Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.07.2018.

18:28

Ezil: Imam i tursko i nemačko srce

Fudbaler Nemačke Mesut Ezil kaže da je zbog porekla njegove porodice 'podeljen', odnosno da ima jedno tursko i jedno nemačko srce.

Izvor: B92

Autor:B92

Ezil: Imam i tursko i nemačko srce
Foto: Getty images

Ezil je pre Svetskog prvenstva u Rusiji izazvao buru fotografijom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i ta fotografija je u Nemačkoj dočekana 'na krv i nož'.

Ezil kaže da je prethodnih nedelja imao vremena da razmisli o svemu i o tome je odlučio da napiše pismo javnosti.

"Kao i kod mnogih ljudi, moje poreklo nije vezano samo za jednu zemlju. Dok sam odrastao u Nemačkoj, moja porodična pozadina ima korene koji su čvrsto vezani za Tursku Ja imam dva srca, jedno nemačko, jedno tursko. Tokom detinjstva, majka me je učila da uvek poštujem i da nikad ne zaboravim odakle sam došao i o tim vrednostima još uvek razmišljam do današnjeg dana", rekao je Ezil i objasnio da se sa Erdoanom sretao više puta u prethodnih osam godina, te da to predstavlja poštovanje institucije predsednika.

Njegova reprezentacija je u Rusiji doživela krah već u grupnoj fazi, iako je kao aktuelni vladar planete bila projektovana za samu završnicu prvenstva.

Neubedljiva igra protiv Meksika, tesna pobeda individualnom bravurom Krosa i onda nokaut i poraz od Južne Koreje pogurali su Švedsku i Meksiko dalje.

Usred te priče našao se i Ezil, ali i atmosfera u ekipi Joakima Leva. Vezista Arsenala kaže da bi zapravo nepoštovanje prema svojim korenima bilo to da se nije sreo sa predsednikom.

"Nebitno ko je predsednik, on je predsednik u zemlji mog porekla i siguran sam da i kraljica Elizabeta i Tereza Mej misle isto jer su ugostile Erdoana u Londonu. Isto bi bilo i da je turski i da je nemački predsednik, moj postupak ne bi bio drugačiji", kaže nemački fudbaler.

On se u drugom delu pisma kritikovao i način na koji su mediji izveštavali o njemu rekavši između ostalog i da ga je tursko nasleđe učinilo legitimnom metom za 'guranje' političke svrhe u izveštavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve