Nova vest
Fudbal 8

15.6.2024.

7:49

Hrabra jetra i uplašeno srce

Čuveni Mel Gibson je svojevremeno stvorio jedan od najboljih filmova u istoriji, kojim se Škoti diče i uz njega idu u mnoge pohode.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Hrabro srce" postalo je sinonim za pobedu slabijeg nad jačim, kada silno želiš da odbraniš ono što je tvoje. To je storija o nacionalnom ponosu, prkosu nad tlačiteljem, ukratko, pitanje ponosa.

Međutim, u Nemačkoj nisu imali mnogo toga da brane. Osim "milion" gajbi i flaša piva od kojih se nisu odvajali ni za živu glavu.

Nisam mogao, a da se ne zapitam - kako je, dođavola, moguće popiti onoliko piva i posle svakog eksiranog tražiti još?

Izvor: B92.sport

Ljudi moji, dragi ljubitelji dobre kapljice, priznajem da i sam ponekad "upadnem" u taj krug... Ali onoliku žeđ za ječmenim napitkom u životu nisam video. Ma, to nikada nisam mogao ni da zamislim.

"Marienplatz" je jedan poprilično veliki trg, gde ispred ogromne istorijske građevine dominira pločnik veličine bezmalo fudbalskog terena. Jedna takva površina je bila do te mere zalivena, da je pivo doslovno teklo u malim potocima. Onuda kuda je bilo mesta da se probije kroz gomilu ispražnjenih i naslaganih gajbi.

B92.sport/SS

Pitanja se sama nameću, a glavna su: odakle im novca za toliko piva ako znamo da jedno košta oko šest evra i, zaboga miloga, gde vam toliko stane, gospodo Škoti?

Zapravo, sve to treba negde i da izađe, te naravno da nisu birali ni vreme ni mesto da malu nuždu izvrše bukvalno gde im je palo na pamet. Pritom, ispod kiltova nisu imali ama baš nikakav donji veš, što se nisu libili ni da pokažu na takvom javnom mestu.

Ali, karma ih je stigla na mestu gde su, zapravo, krenuli. Nemci su tokom dana pratili u pivu koliko su mogli, a onda su izabranici Julijana Nagelsmana na terenu "Alijanc arene" poručili Škotima da neće biti dobrodošli na narednom Oktoberfestu.

Debakl za početak 17. po redu Evropskog prvenstva, odnosno, sa druge strane, početak iz snova "pancer divizije".

Možemo pričati o silnim oružjima iz napada, Toniju Krosu koji je odigrao verovatno najsavršenije poluvreme u istoriji EP, minijaturama Nagelsmana kojima je "razorio" Klarka...

Ali, bilo bi suvišno.

Hrabro srce postalo je uplašeno i slomljeno, a zaključićemo: najhrabrija u Škota bila je jetra.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tek smo počeli

Jednu "invaziju" smo, dakle, arhivirali, a nove dve nas očekuju već koliko već danas. I od njih domaćini ozbiljno strepe.

Dok vi čitate ove redove, fudbalska reprezentacija Srbije je na putu na Gelzenkirhenu, ali pre nego što Srbi i Englezi preplave rudarski grad u nedelju, to će sa Berlinom ove subote učiniti navijači Hrvatske.

Tokom celog dana će, najavljeno je i iz Hrvatskog nogometnog Saveza, oko 100.000 Hrvata biti na ulicama prestonice Nemačke, a polovina tog broja će os 18.00 naći svoje mesto na Olimpijskom stadionu.

Rival "vatrenih" je Španija, još jedan favorit iz senke i apsolutno smo uvereni da nas očekuje istinski fudbalski spektakl.

Njega neće gledati reprezentativci Srbije, koji će baš u to vreme, sa početkom u 18.30, odraditi zvaničan trening na "AufŠalke areni".

Prethodno, od 17.45 će se javnosti obratiti selektor Dragan Stojković, uz najverovatnije kapitena Dušana Tadića.

Ali će zato "orlovi" posle toga moći da se opuste uz drugi meč grupe B, između Italije i Albanije. Taj susret igraće se u nekih 30-ak kilometara udaljenom Dortmundu, a takođe je najavljeno oko 50.000 albanskih navijača.

Najavljene su i provokacije, neredi i razne vansportske aktivnosti upućene Srbiji, ali mi ćemo se fokusirati na ono zbog čega smo došli u Nemačku, a to je fudbal.

I da još malo naštelujemo srce, glavu i telo za sudar sa najvećim favoritom šampionata Evrope.

B92.sport

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

Biciklizam

Girmaj produžio ugovor

Eritrejski biciklista Binijam Girmaj produžio je ugovor do 2028. godine sa timom "Intermarš-Vanti", pošto je osvojio "zelenu majicu" kao najbolji sprinter na ovogodišnjem Tur d'Fransu.

B92.sport

23:45

8 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

4 d

Novo Sport Video Menu