Nova vest
Fudbal 12

21.3.2024.

20:53

Srbija na skeneru B92.sport: Najteži Piksijev poraz – eksperiment koji ne boli

Dragan Stojković Piksi je u Moskvi doživeo najubedljiviji poraz otkako je selektor reprezentacije Srbije.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Vladimir Pesnya/STARSPORT

"Zbornaja" je savladala "orlove" rezultatom 4:0 u prijateljskoj utakmici u Moskvi i tako pokazala mnoge mane našeg, ruku na srce, kombinovanog tima.

Dosadašnji najveći neuspeh Piksija na kormilu Srbije bio je poraz od Danske pre dve godine u Kopenhagenu (3:0), takođe u prijateljskoj utakmici.

Piksiju je ovo bila 36. utakmica na klupi Srbije i deveti poraz. Ima i 20 pobeda, odnosno sedam remija.

Iako najavljivana kao prijateljska, gotovo revijalna, utakmica na stadionu "Lav Jašin" nije bila baš takva.

Videlo se to odmah na početku, kada je Milan Gajić dobio direktan crveni karton, ali i u finišu, kada su domaći želeli do vrha da napune mrežu Đorđa Petrovića.

Upravo je golman Čelsija ostvario treći nastup u dresu sa državnim grbom, ali ovaj susret neće sigurno pamtiti po dobrom.

Nije bio kriv ni za jedan gol konkretno, uspevši tek u pojedinačnim situacijama, kojih je bilo tek nekoliko, da pokaže kakvim sposobnostima raspolaže.

Piksi je uoči ovog duela najavio da će promešati karte, što se i videlo ubacivanjem trojice igrača koji nastupaju u ruskoj Premijer ligi direktno u startnu postavu.

Jedan mu je došao glave – spomenuti Gajić, prvotimac moskovskog CSKA, koji je nepromišljenim potezom apsolutno zasluženo poslat u svlačionicu mnogo pre vremena.

Pobegao mu je Danil Hluševič u 19. minutu, povukao ga je i srušio Gajić, kojeg nije uspeo da spasi VAR, proveravajući potencijalni ofsajd.

Moralo je ad hoc da se menja, tako da se još jedan "Rus", Saša Zdjelar, vratio na mesto štopera, dok je Strahinja Eraković bio pomeren na beka.

Nije to izgledalo baš kako treba, pa je Srbija u roku od desetak minuta kapitulirala još jednom. Mogli smo u finišu prvog dela makar do jednog gola, ali Pavlović, Jović i Gaćinović nisu bili na visini zadatka pred golom Safonova.

Probao je Stojković uvođenjem Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića i Srđana Mijailovića da trgne tim, promeni formaciju, ali se tek to pokazalo kao ne baš dobar potez.

Čudan sistem 5-2-2 nije dao nikakve rezultate. Srbija je primila još dva gola, mogla je bar još toliko, da je nisu spasile stativa i prečka.

Naročito loše smo izgledali kod trećeg gola, gotovo nedopustivo za profesionalni fudbal da tolika "promaja" duva na desnom boku.

Odbrana je definitivno zakazala na ovom susretu, ali se ni (pre)ostale dve linije tima nisu baš proslavile.

Nalet dobre igre i kreacije viđen je samo pred veliku pauzu, dok u nastavku susreta možemo pobrojati tek nekoliko situacija u kojima smo prešli centar kako dolikuje.

Jović je bio potpuno odsečen u prvom poluvremenu, kasnije mu je podršku pružio Mitrović, koji je imao tek dve poluprilike.

Tadić i Lukić nisu uspeli da povežu redove, izostali su prodori Živkovića i Gaćinovića, a nešto konkretno nisu uspele da naprave ni izmene u vidu Samardžića, Mašovića, Kostića...

Bio je ovo jedan Piksijev eksperiment koji nije uspeo, ali i koji ne boli toliko, uprkos tome što je najubedljiviji poraz otkako je selektor Srbije.

Našu reprezentaciju očekuje susret sa Kiprom u Larnaki u ponedeljak (14.00), dok će pred EURO odmeriti snage sa Austrijom i Švedskom.

loader

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu