Bivši prvak Evrope bez imena i grba

Rumunski klub Steaua iz Bukurešta bio je prvi istočnoevropski tim koji je postao prvak Evrope u fudbalu, a sada je bez imena i grba.

AKIzvor: B92 Rumunija
Podeli

Steaua je osnovana kao armijski klub, a nakon pada komunizma vojska je nastavila da pozajmljuje svoje ime i grb timu koji je 25 puta bio šampion Rumunije, a 1986. i Evrope.

Međutim, kontroverzni vlasnik Steaue Điđi Bekali, koji je u međuvremenu završio i u zatvoru, nije u najboljim odnosima sa vojnim vlastima, koji su mu osporili pravo na ime i grb kluba bez kompenzacije.

Od 2004. godine traje sudski proces dve strane, Bekali je uložio mnogo miliona u klub, ali je sud doneo odluku u korist Ministarstva odbrane, pa je Steaua ostala bez imena i grba.

Tako je proteklog vikenda na meču sa Jasijem klub iz Bukurešta na zvaničnom semaforu bio obeležen jednostavno kao "Domaćin", uz prazan okvir na mestu grba. Takođe, igrači su igrali u žutom umesto tradicionalnom crveno-plavom dresu.

"Steaua" je slavila minimalnim rezultatom i nastavila put ka 26. tituli, jer ima devet bodova više od najbližeg pratioca Kluža.

Ako se Bekali ne dogovori sa vojskom, Steaua će osim imena i grba izgubiti i pravo na istoriju slavnog kluba, što znači 21 titulu manje u Rumuniji i Kup evropskih šampiona (danas Liga šampiona) iz 1986. godine.

U međuvremenu, dve strane su postigle dogovor da Steaua koristi ime, boje i grb na meču Lige Evrope protiv kijevskog Dinama, jer UEFA ne dozvoljava klubovima da nastupe bez pomenutih obeležja, a potom će moći da ih koristi i u Liga kupu Rumunije, nakon čeka sledi nova zabrana i nastavak pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu