu, pa da se fokusiramo na Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d