Nova vest
Fudbal 1

23.3.2024.

21:50

Zvezda na skeneru B92.sport: Ocene, ovog puta, u drugom planu

Da je sreće bilo ove večeri bismo govorili samo o fudbalu i susretu dva prijateljska tima. Nije je bilo, ali hajde da se fokusiramo, barem ovde, samo na njega.

Dušan Đukanović
Srđan Stevanović/Starsport

Dva tima su letos igrala u Rusiji, crveno-beli su slavili golovima Mirka Ivanića i Žana-Filipa Krasoa (2:1), te izazvali euforiju započetku dolaskom Baraka Bahara, ali i zaključenu isto tako brzo. 

Red je bio da Zvezda uzvrati gostoprimstvo, što je i učinila pred skoro pa punim stadionom "Rajko Mitić" na kom je Zvezda još jednom slavila u međusobnim okršajima golom Nikole Kneževića (1:0). 

Crveno-beli su odolevali, pa i napadali punih sat vremena pre nego što je Zenit dva puta zatresao okvir gola Guteše, iako se mora priznati da je bilo daleko više od samo prečke u prvoj od te dve situacije. 

Kombinovani sastav je na kraju uspeo da slavi u meču bez rezultatskog značaja, pa da vidimo ko je za to bio najzaslužniji.

Golman i odbrana

Srđan Stevanović/Starsport

Ivan Guteša – Jedan od četvorice neustaljenih prvotimaca koji su dobili priliku od prvog minuta, te su samim tim bili i najzanimljiviji za gledanje s obzirom na prirodu meča. Guteša više od drugih, jer mu je ovo bio debi. Poput drugih modernih golmana, prati trend stajanja daleko od gol-linije. Benefiti postoje, ali i potencijalne kazne od takve strategije kao što su fudbaleri Zenita u jednom navratu pokušali. Samo neka pita Onanu. Siguran u odbranama kojih nije bilo mnogo, reakcija kod stative Isidora nije njegov najbolji momenat na ovom susretu.

Viktor Radojević – Sporije ušao u meč, protivnik to osetio i fokusirao napade po strani koju je on branio. Kako je meč odmicao krenuo je da se oslobađa. Prekretnicu beleži u 37. minutu kada je borbenošću izborio slobodan udarac za svoj tim na ivici protivničkog šesnaesterca. Nadovezao se na tu situaciju itekako upotrebljivim centaršutem koji je protraćen.

Milan Rodić (do 45. minuta) – Nije imao Milojević izbora, pa je pokušao Rodića da upari sa Spajićem na štoperskim pozicijama. Ima levi bek iskustva igranja na pozicijama u centralnom delu odbrane, ali u drugom sistemu sa trojicom pozadi. Iskusan je Milan dovoljno da uvek korektno odradi posao barem, ali bilo je nerazumevanja sa Spajićem, pa ga je u jednom navratu i pogodio u nameri da ispuca loptu. Prvi izašao iz igre, već na poluvremenu.

Uroš Spajić (do 67. minuta) – Poznaje Spajić dobro ekipu Zenita, pa je njegovo iskustvo umnogome pomoglo da odbrana, koja nikada nije igrala u ovoj kombinaciji, odoli ruskom šampionu. Ako mu moramo tražiti zamerku, to je presporo izlaženje u blok šuta Isidora posle kog je lopta pogodila stativu i srećom se odbila izvan gola.

Lazar Nikolić (do 89. minuta) – Nije iskoristio priliku da se izbori za svoje mesto. Kako su počeli meč napadajući Radojevićevu stranu, kako je utakmica odmicala igrači Zenita su se sve više prebacivali na njegovu. Nije dovoljno dobro ispratio protivničkog igrača u situaciji posle koje je Jerohin postigao gol koji nije priznat.

Sredina terena

Srđan Stevanović/Starsport

Gelor Kanga – Gabonac uvek na ivici, pa kome se sviđa. Izbacivanje u reprezentaciji, pa dolazak u Beograd da igra prijateljsku – to je Kanga.

Kapetan haos je on, a ne neki drugi. Kao i neki saigrači sporije ušao u meč, nekoliko puta odigrao pogrešan pas, ali se ubrzo konsolidovao.

Njemu je neophodan defanzivno orijentisan par u veznom redu, eksperimenti sa Kangom u toj ulozi su uvek neuspešni. 

Nikola Knežević (do 89. minuta) – Vokalan. Ne libi se da se otvoreno ljuti na starije kada pogreše. Odlika lidera ili nešto drugo, vreme će reći. Ne krije se od lopte, silazi nisko da je pokupi, u stanju da je lagodno prenese na protivničku polovinu.

Odavno zaslužio da dobije permanentno mesto u prvom timu. Najopasnije zapretio golu Zenita u prvom poluvremenu kad je Keržakov jednom rukom odbranio njegov udarac.

Na naplatu je došao kod Vasjutina postigavši u finišu meča jedini gol na meču. Finta, izbačen protivnik, pa potom precizan udarac. Lep pogodak Kneževića. 

Nikola Mituljikić – Braća Mituljikić su odavno u godinama kada bi trebalo da igraju redovno. Mnogi mlađi od njih ne samo da su prvotimci nego su u seniorsku konkurenciju došli, prošli i već otišli. Nikoline slajdere za pomoć odbrani je neko pred ovaj meč pomerio na maksimum. Neumoran je bio. Sa Kneževićem po desnoj strani izgledao kao legitimna opcija za minute u Superligi.

Aleksandar Katai (do 89. minuta) – Neprimetan. Energetski, Katai još nije tu, biće potrebno vreme da se vrati na svoj nivo. Najbolji potez večeri je bio centaršut koji potom Mituljikić nije iskoristio. Ovaj meč više posmatrati kao kondicionu pripremu za njega, pre nego bilo šta drugo.

Piter Olajinka – Zvezdin igrač meča, najveća opasnost po protivnički gol, iako na kraju mrežu nije zatresao. Mučio je Nigerijac protivničku odbranu po levoj strani kako u prvom tako i u drugom poluvremenu.

Na startu drugih 45 minuta obeležio meč solo prodorom koji je bio možda i najbolji potez meča. Veliku grešku napravio u kontri kada je dugo vukao loptu i umesto da proigra usamljenog Kneževića, petom je vratio Kangi. Srećom, Kneževiću je bilo suđeno da postigne gol.

Šerif Endiaje (do 75. minuta) – U laganom ritmu je Zvezdin centarfor odigrao ovaj meč. Izađi, primi, odigraj igraču do sebe. Nije bilo pretnji sa njegove strane po gol Zenita. Na  kraju se povredio, pa meč završio ranije. Najverovatnije iz predostrožnosti.

Trener i izmene

Srđan Stevanović/Starsport

Vladan Milojević – Izostanak velikog broja prvotimaca Zvezdin trener je iskoristio na najbolji mogući način, davši prliku mlađim. Često se spočitava Milojeviću da se drži proverenih, iskusnih opcija i tako zaboravi na talentovane fudbalere iza juga Marakane.

Možda će ovaj meč biti prekretnica, pa će uspeti da iskombinuje dve najbolje stvari iz Vladanovog i sveta njegovog prethodnika – rezultate i afirmaciju mladih fudbalera. Šest debitanta. Neka to ostane zaključak, bez priče o formacijama i strategijama kojima nema mesta u mečevima ovog formata.

Injeka Ogbu – Nigerijski štoper čiji su se prvi minuti iščekivali, nakon najava da bi sledeće godine mogao da dobije prekomandu u seniore. Nije impresionirao. Kasnio je da izađe na Jerohina kada je ovaj pogodio prečku i u još nekoliko navrata pokazao nesigurnost. Tek mu je 19 godina, a defanzivci kasnije sazrevaju.

Jovan Mituljikić (od 67. minuta) – Zamenio brata i propustio najbolju šansu na meču kada je iz neposredne daljine udarcem glavom poslao loptu pored stative. U svetlu večerašnjih ocena gledaćemo samo pozitivno, pa izvući zaključak da se sjajnim pozicioniranjem doveo u tu situaciju.

Aleksandar Đermanović (od 67. minuta) – Treći debitant ove večeri. Bio najstaloženiji i izbacio loptu prilikom jednog karambola u Zvezdinom šesnaestercu posle pogođene prečke i stative Zenita. 

Marko Ćurić (od 75. minuta) – Kao i svi mladi koji su beležili prve minute – borben. Svojim centaršutem izborio grešku protivnika koja je dovela do jedinog gola Zvezde na meču.

Ognjen Ilić (od 89. minuta) – Debitant. Premalo vremena da bi se formirala ocena.

Aleksa Cvetković (od 89. minuta) – Debitant. Premalo vremena da bi se formirala ocena.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve