Nova vest
Fudbal 0

6.3.2024.

12:10

Poslednji put kada je Partizan pobedio Zvezdu na "Marakani" bio je šampion

Fudbaleri Partizana u predstojećem 172. večitom derbiju pokušaće da prekinu dugi niz mečeva bez pobede na stadionu "Rajko Mitić".

Izvor: B92.net

Miloš Bogovac
Srđan Stevanović/Starsport

Poslednji put Partizan je kao gost slavio pobedu nad Zvezdom 3:1, u prvenstvenom duelu 18. aprila 2017. godine.

Strelci svih golova na toj utakmici bili su stranci – Ričmond Boaći je pogodio mrežu Partizana, dok su Leonardo u dva navrata i Tavamba doneli veliko slavlje navijačima crno-belih tog dana.

Ekipa Marka Nikolića je te sezone dva puta savladala večitog rivala.

To je bila i poslednja sezona u kojoj je Partizan osvojio titulu.

Sedam godina nemoći na "Mitiću"

Od tada, odigrano je devet večitih derbija na stadionu Zvezde i ne samo da crno-beli nisu uspeli da ponove izdanje iz 154. derbija nego više nijednom nisu uspeli da odnesu "čitav plen".

Izgubili su pet puta u tom nizu, a četiri meča završena su bez pobednika.

Nemoć Partizana u komšiluku poslednjih godina ogleda se i u činjenici da crno-beli četiri prethodna derbija nisu postigli gol na našem najvećem stadionu.

Dva od pomenuta četiri meča Zvezda je rešila rezultatom 2:0, jednom je bilo 1:0, dok je jedan meč završen bez golova.

Može ovaj niz neuspeha, svakako, pobuditi defetističke misli u glavama igrača Partizana pred novi derbi u komšiluku ali isto tako može predstavljati dodatni motiv da se, konačno, prekine loša serija.

Karakter igrača Partizana biće u subotu na velikom testu.

Malo ko je uopšte mogao i da pretpostavi da će tim iz Humske čekati drugi derbi sezone kao lider, nije bilo ni mnogo onih koji su se mogli opkladiti na pobedu Partizana u prvom odmeravanju snaga sa Zvezdom jesenas, pa stoga ni uspeh na terenu šampiona, ako ga ostvari Duljajev tim, sigurno ne bi potpao pod kategoriju iznenađenja.

Srđan Stevanović/Starsport

Duljajev tim podseća na Nikolićev

Tadašnji i aktuelni tim Partizana imaju određenih podudarnosti, mogu se povući paralele između ekipe koje je vodio Marko Nikolić i ove koju vodi Igor Duljaj.

Sada je, kao i tada, najbolji igrač ekipe Brazilac.

Nekad Leonardo, danas Saldanja: prvi je rešio oba derbija u šampionskoj sezoni, a njegov sunarodnik je, za sada, jednom "srušio" najvećeg rivala.

Poslednjih devet derbija na Marakani

Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda – Partizan 2:1
Crvena zvezda – Partizan 1:1
Crvena zvezda – Partizan 2:1
Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda – Partizan 1:0
Crvena zvezda – Partizan 2:0
Crvena zvezda – Partizan 0:0
Crvena zvezda – Partizan 1:0

Saldanja je na dobrom putu da nastavi nisku Brazilaca koji su dizali trofej sa Partizanom, pošto je ta čast već pripala Leonardu da Silvi Souzi i pre toga Kleversonu Gabrielu Kordovi Kleu.

Upadljiva je, takođe, još jedna sličnost koja povezuje dva tima – tadašnji trener Marko Nikolić i sadašnji Igor Duljaj imaju identične "frizure".

Podsetimo, Partizan se pobedom u 154. derbiju tada poravnao sa Zvezdom na tabeli šest kola pre kraja dok će ovog puta imati priliku da pobegne večitom rivalu četiri boda sedam kola pre kraja trke.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu