Nova vest
Fudbal

Subota, 03.06.2017.

20:00

Real Madrid ispisao istoriju evropskog fudbala!

Real Madrid ispisao je nove stranice fudbalske istorije trijumfom nad Juventusom u finalu Lige šampiona – 4:1 (1:1)!

Izvor:

Autor:

Real Madrid ispisao istoriju evropskog fudbala!
Getty Images

'Kraljevski' klub je pred 74.500 navijača na stadionu Milenijum u Kardifu postao prvi tim, od promene formata 1992. godine, koji je odbranio pehar namenjen prvaku Evrope.

Junak 12. slavlja Madriđana u elitnom takmičenju ponovo je bio Kristijano Ronaldo pogocima u 20. i 64. minutu.

Mario Mandžukić uspeo je, u međuvremenu, da izjednači spektakularnim golom u 27, pre nego što je Kazemiro, uz dosta sreće, najavio pobedu svog tima udarcem sa distance malo posle časa igre.

Konačan rezultat susreta postavio je rezervista Marko Asensio u poslednjim trenucima regularnog toka i u potpunosti dotukao 'Staru damu', koja je izgubila svoje četvrto uzastopno finale Lige šampiona, a sedmo u istoriji kluba, uz dve titule.

Istovremeno, Kristijano Ronaldo oborio je nekoliko novih rekorda – postigao je 600. gol u karijeri u svim takmičenjima, 500. za Real u eliti, dok se svojom četvrtom titulom izjednačio sa velikim rivalom Lionelom Mesijem, odnosno Klarensom Sejdorfom, Đerarom Pikeom, Ćavijem Ernandesom i Andreasom Inijestom.

Računajući i Kup šampiona – samo su još Alferdo di Stefano, Alesandro Kostaturka i Paolo Maldini ispred njega sa pet, dok prvo mesto na večnoj listi drži još jedna legenda 'Kraljevića' Pako Hento sa šest. Upisao se u strelce u trećem različitom finalu, a, ponovo, samo Di Stefano ima više takvoh utakmica – pet.

Ekipa Masimilijana Alegrija bolje je počela, dominirala je u uvodnih 15 minuta, imala tri šuta u okvir gola Kejlora Navasa, ali je tim Zinedina Zidana poveo iz prvog šuta na meču – samo pet minuta kasnije.

Toni Kros je povukao kontru, prebacio loptu na desni bok do Danija Karvahala, koji zalama ka golu i šalje je po zemlji na ivicu kaznenog – odakle je Kristiano Ronaldo, uz malo sreće i cevanicu Leonarda Bonučija, šalje iza leđa Đanluiđija Bufona.

Međutim, 'Stara dama' odgovara posle svega sedam minuta i to na spektakularan način – Miralem Pjanić pronašao je Aleksa Sandra na levom krilu, on prosledio loptu do Gonsala Iguaina koji isto čini ka Mariju Mandžukiću, a Hrvat hvata spektakularan volej preko glave, na 12, 13 metara od gola, i šalje divnu parabolu u dalji gornji ugao.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi se sve promenilo na startu drugih 45 minuta – tada je Real bio taj koji je diktirao ritam, konstantno pretio, dok su se 'bjankoneri' totalno povukli i bili bez ikakvog uticaja na tok igre.

Takav pristup, odnosno agresivnost španskog šampiona, doveo je do toga da se prvak Italije konstantno i grčevito brani, pa je samo bilo pitanje trenutka kada će primiti novi gol.

Ipak, opet je sreća bila presudan faktor – posle minimalnog kašnjenja Ronalda na centaršut Marsela, već u sledećem napadu izbijena lopta dolazi do Kazemira na 30 metara, Brazilac šutira iz prve, a ona na putu do mreže kači Samija Kediru, dobija neverovatan efe i završava tik uz stativu.

Osetio je Real da je rival u nokdautu, nastavio je da ga pritiska, što mu se još jednom isplatilo 180 sekundi kasnije – kada je najbolji igrač sveta po drugi put bio strelac, u svom trećem finalu – što je takođe rekord.

Ovoga puta, Luka Modrić i Karvahal kaznili su nonšalantan pristup Mandžukića, Hrvat je Hrvatu ukrao loptu i u nastavku akcije poslao savršen centaršut na peterac, odakle Porugalac još jednom vara Điđija.

Pokušao je Alegri nešto da promeni izvršivši tri izmene, ali je već bilo kasno. Da je i definitivno tako potvrdio je Huan Kvadrado, koji je za dvadesetak minuta u igri zaradio dva žuta kartona, iako je drugi zaradio zbog sramne glume kapitena Serhija Ramosa. Juventus do pet minuta pred kraj nije imao šut na gol Reala u drugom poluvremenu, pre nego što je, još jedan rezervista, Marko Asensio stavio tačku na novo poglavlje fudbalske istorije Starog kontinenta.

Trivija Real i Juve sastaju se poo 19. put u istoriji, dok rekord drže Bajern i ponovo Real Madrid sa 24 susreta.

Juve je bio taj koji je u meč ušao nešto agresivnije i ofanzivnije, pa je prvi posla imao Kejlor Navas. Već u trećem minutu uspešno je zaustavio pokušaj Gonsala Iguaina glavom, da bi potom imao malo problema posle pokušaja Argentinca sa distance.

Nastavila je 'Stara dama' u istom ritmu, pa nismo previše čekali na novu priliku. Ponovo je bilo opasno posle centaršuta Marija Mandžukića, ali Navas još jednom dobro reaguje posle šuta sa dvadesetak metara, ovoga puta Miralema Pjanića.

Real je tek u 11. minutu stigao do kaznenog prostora, odnosno gola Đanluiđija Bufona, ali samo da bi Kristijano Ronaldo razljutio navijače 'bjankonera', pošto je tražio penal posle odgurivanja od strane Đorđa Kjelinija.

TrivijaBufon je treći najstariji igrač (39 godina, četiri meseca) koji nastupa u velikom finalu, posle Dina Zofa i Edvina van der Sara, dok će u slučaju trijumfa postati najstariji osvajač i doći do toliko željenog trofeja, kako bi upotpunio već impozantnu kolekciju, u svom trećem finalu.

Ekipa Zinedina Zidana je tek po isteku 15. minuta preuzela kontrolu, uzela loptu i počela da nameće svoj ritam, da bi samo pet minuta kasnije stigla do vođstva.

Toni Kros je povukao kontru, prebacio je na desni bok do Danija Karvahala, koji zalama ka golu i šalje je po zemlji na ivicu kaznenog – odakle je Kristiano Ronaldo, uz malo sreće i cevanicu Leonarda Bonučija, šalje iza leđa Điđija – 1:0!

Trivija
Ronaldu je ovo treći gol u finalima, što je novi rekord, dok – računajući i finala Kupa šampiona – samo Alferdo di Stefano ima više (5). Takođe, najbolji igrač sveta savladao je Bufona šesti put u petom međusobnom susretu.

Nismo dugo čekali na odgovor šampiona Italije, svega sedam minuta – kada je Mario Mandžukić u 27. minutu postigao jedan od najlepših golova u istoriji Lige šampiona i samih finala.

Dugo je tim Masimilijana Alegrija gradio akciju, pre nego što je Miralem Pjanić pronašao Aleksa Sandra na levom krilu, on je prosledio do Iguaina koji isto čini ka Mariju Mandžukiću, a Hrvat hvata spektakularan volej preko glave, na 12, 13 metara, i šalje divnu parabolu u dalji gornji ugao – 1:1!

Trivija 'Đilkoš' je ovim pogotkom ušao u društvo Velibora Vasovića i Kristijana Ronalda, kao igrač koji je za dva različita kluba u finalu bio strelac, pošto je bio precizan i u dresu minhenskog Bajerna protiv dortmunde Borusije 2013. godine

Prvak Španije delovao je dosta indisponirano posle izjednačujućeg pogotka, nije mogao da smislenije šanse, dok je Juve pokušavao da napravi totalni preokret pre odlaska na odmor. Ipak, sem kornera, jednog pokušaja glavom i novog šuta sa distance – nije bilo pravih prilika kako bi se rezultat promenio.

Trivija Gol Kristijana Ronalda bio je jubilarni 500. u elitnom takmičenju za Real Madrid. Zanimljivo je da je Portugalac bio strelac i 400. gola za 'Kraljeviće'.

Za razliku od početka duela, uvodnih desetak minuta nastavka pripalo je Madriđanima, koji su po povratku iz svlačionice zauzeli nešto ofanzivniji stav, i dalje su visoko pritiskali odbranu rivala i držali loptu u svojim nogama, ali je odbrana 'Stare dame' funkcionisala savršeno i čuvala Bufona od direktnih udaraca ka mreži.

Ništa se nije promenilo ni do isteka časa igre, Real je bivao sve opasniji, dok je pokušaje kontra napada protivnika zaustavljao bez previše problema. Novu šansu za gol imao je Ronaldo, ali je bio zamalo kratak posle centaršuta Marsela na drugu stativu, pošto je lepo umakao odbrani.

I, takav pristup im se konačno isplatio u 61. minutu, ali su ponovo imali dosta sreće. Odbrana Juvea je u dva navrata uspela da izbaci loptu iz kaznenog, a ona je prilikom druge situacije otišla na tridesetak metara od gola – gde na nju natrčava Kazemiro i od petu Samija Kedire, uz neverovatan efe, još jednom završava u mreži torinskog tima – 2:1!

Nastavio je španski tim da navaljuje, osetivši da je Juventus u nokdaunu, što im se još jednom isplatilo, svega 180 sekundi posle drugog pogotka – u 64. minutu.

Ovoga puta, Luka Modrić i Dan Karvahal kaznili su nonšalantan pristup Mandžukića, Hrvat mu je ukrao loptu i u nastavku akcije poslao savršen centaršut na peterac, odakle Ronaldo još jednom vara Bufona i donosi svom timu ogromnu prednost pred poslednju trećinu susreta – 3:1!

TrivijaČovek rekord. Kristijano Ronaldo postigao je 600. gol u svim takmičenjima u svojoj karijeri, a ukoliko stigne do četvrte 'srebrne amfore' prestići će Klarensa Sejdorfa, a izjednačiče se sa velikim rivalom Lionelom Mesijem, kada je u pitanju samo Liga šampiona.

U međuvremenu, Alegri je pokušao nešto da promeni uvođenjem Huana Kvadrada umesto Andee Barzaljija, Klaudija Markizija na mesto Miralema Pjanića, odnosno Marija Lemine umesto Paula Dibale, dok je Zidan odgovorio Garetom Bejlom, a izašao je Karim Benzema.

Međutim, ni to nije donelo nikakvu promenu na terenu, Real je i dalje apsolutno kontrolisao dešavanja i tempo meča, pa Juventus i dalje nije imao udarac na okvir gola, ni posle 35 minuta igre u nastavku.

TrivijaOd promene formata takmičenja 1992. godine, Real Madrid postao je prvi klub koji je uspeo da odbrani titulu prvaka Evrope, povećavši rekord po broju pehara pošto je osvojila 12. u istoriji tima sa stadiona Santjago Bernabeu.

To se promenilo nekoliko minuta kasnije, kada je Dani Alves izveo prekid, a Sandro neprecizno pokušao glavom. Ipak, da je sve zaista gotovo bilo je jasno u 84. minutu jer je rezervista Kvadrado zaradio crveni karton.

Real i njegovi navijači već tada počeli su da slave, da bi tačku na savršeno veče stavio Marko Asensio u 90. minutu, samo nekoliko minuta pošto je ušao u igru i ogromno slavlje moglo je da počne – 4:1!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve