Nova vest
Košarka

Subota, 25.11.2023.

08:00

Lo zna sa Zvezdom – šut za tri poena najveći "protivnik" crveno-belima

Košarkaši Crvene zvezde su poraženi od Olimpije iz Milana rezultatom 93:71, u okviru 10. kola Evrolige pred domaćom publikom.

Izvor: Aleksandar Stajkovac

Autor: Aleksandar Stajkovac

Lo zna sa Zvezdom – šut za tri poena najveći
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Izabranici Janisa Sferopulosa su pretrpeli najteži poraz u dosadašnjem delu elitnog takmičenja.

Ekipa iz Milana je uspela da upiše i šestu uzastopnu pobedu nad crveno-belima i tako produbili niz koji traje od 2020. godine.

Olimpija je ostala i dalje nerešiva enigma za Zvezdu, a u tome joj je pomogao sjajni Maodo Lo, koji je oborio rekord karijere u Evroligi sa 32 poena (6/7 za tri poena).

Nemački reprezentativac je sam pogodio trojki, koliko gotovo ceo tim crveno-belih (7/27).

Ono što je zanimljivo i prethodnih sezona u dresu Albe je zadavao velike poteškoće Zvezdi. U prethodnom meču, prošle sezone za "albatrose" je postigao 24 poena, a pre dve godine je imao učinak 22, odnosno 17 poena.

Jedino u predstavljajući Bajern i Brose Bamberg nije igrao dobro protiv Zvezde (imao je jednocifren učinak).

Izgleda da je Nemac pronašao recept kako da igra protiv crveno-belih, naročito u prethodne dve-tri godine.

Veliku podršku imao je od Šavona Šildsa, koji je pisao 19 poena (4/5 za tri), a velika većina bila je u ključnim momentima meča, kada je Zvezda hvatala priključak.

Prva zvezda tima Nikola Mirotić nije imao dobro utakmicu iza sebe, postigao je samo osam poena (3/8 iz igre), a od njega se možda očekivalo i najviše.

Ekipa iz Milana je razbila Zvezdu na čist individualni kvalitet dvojice igrača, koji su imali sjajne procente šuta. Uprkos tome, što su crveno-beli pokušali da koriguju odbranu, da ih zaustave – nije bilo rešenja.

Adam Hanga bi možda bio taj igrač, koji bi mogao da se uhvati u koštac sa Nemcem, s obzirom na to da je poznat kao dobra defanzivni specijalista, i verovatno je najviše falio Zvezdi na tom meču, a ne treba zaboraviti i odsustvo još jednog odličnog defanzivca – Branka Lazića, koji bi svojom energijom dosta doprineo na terenu.

U jednom trenutku ga je čuvao Jago dos Santos, ali omaleni Brazilac nije mogao da parira 16 cm višem Lou, koji je lako "dizao" šuteve, uprkos njegovoj odbrani u telo.

Lako je Lo izlazio na kraj i sa ostalim igračima crveno-belih i jednostavno bio nerešiva enigma za njihovu odbranu.

Šut za tri poena je bio presudan

Šut za tri poena, bio je presudan kod obe ekipe, Zvezda je bila nešto bolja u polju (18/33 za dva) 55%, dok je Olimpija imala (15/31) 48%.

Ipak, kada je reč o trojkama, crveno-beli su nastavili da obaraju procente i na ovom meču su šutirali 7/27 (26%), naspram ekipe iz Milana, koja je ubacila neverovatnih 17/27 (63%).

Pored toga, Zvezda nije mogla da iskoristi jednu od najvećih prednosti ove sezone, ako pogledamo prethodne mečeve, a to je skok igra.

Izabranici Etorea Mesine su "daskočili" crveno-bele na ovom meču (27-33), odlično kontrolisali defanzivni skok (27), nedozvoljavajući domaćoj ekipi dodatne napade (osam ofanzivnih skokova).

Zvezda je imala više asistencija (17-11), ali to nije mnogo uticalo na igru, s obzirom da je presudio individualni kvalitet.

Što se tiče ostalih parametara, ekipe su bile gotovo izjednačene.

Ključni momenti

Zvezdina igra u prvom poluvremenu je bila na zadovoljavajućem nivou, uprkos tome što nije išao šut za tri poena, crveno-beli su bili u igri, gotovo svih 20 minuta.

Trojkom Miloša Teodosića na šest sekundi do kraja prvog dela igre, došli i do prvog vođstva (39:38).

Sa minimalnom prednošću su crveno-beli otišli na pauzu, došla je na red treća deonica, koju su domaći dosta dobro otvorili.

Posle trojke Šildsa, usledila je 8:0 serija Zvezde, koju je predvodio Dejan Davidovac sa dva dobra šuta za tri poena i maksimalnih +6 (47:41) za domaće.

Davidovac je bio jedina svetla tačka u igri crveno belih, upisao je 18 poena uz samo dva promašaja u iz igre (7/9), ali nije imao pravu podršku u napadu.

Usledio je tajm-aut Mesine, iz kojeg su gosti napravili 12:0 seriju, koju je započeo Mirotić pogođenim šutom za tri poena, a do tada je bio bez poena, a nastavili su je Šilds i Lo.

Olimpija je tada ponovo preuzela kontrolu nad igrom. Lomilo se i u poslednjoj deonici, kada su su crveno-belih prišli na -4 (65:69), ali na scenu je stupio Šilds sa dve trojke, sa kojima je vratio dvocifrenu prednost.

Nova 12:0 serija gostiju je bila kobna za Zvezdu (67:87).

Uprkos velikim očekivanja, Zvezda nije najbolje otvorila sezonu u Evroligi. Prošla je 1/3 mečeva u eltinom takmičenju, a crveno-beli su na skoru – tri pobede i sedam poraza.

U narednoj, 11. rundi ih očekuje duel sa ekipom Efesa (1. decembar), koji ove sezone igra sa dosta oscilacija, ali ipak ima izjednačen učinak posle 10 mečea (5-5), a samo pet dana kasnije im sledi duplo kolo u Španiji, gde ih dočekuju Valensija i dva dana kasnije Baskonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu