Nova vest
Fudbal 0

17.4.2024.

17:20

Ulsan se plasirao na Svetsko klupsko prvenstvo

Južnokorejski Ulsan obezbedio je plasman na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je FIFA na zvaničnom sajtu.

Srđan Novaković
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Ulsan je postao 23. klub koji je obezbedio plasman na prvo Svetsko klupsko prvenstvo u proširenom formatu, sa 32 kluba. Svetsko klupsko prvenstvo u novom formatu održaće se od 15. juna do 13. jula sledećeg leta.

Kako je saopšteno na sajtu FIFA, Ulsan je pobedom nad japanskom Jokohamom (1:0) u prvom meču polufinala Azijske Lige šampiona obezbedio mesto na SP klubova zahvaljujući plasmanu na četvorogodišnjoj rang listi Azijske konfederacije.

Pre Ulsana, iz Azije su plasman na SP obezbedili japanska Urava i saudijski Al Hilal.

Poslednji, četvrti učesnik SP, biće osvajač Lige šampiona, ili najbolje plasirana selekcija sa četvorogodišnje rang liste, ukoliko pehar podignu Al Hilal ili Ulsan koji već imaju osigurano mesto.

Plasman su od Evropljana obezbedili Real, Mančester Siti, Čelsi, Bajern, Pari Sen Žermen, Inter, Porto, Benfika, Juventus i Borusija iz Dortmunda.

Poslednje evropsko mesto pripašće Salcburgu ili Arsenalu, s tim da londonski klub može na SP klubova samo ako osvoji Ligu šampiona, u svakom drugom slučaju austrijski šampion će putovati u SAD.

Iz Južne Amerike za sad su plasman obezbedili brazilski klubovi Palmeiras, Flamengo i Fluminense. Preostala tri predstavnika Južne Amerike biće šampion Kopa Libertadores, kao i dva kluba koja su najbolja po plasmanu na četvorogodišnjoj rang listi.

Iz Severne i Centralne Amerike (KONKAKAF zona) na SP će igrati meksički klubovi Monterej i Leon i američki Sijetl. Poslednja dva učesnika biće osvajač KONKAKAF Lige šampiona i šampion američke MLS lige.

Ukoliko Monterej, koji u polufinalu Lige šampiona igra protiv američkog Kolambusa, opet osvoji pehar, onda će to mesto dobiti klub koji je najbolji na četvorogodišnjoj rang listi. Drugo polufinale KONKAKAF lige šampiona igraju meksički klubovi Amerika i Pačuka.

Egipatski Al Ahli i marokanski Vidad su predstavnici Afrike. Poslednja dva mesta pripašće osvajaču kontinentalne Lige šampiona i klubu koji je najbolji na četvorogodišnjoj rang listi. Ako Ligu šampiona osvoje Al Ahli ili Vidad koji su već u polufinalu, onda će se i mesto namenjeno osvajaču Lige šampiona dodeliti preko četvorogodišnje rang liste.

Okeaniju će u Americi predstavljati novozelandski Oklend Siti.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

Fudbal

Ronaldo prodao klub

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldo objavio je prodaju Kruzeira, kluba čiji je vlasnik postao pre dve godine.

Beta

11:29

13 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu