Sud u Riju smenio predsednika FS Brazila

Sud u Riju smenio je dosadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Brazila Ednalda Rodrigesa (69) jer je utvrđeno da je bilo neregularnosti u njegovom radu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/Yuri Edmundo
Foto: EPA-EFE/Yuri Edmundo

Umesto njega Savezom će do imenovanja novog predsednika rukovoditi privremena zamena, koju je odredio Sud u Riju.

Rodriges je izabran za predsednika FS Brazila na Skupštini održanoj 2022. godien i trebalo je tu funkciju da obavlja do 2026.

Prema odluci suda, privremeni predsednik Saveza ima zadatak da u roku od 30 dana organizuje noveizbore za prvog čoveka fudbalske organizacije.

Brazilski savez oglasio se saopštenjem u kojem su naveli da su upoznati sa odlukom viših instanci i da će povodom toga preduzeti određeen korake.

Odluka je usledila kao odgovor na zahtev bivših potpredsednika Saveza koji su izgubili svoje funkcije na osnovu sporazuma koji je FS Brazila potpisao sa javnim tužilaštvom u vezi sa izbornim procesom 2022. godine.

U odluci od četvrtka, Sud pravde u Rio de Žaneiru presudio je da je Sporazum potpisan između Kancelarije javnog tužioca i Saveza nezakonit.

Sada je FS Brazila u opasnosti od sankcija FIFA zbog činjenice da je Sud kao državni organ intervenisao, što Svetska fudbalska organizacija strogo zabranjuje, tačnije kažnjava svoje članice ako dođe do upliva države u rad Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu