Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.10.2018.

12:25

Kako je Jevtić postao El Maestro: Bilo me sramota što sam iz Srbije

Sećate li se Nikona Jevtića? Srpskog fudbalskog vunderkinda? Obećavao je mnogo, ali nije opravdao očekivanja. Međutim, njegov brat je izgradio ime u fudbalu.

Izvor: B92

Autor:B92

Kako je Jevtić postao El Maestro: Bilo me sramota što sam iz Srbije
Foto: Getty images

Nestor Jevtić je prošle sezone kao trener doneo Spartaku iz Trnave titulu šampion Slovačke, nakon čega je dobio poziv iz sofijskog CSKA, a ponuda je bila toliko dobra da je zbog nje žrtvovao borbu za Ligu šampiona, u kojoj je prošlog leta Spartak zaustavila Crvena zvezda.

Međutim, Nestor se nije proslavio u Slovačkoj kao Jevtić, nego kao El Maestro. Osim toga, u Slovačkoj ga ne znaju ni kao Srbina, iako je rođen u Beogradu i u fudbal se zaljubio na utakmicama Zvezde, nego kao Britanca.

"Zapravo sam to učinio (promenio ime) dva puta – prvi put kad mi je bilo 16 ili 17, hteo sam da se rešim onoga 'ić'. Nakon toliko godina u Engleskoj osećao sam se kao Britanac, a bilo me i malo sramota što sam iz Srbije. Slobodanu Miloševiću, čije je prezime završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine", otkrio je El Maestro.

"Promenio sam ime u Džon Smit ili nešto slično. Ali, nekoliko godina kasnije, kad mi je bilo oko 18, počeo sam da se osećam kao lažnjak i pomalo glupo s imenom Džon Smit. Roditelji su mi bili stranci i govorili su drugačijim naglaskom, pa sam se vratio svom izvornom imenu koje mi se oduvek i dopadalo – Nestor. A u trenucima tinejdžerskog ludila, prezime sam promenio u El Maestro, jer mi je zvučalo 'kul'. Sad sam El Maestro, duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim".

Z
bog velike strasti tokom vođenja utakmice, engleski mediji su ga usporedili s Pepom Gvardiolom.

"Razlika među nama je kao i između slovačke i nemačke lige. Jedina je sličnost što obojica imamo obrijane glave. Mi gajimo potpuno drugačiji stil igre: moje ekipe su fokusirane na kontrolisanje igre bez lopte, dok njegovi timovi teže posed".

UEFA trenersku licencu je dobio sa svega 16 godina, a 19 godina kasnije osvojio je prvu titulu u karijeri. Vrata fudbalskog sveta otvorio mu je direktor Vest Hemove akademije Toni Kar, potom je bio asistent u Šalkeu, Hanoveru, Hamburgu i Austriji, gde su ga uočili čelnici Spartaka iz Trnave. Trenutno je u Sofiji.

"Ne znam gde ću biti za deset godina, ali uveren sam da ću biti u većem klubu i ligi nego što sam sad. A ako me karijera odvede natrag u Englesku, u Premijer ligu, biću najsrećniji na svetu", kaže Jevtić, parton El Maestro.

Njegov CSKA trenutno deli drugu poziciju u bugarskoj Prvoj ligi sa gradskim rivalom Levskim sa po 28 bodova, jednim manje od lidera Ludogoreca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve