Nova vest
Košarka

Sreda, 06.12.2023.

08:30

Crno-bele muči koncentracija – Doužer postaje "iks-faktor"

Drugu utakmicu koja je otišla u produžetak i još jednu dramu u Evroligi, dobili su košarkaši Partizana.

Izvor: B92

Autor:B92

Crno-bele muči koncentracija – Doužer postaje
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crno-beli su pokazali da imaju i individualni i timski kvalitet za velike domete, ali za dostizanje toga moraju značajno da poprave koncentraciju, posebno u trenucima kada se "lomi" meč.

Ovaj put posle dva i po sata igre, Štark arena je odbranjena, a Monako ni treći put za redom nije uspeo da sazna kako izgleda pobediti pred crno-belim navijačima.

Iako je ekipa Saše Obradovića bila blizu da utiša beogradsku halu, ipak je tim njegovog prezimenjaka Željka borbenošću uspeo da u triler završnici dobije Monako (89:85), koji se i ove sezone slovi za favorita za plasman na F4.

Crno-beli posle 12 rundi imaju skor 6-6, dok je Monako na učinku od 7-5.

Bilo je važno da Partizan da iskoristi momentum posle odlične utakmice protiv PAO u prethodnom kolu i da u svojoj kući u duplo kolo krene trijumfalno.

Kontinuitet pobeđivanja je nastavljen, dobili smo potrvdu da se crno-beli tim sve više uigrava i da je Panatainaikos bio jedna prekretnica, kao i da prisustvo kapitena Kevina Pantera celoj ekipi daje dodatno samopouzdanje.

I prošle večeri Panter je bio taj koji je vodio crno-bele kada je teško, a posebno se u dodatnom periodu igre videlo kako se nosi sa odgovornošću, kada je postigao ključne poena.

Odigrao je skoro 39 minuta, ubacio 25 poena i uz Džejmsa Nanelija (23 poen) povukao je Partizan u pravcu pozitivinog skora.

Za taj učinak potrebno je Štark arenu odbraniti od "manekena", koji u četvrtak stižu na megdan u Beograd.

Počeli su izbranici Željka Obradovića u uvodnim minutima prve deonice sa žestokom odbranom, izabacili su Monako iz ritma i posle 90 sekundi uveli ga u bonus.

Bili su to možda najbolji defanzivni minuti za Partizan ove sezone, a takav pristup krunisali su doborm realizacijom, pa su Panter i Kaboklo, uz pomoć Doužera, kreirali seriju od 11:2.

Gost iz Kneževine bio je iznenađen, spoljna linija je bila zaustavljena, Majk Džejms potpuno neutralisan, pa je Saša Obradović morao da nađe način da prekine nalet domaćina.

To se upravo i desilo posle njegovog tajm-auta, kada je probudio svoje, a ugasio protivničke košarkaše.

Uzvratio je Monako serijom od 10:1 i pokazao da će crno-beli morati dobro da se preznoje ako žele trijumf.

Imali su domaći košarkaši plus jedan nakon prve deonice (16:15), a Monako je pravo lice pokazao u nastavku.

Partizan je kuburio sa ofanzivom, nikako izabranici Željka Obradovića nisu uspevali da naprave dobru selekciju šuta, a Monako je sve to kažnjavao i sa prednošću otišao na odmor (35:32).

TIm Saše Obradovića samo je pojačao ritam, forsirao je igru sa dosta kontakta, Motejunas je pravio mnogo problema, pošto je bio nezaustavljiv sa distance.

Partizan se trojkom Pnatera pod faulom vratio u meč, ali to je bilo bilo kratkog daha, jer Monako nije dozvolio da crno-beli pomisle da mogu da se odlepe i na kraju se u odlučujućih 10 minuta ušlo rezultatom 51:51.

Krenuli su crno-beli na sve ili ništa, a predvođeni Nanelijem i Doužerom, za 180 sekundi otišli su na plus osam (61:53) i činilo se da polako, ali sigurno, grade put ka pobedi.

Nekoliko nerezonskih poteza i bespotrebnog forsiranja šuta za tri poena Danila Anđušića i Alena Smailagića, kumovali su novom povratku tima iz Monaka i novom uzbudljivoj završnici u Areni.

Razgoropadio se tada i Majk Džejms, koji je bio nevidljivi u većem delu meča, ali kada je bilo najpotrebnije ubacio je dve trojke za produžetak.

Odlukom Željka Obradovića nije fauliran kada je pri rezultatu 72:69 ubacio šut za tri poena preko Nanelija za dodatnih pet minuta igre.

A onda je došlo vreme za Kevina Pantera, koji brzo Partizan odvodi na plus četiri, ispratio ga je Doužer, Monako je imao poslednji trzaj, ali su crno-beli uspeli da overe novi trijumf u Evroligi.

Pored Pantera i Nanelija, Bruno Kaboklo je još jednom pokazao da crno-beli ozbiljno na njega mogu da računaju.

Upisao je Brazilac 13 poena uz šest skokova, a još boljeg izdanja koštale su ga lične greške.

Ipak je u odsustvo Frenka Kaminskog podneo najveći teret pod košem, iako je Tristan Vukčević iskoristio svoje minute, a ovaj susret će pamtiti i po tome kako je zaustavio Kembu Vokera i poslao ga na klupu.

Osim poenterskog doprinosa, Pi Džej Doužer imao je odlične sekvence u odbrani, a susret je završio sa 15 koševa i sedam dodavanja.

Većom minutažom bio je opterećen i Zek Ledej, koji je za više od 36 minuta na parketu postigao dva poena uz pet skokova.

Željko Obradović uveo je sve igrače u igru osim Ognjena Jaramaza, koji je namenski "čuvan", za Olimpiju iz Milana, koja već u četvrtak dolazi u beogradsku Arenu.

Doziranu minutažu imao je i Aleksa Avramović, kao i Mateš Ponitka, Tristan Vukčević i Balša Koprivica, a Željko Obradović najavio je da od svih njih očekuje da se na adekvatan način uključe već u narednom meču.

Završnicu dvoipočasovne drame obeležilo mnogo spornih momenata na obe strane, na sudijske odluke bilsu posebno besni gostujući košarkaši, ali je na kraju Monako sa porazom napustio Beograd.

Crno-beli su napravili odličnu uvertiru za Milano, koji u Arenu stižu posle poraza od Bajerna u Minhenu nakon produžetka (91:84).

Taj meč se igra u četvrtak od 20.30, a "manekeni" će morati dobro da se spreme ako žele da pokore i crno-beli deo Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu