Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.10.2012.

11:00

Milošević: Kaznićemo sve krivce

Direktor mlađih kategorija u Fudbalskom savezu Srbije Savo Milošević insistira na istrazi incidenta u Kruševcu i kazni za sve koji budu odgovorni za isti.

Izvor: B92, Sport

Autor:B92, Sport

Default images

U utorak je nakon revanš meča baraža za U21 EP došlo do obračuna članova selekcija Srbije i Engleske, a naši fudbaleri i FSS našli su se na udaru zbog rasizma.

"Ponašanje Engleza ne može da bude opravdanje, jer su događaji nedopustivi i mi ćemo unutar FSS sigurno sprovesti internu istragu i sankcionisati aktere nemilih scena na terenu", rekao je Milošević.

Fudbalska asocijacija Engleske (FA) uložila je žalbu Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) zbog vređanja na rasnoj osnovi, a najoštrije je sva dešavanja u Kruševcu osudio premijer Velike Britanije Dejvid Kameron. Vrlo brzo Kameron se našao na udaru Rija Ferdinanda, koji mu je poručio da prvo počisti svoje dvorište.

"Englezi će raditi ono što smatraju da je potrebno i ne bih se uplitao u njihove odluke i postupke. FSS je reagovao saopštenjem, pošto je pitanje šta se sve dešavalo na terenu. Iz lože sam video samo deo događaja, jer je bila prevelika gužva. Englezi mogu da se žale posle sukoba igrača, ali odranizaciono nije bilo propusta", rekao je Milošević.

Selektor Engleza Stjuart Pirs rekao je da je tužno to što se desili u Kruševcu. Međutim on ističe direktor svih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) Savo Milošević došao u svlačionicu Engleza posle utakmice i izvinio se za incidente.

"Nisam video nikakve provokacije Engleza, ali su mi rekli da je njihov fudbaler nepristojno gestikulirao. Ako je tako, bilo je 'milion' kamera, što naših što engleskih, pa će istraga pokazati šta je bilo. Ipak, to ne može da bude opravdanje. Previše smo u žiži i to sve u negativnom kontekstu i sve to mora jednom da prastane!", istakao je Milošević.

Povodom incidenata na revanš utakmici baraža oglasio se i bivši fudbalski reprezentativac Engleske Pol Ins, koji je zatražio je od UEFA da izbaci mladu reprezentaciju Srbije iz kontinentalnih takmičenja na 10 godina.

"Ne znam tačno pravilnik pa ne mogu da spekulišem o kazni. Razumem ljutnju Engleza, ali sukob se dogodio na terenu, među akterima utakmice, a ne u organizacionom smislu. Nisu na teren ušli navijači ili neko drugi i napao igrače, nego su se oni međusobno obračunali. Izvinio sam se njihovoj delegaciji odmah posle svega, to smo učinili i u saopštenju, ali, sačekajmo da se sprovede istraga, pa ćemo onda da sudimo i presuđujemo", zaključio je Milošević.

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije, Aleksandar Janković rekao je da bi Englezi trebalo da pričaju samo o fudbalu, a ne o "nekim drugim stvarima".

Kapiten mlade reprezentacije Slobodan Medojević rekao je da on nije čuo uvrede u Kruševcu tokom utakmice sa Englezima. FSS je izdao saopštenje u kojem navodi da nije bilo rasizma u Kruševcu. Ipak, UEFA je pokrenula istragu i protiv FSS-a i protiv FA.

Kao jedan od glavnih vinovnika incidenta osumnjičen je mladi Nikola Ninković, ali Milošević ističe da krivica nije individualna.

"Svi me pitaju da li je tačno da sam ukorio Ninkovića, ali nemojmo da se bavimo spekulacijama. Ne radi se samo o jednom fudbaleru, pa ne možemo ni da se bavimo individualnom krivicom. Sprovešćemo istragu i na osnovu toga donositi zaključke. Ne može da postoji samo jedan krivac u masovnom incidentu", rekao je Savo Milošević.

"Huligani učili od Engleza, učiće i policija"

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je izdao nalog da se utvrdi puna istina o dešavanjima na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, bez obzira što to traži bilo ko iz sveta ili Evrope.

Dačić je rekao da su srpski huligani učili od engleskih i da je sada vreme da svi nadležni organi koji sprovode zakon uče od Engleza i sprovedu ono što je već primenjeno na zapadu.

"Većina građana se stidi zbog toga što se događa na sportskim priredbama. Svi koji su učinili bilo koje krivično delo na sportskim terenima treba da odgovaraju i ako Srbija nije usamljena u tome i takve stvari se dešavaju u drugim zemljama, Srbiji to ne treba", rekao je Dačić.

On je dodao da treba reaktivirati rad Saveta za borbu protiv nasilja na sportskim terenima, ustanoviti koje su sudske prakse i koja zakonodavstva najbolja i primeniti oštre mere.

"To je jedini put ka eliminisanju nasilja na sportskim terenima", zaključio je Dačić.

Povodom incidenata se oglasio i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je ocenio da to "loše utiče na imidž Srbije", ali istakao i da se takve stvari ne dešavaju samo u Srbiji.

"Međutim, ne dešavaju se takve stvari samo u Srbiji nego i u mnogim drugim zemljama zbog čega su potrebne jake sankcije i puno prevencije, razgovora sa mladima i angažovanje nevladinog sektora", rekao je Dežer odgovarajući na pitanje novinara da li Srbiju čekaju eventualne kazne zbog incidenata u Kruševcu.

Dežer je rekao da to što se dogodilo svakako loše utiče na imidž Srbije, ali je loše i za sport koji treba da bude faktor ujedinjenja.

Dežer je dodao da se ne slaže s ocenama da "ne postoji politička volja da se reši problem huliganstva" na sportskim manifestacijama, već smatra da je samo potrebno jačati kapacitete i sprovoditi mere na suzbijanju te pojave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

3 h

U fokusu

Vidi sve