Nova vest
Košarka

Subota, 02.12.2023.

02:08

Nedovićev inat, Jagova "magija" i Mitrovićeva požrtvovanost presudile Efesu

Košarkaši Crvene zvezde su se žestoko borili i na kraju uspeli sa ubedljivom razlikom da savladaju Anadolu Efes – 97:83.

Izvor: Aleksandar Stajkovac

Autor: Aleksandar Stajkovac

Nedovićev inat, Jagova
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crveno-beli su ostvarili veliku pobedu nad ekipom iz Istanbula u 11. kola Evrolige.

Trenutno se nalaze na četiri pobede i sedam poraza, a ono što je zanimljivo, da su sve trijumfe upisali na domaćem terenu (4:2 domaći teren, 0:5 gosti).

Efes nije uspeo da odgovori na dobru napadačku igru izabranika Janisa Sferopulosa, zabeležio je šesti poraz i sada je na skoru 5-6.

Iako šut za tri poena nije bio presudan, pogađali su crveno-beli u pravom trenutku, što je dosta doprinelo pobedi.

Efes je još jednom bio nemoćan protiv Zvezde u Beogradu, s obzirom da ni ovaj put, kao ni prethodna dva nije uspeo da dođe do trijumfa.

Ova pobeda će značiti veliko samopouzdanje za crveno-bele, koje očekuje velika borba u Španiji, u okviru duplog programa elitnog takmičenja.

Trijumf nad istanbulskom ekipom je bar malo rasteretio igrače Janisa Sferopulosa, koji bi u slučaja poraza, sa dosta većom tenzijom otišli u Španiju, uzimajući u obzir da svaki poraz umanjuje šanse za plej-in ili Top 6, a pogotovo pri lošem startu sezone, kakav je imala Zvezda.

Probudio se intat crveno-belima, pogotovo u trećoj deonici, u kojoj su došli do preokreta, a kasnije e se ispostaviti i pobede.

Statistika

Zvezda je uspela da iskoristi svoje najjače "oružije" ove sezone, a to je dobra igra pod košem. Crveno-beli su totalno uspeli da nadskoče ekipu Efesa, s obzirom da su imači čak 17 skokova više (43-26).

Dobro su zatvarali skok u defanzivi (30-20), a čak sedam puta su imalia napad više zbog ofanzivnog skoka (13-6).

Obe ekipe su bile izjednačene u izgubljenim (14) i ukradenim loptama (8), ali su crveno-beli imali više timskih asistencija (21-16).

Gotovo slično su rivali gađali za tri poena oko 36 posto, dok je Zvezda bila bolja unutar linije 6,75, što je na kraju, kada se sve sabere i oduzme i donelo pobedu.

Skoro svi su se upisali u strelce kod Zvezde, osim kapitena Branka Lazića, koji je imao nešto defanzivniji zadatak.

X faktor i ključni momenti

Bilo je dosta izjednačeno na startu meča, ali je Efes uspeo da se "odlepi" sredinom druge deonice i na pauzu ode sa +6 (40:49). Razlika je mogla da bude i gora, ali je Miloš Teodosić pogodio trojku na isteku prvog poluvremena.

Na startu drugog dela igre, došlo je do velike nervoze kod crveno-belih, jedna, pa druga tehnička greška, nisu uspele da izbace Zvezdu iz ritma, nego je tada proradio inat, onaj srpski.

Tu na scenu stupa Nemanja Nedović, koji je odigrao četvrtinu za pamćenje, možda i najbolju u dosadašnjem delu sezone. Pogodio je nekoliko bitnih trojki i upisao čak 14 poena.

Tako je režirao preokret Zvezde, a ispostaviće se kasnije zadao i poslednji udarac Efesu.

Treba istaći i dobru defanzivnu rolu Stefana Lazarevića, imao je Šejn Larkin čak 17 poena, ali ga je u ključnim momentima zaostavio Zvezdin specijalista za defanzivu, dozvolivšimu samo četiri poena, od čega je jedan koš iz igre.

Uz sve to treba istaći dobru napadačku partiju, kao i defanzivno Luke Mitrovića, koji je uz 19 poena upisao i sedam skokova, kao i odlučnu partiju Jaga Dos Santosa, koji je kao najmanji igrač na terenu uspeo četiri puta da uhvati skok, zabeležio je pet asistencija, a uz to i 15 poena uz odlične procente (4/5 iz igre). Zbog čega je i poneo laskavo priznanje – MVP meča.

Šabaz je dosta popravio odbranu i borio se za svaku loptu na terenu, a dobru završnicu su imali i Džoel Bolomboj sa 13 poena i pet skokova, kao i Majk Tobi, koji je bitne poene postigao u poslednjem kvartalu.

Kada se sve sabere, Zvezda je kompletan meč odigrala dobro, propusti u odbrani mogu da se zanemare, s obzirom da je napad funkcionisao najbolje. Nisu crveno-beli imali sjajno defanzivno prvo poluvreme, ali su dostao to popravili u drugom delu igre.

Što je potvrdio i trener Janis Sferopulos.

"Čestitao bih svojim igračima. Ofanzivno smo igrali sjajnu utakmicu, defanzivno sjajno drugo poluvreme. Igrali smo protiv talentovanog tima, koji zna da pobedi u teškim mečevima i koji je osvajao Evroligu. Za nas je bilo važno da igramo bolju defanzivu u drugom poluvremenu. Postigli su 31 poen, a u drugoj četvrtini 28. Gotovo isto. Tako da je jasno da je razlika bila u odbrani. Veliki deo pobede su činile i izgubljene lopte kojih smo imali 11, a mnoge od njih nisu bile iznuđenje. Imali smo samo tri u drugom poluvremenu. Čestitao bih Laziću i Lazereviću na sjajnoj odbrani nad Larkinom. Ali, ne mogu da zaboravim sve moje igrače. Svi zaslužuju moje čestitke. Na kraju, ali ne najmanje značajno, zahvalio bih se navijačima koji su nas podržavali. Želimo ih uvek na našoj strani", rekao je Sferopulos.

Pobeda nad Efesom bi mogla da bude prekretnica u sezoni za crveno-bele, ali je bitno da se nastavi kontinuitet.

Zvezda već za pet dana gostuje Valensiji, 6. decembra, da bi samo 48 sati kasnije odmerila snage i sa Baskonijom u Vitoriji, koju trenira bivi trener crveno-belih Duško Ivanović.

Pobede u Španiji bi dosta značile i doprineli bi da crveno-beli mogu da izjednače skor na domaćem terenu protiv Albe, koji je na programu 14. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu