Nova vest
Košarka

Sreda, 11.09.2019.

19:30

Novi svetski poredak – kladionice i analitičari su omanuli

Prvi put od 2006. košarkaška reprezentacija SAD izgubila je utakmicu na velikom takmičenju.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Novi svetski poredak – kladionice i analitičari su omanuli
Foto: fiba.basketball

Tako su Amerikanci predali titulu šampiona sveta propustivši šansu da prvi u istoriji osvoje tri uzastopna svetska prvenstva i osamostale se kao najtrofejnija zemlja.

Ekipu Grega Popoviča su sa trona skinuli Francuzi, predvođeni svojim NBA zvezdama Evanom Furnijeom i Rudijem Goberom.

Dok za Furnijea jednostavno nisu imali rešenje, Amerikanci kao da su se uplašili Gobera svesni njegove dominantne pojave pa su retko tražili put do koša kroz reket.

Delovali su bezidejno u napadu, bez ikakve timske reakcije, a u igri ih je održavala samo izvanredna igra DOnovana Mičela. Kada su ga Francuzi zaustavili u završnici meča, odgovornost je pokušao da preuzme Kemba Voker, ali se iskusni Ol-star bek ispromašivao (2/9 iz igre, 0/4 trojke).

Na kraju su Francuzi zasluženo stigli do jedne od najvećih pobeda u istoriji, a koliko su delovali sjajno na parketu najbolje pokazuje činjenica da je većina od prisutnih navijača (a iznenadila nas je relativno slaba poseta s obzirom na imena rivala) bila naklonjenija nima nego u Kini vrlo popularnim američkim NBA igračima.

Tako se posle 12 veoma burnih i napornih dana priča svela na četiri ekipe od kojih se nije očekivalo da na kraju vode borbu za medalje – Španija, Argentina, Francuska, Australija.

Dok smo Špance i izdvajali kao ekipu koja bi iz drugog plana lako mogla čak i do finala zahvaljujući žrebu, preostale tri selekcije su bile u trećem planu.

Međutim, dok su svi pričali o NBA zvezdama iz SAD, Srbije i Grčke, tradicionalno sjajnoj Litvaniji i nekim potencijalnim iznenađenjima, Španci, Argentinci, Francuzi i Australijanci su pokazali najviši novo konstantnosti, postepeno podizali formu i najbolje odigrali kada je bilo najvažnije.

Očignedno je da za veliki rezultat nije neophodno imati što više NBA zvezda u timu, naprotiv. Prethodno navedene selekcije su nam pokazale da idealnu kombinaciju čine jedan do dva NBA igrača sposobna da jednim potezom prelome meč uz momke navikle na evropsku "rovovsku borbu" kojima je u malom mozgu usađeno da isključivo tim osvaja trofeje.

U prvom polufinalu, u petak od 10 časova po našem vremenu igraće Španija i Australija, a u drugom istog dana od 14 časova ekipe Argentine i Francuske.

"Crvena furija" je protiv Srbije pokazala svoju moć, pa je favorit protiv "Bumersa", ali Australijanci su u Kini nadigrali Francusku što je znak da neće biti senzacija ni ako se oni domognu finala.

Udarne igle Australije su sjajni šuter Pati Mils i dominantni centar Aron Bejns, ali je Španija upravo protiv "Orlova" pokazala da je više nego sposobna da neutrališe ekipu sa takvim "arsenalom".

Pravi spektakl očekujemo u okršaju "Trikolora" i "Gaučosa". Jedva čekamo da vidimo kako će se Francuzi snaći protiv impresivnog Fakuna Kampaca, na koji način će Argentinci pokušati da obuzdaju Furnijea, a posebno se radujemo "ratu pod obručima" između Luisa Skole i Gobera.

U međuvremenu, Srbija će igrati za čast i prestiž. Naredni meč je čeka već u četvrtak od 13h protiv velikog rivala SAD.

Svi smo očekivali taj meč u borbi za zlato, ali će repriza finala prethodnog SP i poslednjih Olimpijskih igara ipak biti u borbi za plasman na Mundobasketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d