Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 02.09.2019.

16:15

Skener B92: Jokić dirigovao, Beli maestro

Košarkaši Srbije ostvarili su još jednu ubedljivu pobedu na Svetskom prvenstvu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Skener B92: Jokić dirigovao, Beli maestro
Foto: fiba.basketball

Poput Angole, ni selekcija Filipina nije dorasla ekipi Aleksandra Đorđevića.

Meč u Fošanu u ponedeljak popodne više je ličio na jedan jači sparing meč za "Orlove" – 126:67.

Posle slabijih uvodnih minuta, tokom kojih je bilo dosta nepovezanosti u igri našeg tima što je proizvodilo česte greške, Srbija je vrlo brzo uhvatila ritam.

Đorđević je serijom rotacija "zategao" sve linije igre, a ključni faktor bio je Nikola Jokić.

Centar Denver Nagetsa je odmah uspostavio kontrolu u reketu, zatvorio pristupe košu, a u napadu bio kamen temeljac svih akcija naše ekipe.

Razigrao je i plejmejkere i bekove i centre, pa je na kraju bio blizu tripl-dabl učinka 11p, 7sk, 7as.

Verovatno bi ga i zabeležio da ga selektor Đorđević nije povukao na klupu sredinom trećeg kvartala i odmarao do kraja meča.

Meč je obeležio i povratak Nemanje Bjelice na parket u velikom stilu, sa 20 poena, bez promašaja iz igre.

Inače, svaki od 12 igrača je na terenu proveo bar deset minuta.

Simonović – nije se preterano istakao u napadu, nije se ni mnogo "gurao" jer su bili razigrani oni zaduženi za poene. S druge strane, dominirao je u odbrani, nije davao Filipincima da dišu, posebno u prvom poluvremenu dok je rival još koliko-toliko imao rezultatski prikljičak.

Bogdanović – sa pola gasa do uobičajenog učinka. Nije bio preterano raspoložen na otvaranju meča, ali se raspucao krajem prvog poluvremena.

Bjelica – još jednom smo se uverili koliki je majstor ove igre. Beli je odigrao savršen meč – bez promašaja iz igre (7/7) i zasluženo priznanje za igrača utakmice. Zadovoljstvo je gledati kako se on kreće po terenu i izigrava protivničke igače. Ogromno pojačanje za naš tim pred znatno veće izazove.

Lučić – poput Simonovića bez očima vidljivog ofanzivnog doprinosa, ali neprelazan u odbrani koja je omogućila ekipi skoro 50 poena iz grašaka protivnika i kontranapada.

Raduljica – kapiten je pokrenuo igru u reketu u tandemu sa Jokićem u prvom periodu, nisu Filipinci imali rešenja za njihove kombinacije, pa je sa lakoćom stigao do dvocifrenog učinka.

Birčević – Postigao prvih pet poena našeg tima, a onda stao. Kako se razigrao Bjelica ređe je ulazio u igru.

Jokić – maestralna partija, na NBA nivou. Čim je ušao u igru naš tim je počeo da gazi rivala. Skokovi, asistencije, proigravanja, polaganja, pa i poneko zakocavanje – videli sav arsenal sa kojim raspolaže jedan od najboljih košarkaša sveta. Svojim visprenim potezima je oduševljavao publiku u Fošanu, a u tandemu sa Raduljicom je potpuno zaustavio najboljeg igrača Filipina Andraja Blača.

Milutinov – nešto slabija partija nego protiv Angole. Mučio se malo u reketu u tandemu sa Birčevićem, teško izlazio na kraj sa udvajanjima snažnih centara Filipina. Imao je u drugom periodu i problem u odbrani sa Fahardom koji je dva puta poentirao preko njega, a jednom mu i uzeo skok u napadu. Stoga je minutažu i učinak popravio tek u završnici na +50.

Micić – malo je dekoncentrisano ušao u meč, nije uspeo da poveže najbolje redove, ali kasnije se rastrčao i značajno ubrzao igru naše ekipe. Nekoliko puta je bio akter akcija koje su podigle publiku u Fošanu na noge. Na kraju stigao do 7 asistencija.

Gudurić – solidna partija našeg novog NBA aduta. Odličan u odbrani, timski igrač u napadu, nije ga služio šut za tri, ali je stigao do dvocifrenog učinka.

Jović – nešto manja minutaža nego inače, što je i logično s obzirom da je retko izlazio sa parketa tokom priprema. Odigrao na svom nivou, podelio nekoliko asistencija i koristio prilike za prodor u reket na polaganje.

Marjanović – odlučio je selektor Đorđević da ga poštedi bespotrebnog umora i rizika od povrede u meču koji je unapred dobijen. Proveo je tek desetak minuta na parketu, a za to vreme nije promašivao šuteve koje je uzimao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu