Nova vest
Košarka

Četvrtak, 07.12.2023.

08:00

Obradović protiv Mesine – hoće li Arena "progutati" i oslabljene "manekene"?

Košarkaši Partizana u sklopu 13. kola Evrolige igraju protiv ekipe Armanija iz Milana na svom terenu u Štark areni (20.30).

Izvor: NS

Autor: NS

Obradović protiv Mesine – hoće li Arena
Foto: Profimedia

Crno-beli u ovaj susret ulaze posle velike pobede protiv Monaka, koja je izborena posle rovovske bitke nakon 45 minuta košarke u najvećoj dvorani na Balkanu.

Osokoljeni tom pobedom i činjenicom da su na poslednje dve utakmice slavili posle produžetka, izabranici Željka Obradovića sa nestrpljenjem čekaju novi duel u Evroligi.

Partizan na krilima velike pobede protiv Monaka od 89:85 i sa velikom energetskom potrošnjom ulazi u ovaj duel koji crno-belima može da donese u slučaju pobede naravno prvi put jedan pozitivan bilans.

Partizan je posle 12. kola trenutno na devetom mestu sa učinkom od 6/6, a isti takav skor trenutno imaju još šest ekipa, što jasno pokazuje da je ova sezone Evrolige još ujednačenija nego prošla.

Sigurno da je svima jasno da Štark arena postaje prava tvrđava u ovoj sezoni, koji je posle šest utakmica, samo u prvom kolu "pokorila" Barselona.

Crno-beli su posle tog uvodnog poraza na domaćem terenu zaređali pet uzastopnih trijumfa pred "grobarima" i time pokazali da je možda i najteža stvar u ovoj sezoni Evrolige, pobediti Partizan u Beogradu.

Tako će verujemo biti i u četvrtak veče, kada će po sedmi put u ovoj sezoni Arena biti ponovo ispunjena do poslednjeg mesta i gde će huk sa tribina ponovo gurati košarkaše Partizana da upišu još jednu pobedu u Evroligi.

To sigurno neće biti ni malo lagano, jer u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju nije lagano pobediti nijednu utakmicu.

Partizan u dobrom raspoloženju

Nebitno da li prako puta vas stoji neka ekipa koja je na prvom ili poslednjem mestu, svako ima dovoljan broj kvalitetnih igrača da se kvalitetno suprostavi suparničkoj ekipi.

Trener Partizana, Željko Obradović je u najavi ove utakmice napomenuo da će možda i presudan faktor na ovom meču biti kako će energetski izgledati njegova ekipa posle iscrpljujuće borbe sa Monakom u prošlom kolu.

"Igrali su veoma dobro u Minhenu, izgubili u produžetku, ali to je košarka. Imali su šansu da pobede. Kvalitetna ekipa, bez obzira što nedostaju neki igrači. To je tim koji ima igrače, sve osim Hajnsa, sposobne da šutiraju za tri poena. To je mnogo važno kada govorimo o tome kako ćemo da odgovorimo na njihova iskakanja iz bloka", istakao je Obradović.

Crno-beli i na ovom meču će biti lišeni pomoći Frenka Kaminskog koji je veoma važan u rotaciji kod Obradovića, što je i trener Partizana sam napomenuo na konferenciji za medije posle pobede nad Monakom.

Dok je neizvesno hoće li za ovaj meč biti spreman Uroš Trifunović koji je sada već duže vreme van parketa zbog povrede kolena.

Sa druge strane, raduje povratak Kevina Pantera koji je sve bolji i bolji i beleži sve ubedljivije partije na terenu i jasno se vidi što je baš on kapiten Partizana, jer je pravi lider na terenu.

Obradović ja na utakmici protiv Monaka delio minutaže, gde su Naneli, Ledej i Panter izneli najveći teret, dok sa druge strane Jaramaz, Anđušić i Ponjitka nisu puno vremena proveli na parketu, tako da je za očekivati da bi oni u ovom drugom meču mogli da imaju malo veću ulogu na utakmici protiv Armanija.

Kakav je Armani?

Armanija koji u ne tako dobrom raspoloženju stiže u Beograd.

Manekeni su poraženi u poslednjem kolu od ekipe Bajerna rezultatom (91:84) i to su isto kao i Partizan morali da igraju produžetke.

Ono što takođe ide na ruku crno-belima i što će biti možda mala, a možda i velika prednost to je što italijanski tim očekuje i let do Beograda, dok sa druge strane košarkaši Partizana neće morati da menjaju krevet između dve utakmice u duplom kolu Evrolige.

Armani tokom dosadašnjeg dela Evrolige igra po principu toplo-hladno, s tim da je do sada bilo više onih hladnih utakmica nego toplih, ekipe koje sa klupe predvodi Etore Mesina koji je produžio ugovor sa klubom, i koji će trenirati do 2026. godine.

Italijani trenutno zauzimaju 15. mesto na tabeli Evrolige sa skorom 4/8, poslednji trijumf su zabeležili upravo u Beogradu kada su bili i više nego raspoloženi na meču protiv Crvene zvezde (93:71), a videćemo hoće li ih Arena ponovo insipirisati i na meču protiv Partizana.

Ni u domaćem prvenstvu ekipi Etorea Mesine ne "cvetaju ruže". Posle deset kola Armani je na polovičnom učinku (5/5) i nalaze se na osmom mestu domaćeg šampionata.

Veliki hendikep za Armani će biti i "eventulano" odsustvo nesuđenog pojačanja Partizana Nikole Mirotića, koji zbog povrede ahilove tetive nije igrao na meču protiv Bajerna, a sva je prilika da ga nećemo videti i na duelu protiv crno-belih.

Bez obzira na odsustvo Mirotića, Armani je tim pregršt dobrih igrala. Sačuvali su kostur ekipe od prošle sezone sa Šildsom, Holom, Hejsom, Melijem i Fojtmanom, koji je pojačan dolaskom Maodo Loa i već pomenutog Nikole Mirotića.

Prošla sezona

Armani je ekipa koju Partizan nije uspeo da pobedi u oba navrata u prošloj sezoni.

Italijanski tim je slavio u trećem kolu Evrolige, i na prvom meču Partizana po povratku u Evroligu na domaćem terenu rezultatom (80:75), dok su i u duelu koji se igrao u Mediolanum forumu takođe bili boli sa (76:62).

Statistički gledano Armani je ekipa koja igra na manje poena, igraju dosta čvršću odbranu za razliku od Partizana, koji prosečno po utakmici prima 86,8 poena naspram ekipe iz Milana koja primi 78,3.

S druge strane, crno-beli su efikasnija ekipa jer prosečno ubace 87,6 poena i po tom parametru su trenutno drugi u Evroligi, dok Armani ubaci 79,8 poena.

Prednost Partizana bi trebalo da bude u šutu za dva i slobodnim bacanjima koje crno-beli izvode u dosadašnjem delu Evrolige sjajno, dok moraju da obrate pažnju na šut za tri ekipe iz Milana, jer je Armani trenutno na 40,5 odsto šuta van linije 6,75.

Mogli bi crno-beli i da imaju i blagu skakačku prednost na ovom susretu, jer "manekeni" nisu se proslavili po tom parametru, a Partizana od dolaska Bruna Kabokla se znatno popravio u ovom segmentu igre.

Obradović – Mesina 14:13

Ono što je sigruno da nas očekuje jedan novi spektakl u Beogradu, pred punom Arenom navijača Partizana.

Crno-beli u dobrom raspoloženju očekuju ovaj meč sa željom da nastave seriju dobrih igara na svom terenu.

Ali ne treba ni otpisivati goste iz Milana, koji su iskusna ekipa predvođeni legendarnim trenerom Etoreom Mesinom, koji zna kako da podigne ekipu i koji će sigurno biti opasni posle dva vezana poraza u Evroligi.

Biće ovo novi duel starih rivala Željka Obradovića i Etorea Mesine, gde trenutno u međusobnom duelu srpski trener vodi sa 14-13 u pobedama.

Italijan je bio bolji u poslednja dva susreta, da li je vreme da se sada Srbim malo raduje.

Saznaćemo u četvrtak veče oko 22.30, a možda i malo kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu