Nova vest
Fudbal 3

30.5.2024.

21:57

Istraga o kriminalu u FS Španije stigla i do Pikea

Bivši fudbaler Barselone i reprezentacije Španije Đerar Pike i njegova firma "Kosmos" obuhvaćen je istragom Tužilaštva.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Jesus Diges

Združena akcija Tužilaštva i policije pokrneuta je još pre nekoliko meseci kada je izvršena racija na nekoliko lokacija, pored ostalog i na dom bivšeg predsednika Saveza Luisa Rubijalesa, zbog niza navodnih finansijskih malverzacija.

Istraga je sada, pišu španski mediji, stigla i do Pikeove uloge, izgleda ključne, u dogovoru FS Španije i Saudijske Arabije, na osnovu kojeg se Superkup Španije već godinama igra u toj državi.

Pike i njegova firma su bili posrednici u tom sporazumu.

On je tako sebi obezbedio četiri miliona evra godišnje, na ime posredovanja, međutim istraga pokazuje da je u tom sporazumu bilo i te kako nepravilnosti. Odnosno, toje novac koji nije smeo da prisvoji.

Sudija za prekršaje koji istražuje slučaj smatra da postoje indicije za kriminalno delo u izvršenju zbog četiri miliona evra godišnje koje je sa Savezom pristao da uzme od Saudijske Arabije.

Optužba protiv Pikea temelji se na sporazumima potpisanim 11. septembra 2019. između španskog Saveza i vlasti Saudijske Arabije za organizaciju Superkupa. U tom sporazumu, bonus (provizija) je određen u korist neidentifikovanog "agenta treće strane"

Saudijci su, naime, sa FS Španije poptisali ugovor vredan 40 miliona evra godišnje po kome će se šest sezona zaredom meč Superkupa Španije igrati u toj državi.

U vreme sklapanja ugovora Pike je još uvek bio aktivan igrač Barselone, tima koji je učestvovao u Superkupu.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu