Nova vest
Fudbal 1

20.3.2024.

13:28

Brazilci odlučuju o Robinju – da li će konačno odslužiti kaznu za silovanje?

Brazilcki fudbaler Robinjo (40), koji je u Italiji osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja, mogao bi uskoro da bude upućen na odsluženje sankcije.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

O tome će, u sredu, odlučiti Vrhovni sud u Brazilu, na zahtev italijanskog Ministarstva pravde.

S obzirom na to da Robinjo, prema slovu zakona svoje zemlje, ne može biti isporučen Italiji, postoji mogućnost da kaznu odsluži u svojoj zemlji i ta odluka je sada na Vrhovnom sudu.

Robinjo je sa još petoricom sunarodnika osuđen za silovanje albanske devojke 2013. godine u Milanu, u vreme dok je igrao za "rosonere".


Njemu je kazna potvrđena na tri najvažnije instance italijanskog praosuđa, a poslednja, i definitivna, je izrečena 2022. godine, kada je izdata poternica za fudbalerom koji je već pobegao u domovinu, svestan činjenice da ga Brazil ne može isporučiti italijanskim vlastima.

Vrhovni sud, kako se navodi, neće dovoditi u pitanje presudu italijanskih vlasti, već će se proceninjivati da li je kazna u skladu sa formalnostima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom i ugovorima između dve zemlje kako bi mogla da stupi na snagu u Brazilu.

U saopštenju izdatom u novembru, Ministarstvo pravde Brazila branilo je odobrenje italijanske kazne.

Robinjo je prošle godine predao pasoš i zabranjen mu je izlazak iz zemlje.

Još jedan Brazilac, Rikardo Falko, je takođe osuđen na devet godina zatvora za isto delo u istom postupku kao i Robinjo.

O njegovom slučaju takođe će poslednju reč imati Vrhovni sud Brazila.   
 

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu