Nova vest
Fudbal 8

30.3.2024.

20:24

"Der Klasiker" za kraj šampionske trke – trijumf Borusije, Leverkuzen na +13

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda savladali su minhenski Bajern rezultatom 2:0 u meču 27. kola koji se igrao na "Alijanc areni".

Dušan Đukanović
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bundesliga, 27. kolo

Bajern Minhen – Borusija Dortmund 0:2 (0:1)
Adejemi 10, Rajerson 83
Stadion: Alijanc arena (Minhen)
Sudija: Harm Osmers

Uoči meča, policija u Minhenu saopštila je da je pojačala bezbednosne pre i tokom utakmice dva tima, a posle izveštaja o pretećim porukama na internetu i navela da nisu otkriveni nikakvi konkretni planovi za napad.

Agencija DPA prenela je da je u petak internetom kružila fotografija sa metom postavljenom iznad stadiona i navijača. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova tada je rekao da nema konkretnih dokaza o opasnoj situaciji.

Portparol minhenske policije Sven Miler rekao je da je policija analizirala materijal, ali da nije pronašla nikakvu konkretnu pretnju. Uprkos tome pojačano je prisustvo policije oko stadiona iz bezbednosnih razloga.

U takvoj atmosferi ekipe Tomasa Tuhela i Edina Terzića su izašle na teren kultnog stadiona na 135. "Der Klasiker" u kom su "milioneri" upisali 33. pobedu u okršajima sa Bavarcima.

Prvi gol na meču postigao je Karim Adejemi u 10. minutu, kada je iskoristio svoju brzinu i završio kontru gostujućeg tima. Kumovao joj je loš pas Kimiha koji je presekao Šloterbek i tako otvorio prostor za brzu igru u tranziciji svog tima.

Lopta je stigla do Julijana Brandta, a ovaj je proigrao nemačkog napadača nigerijskog porekla koji je uspeo da savlada Svena Urliha iako je rezervni golman Bajerna imao tu loptu na ruci.

Rani pogodak u derbiju mogao je da bude najava goleade, ali će se ispostaviti da ćemo se nagledati velikih promašaja pre nego što će se mreža zatresti naredni put.

Desetak minuta posle vodećeg gola Borusije veliku šansu je propustio Hari Kejn. Iz situacija koje obično realizuje, engleski napadač je iz neposredne blizine udarcem glavom bio izuzetno neprecizan.

Pre kraja prvih 45 minuta povela se i dilema da li je Bajern oštećen za penal nakon što je Mats Humels igrao rukom u sopstvenom šesnaestercu. Osmers je, posle gledanja usporenog snimka, utvrdio da elemenata za jedanaesterac nema.

U nastavku veliki promašaj i na drugoj strani. Ili možda sjajna odbrana Urliha. Feliks Nmeča je iz idealne pozicije mogao da bira gde će da smesti loptu, loše izabrao i tako omogućio protivniku da održi svoj tim u igri.

Sve do 83. minuta to jest, kada je Julijan Rajerson uputio precizan udarac u suprotan ugao nakon odložene lopte Sebastijana Alea. Norvežaninu je nesthvatljivo ostavljeno previše prostora, što je ovaj iskoristio na najbolji način.

Bajern je uspeo do kraja meča da postigne gol preko Hari Kejna, ali je pogodak iz 89. minuta ubrzo poništen zbog ofsajd pozicije.

Sa ovim porazom Bajern sada zaostaje čak 13 bodova za  vodećim Leverkuzenom na sedam kola do kraja. Tuhelov tim u narednom kolu igra protiv Hajdenhajma.

Borusija je četvrta sa tri boda više od Lajpciga, a sledećeg vikenda će pokušati da se približi trećeplasiranom Štutgartu ili ga čak i prestigne ukoliko ovi protiv upravo Hajdenhajma budu poraženi.

Bundesliga 27. kolo:

Subota:
Borusija Menhengladbah – Frajburg 0:3 (0:1)
Gregorič 7, Rol 47, Egeštajn 57
Bayer Leverkuzen – Hofenhajm 2:1 (0:1)
Bejer 33 – Andrič 88, Šik 90+1
Ajntraht Frankfurt – Union Berlin 0:0
RB Lajpcig – Majnc 0:0
Verder – Volfsburg 0:2 (0:1)

Lakroi 45+4, Majer 84
Bajern – Borusija Dortmund 0:2 (0:1)
Adejemi 10, Rajerson 83

Nedelja:
15:30 Augsburg – Keln
17:30 Štutgart – Hajdenhajm
19:30 Bohum – Darmštad

Podeli:

Komentari 8

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu