Nova vest
Košarka

Subota, 18.11.2023.

08:30

Berlinski zid preskočen za dva minuta – kako će Partizan protiv "tvrđava"?

Pobedi se u zube ne gleda – tako bi najbolje mogla da se opiše utakmica košarkaša Partizana protiv berlinske Albe (89:74).

Izvor: DP

Autor: DP

Berlinski zid preskočen za dva minuta – kako će Partizan protiv
Foto: Starsport

Daleko od dobrog, ali ne i toliko loše da se za četvrti trijumf u Evroligi ne savlada najslabije rangirana ekipa u dosadašnjem delu i ne iskoristi zicer za povratak na trijumfalni kolosek posle dva poraza u nizu.

Bilo je važno da šampion Jadrana pokaže reakciju posle dva neuspeha, gde je oba puta primio više od 90 poena.

Bilo je ovo možda Partizanovo prvo "biti ili ne biti" ove sezone i nije se tim Željka Obradovića proslavio u petak veče pod svodom beogradske Arene, ali je odradio posao i skinuo određeni teret sa već opterećenih leđa.

Nije viđen onaj pristup koji najtrofejniji evropski trener zagovara i pominje pred svaku utakmicu, kuburilo se i u ovom susretu sa mnogim boljakama koje nikako da se preleže, ali je posle više od dve i po četvrtine disanja na škrge, Partizan konačno uhvatio dah i "zagrizao" na sve ili ništa.

"Mučenje" crno-belih košarkaša u prvih 25 minuta meča, najbolje su oslikavale reakcije sa tribina.

Mlako na terenu, mlako na tribinama. Utihnula je gromoglasna podrška u jednom trenutku, pozorišna atmosfera stopila se sa letargičnim stanjem na terenu, jer u prvih pet minuta treće deonice publika je videla samo tri poena svojih ljubimaca.

Scenario Partizanovog ponora činio se napisanim, ali su crno-beli kvalitet pokazali kada je bilo najpotrebnije i u 120 sekundi treće četrvtine uradili sve ono što im je bilo potrebno da trijumfalno napuste Arenu.

Nekoliko dobrih odbrana i još bolje odabranih rešenja u napadu i sve je bilo u rukama tima iz Humske.

A počelo je trojkom Zeka Ledeja za 59:51. Usledio je potom njegov defanzivni skok na drugoj strani, kojim je omogućio napad, a koji je novim pogotkom sa distance 6.75 krunisao Pi Džej Doužer.

Isti igrač svoj deo posla je obavio u defanzivi, Aleksa Avramović pronašao Danila Anđušića, koji je digao šut za tri, ali nije bio precizan.

Već u narednoj akciji, bek Partizana se iskupio za gromoglasni uzdah Arene sa identične razdaljine i velikih plus 13 za domaćina (65:52).

Polet i energija sa terena preslikali su se i na tribine, prepoznali su navijači trenutak buđenja svog tima, a delirijum je nastao početkom poslednje deonice kada je Avramović pogodio sa distance, čime su se zvanično otklonile sve dileme u vezi sa tim ko će iz ovog meča izaći kao pobednik.

Mesta za iznenađenje nije bilo, do kraja utakmice Partizan je otišao na višak od 15 poena, nastavili su Avramović, Anđušić, Naneli i Kaboklo da ubacuju sve što im je pod ruku došlo.

I tom razlikom preskočen je berlinski zid, ali je povratak na pobedničke staze trasiran mnogo boljom defanzivnom igrom u drugom poluvremenu.

Crno-beli su u prvih 20 minuta meča uhvatili samo devet lopti, dok je Alba u ovom segmentu prednjačila sa 18.

Kada se podvukla crta posle četiri kvartala, Partizan je imao 29 skokova i uspeo je da bude izjednačen sa rivalom, crno-beli imali četiri izgubljene lopte manje od Albe (13-17), dok su oba tima ukupno podelila po 19 asistencija.

I sam Željko Obradović čestitao je ekipi na važnom trijumfu, ali ni ovaj put nisu izostale burne reakcije tokom meča. Jer, imao je razloga da bude ljut.

"Nije normalno da stalno budu na visini zadatka, ali nije normalno ni da budu na nizini. Ovo je stvar koncentracije, moje reakcije su takve da svakom timu i igraču želim da pomognem. Ali to su stvari koje se ponavljaju iz meča u meč. Moje reakcije su da u svakom trenutku pomognem igraču i timu, vama to možda izgleda kao ljutnja. To su neke stvari koje se ponavljaju iz utakmice u utakmicu. Problem je da na pozitivnom rezultatu primamo dve trojke u tranziciji, a imaš jedan faul. U drugom poluvremenu smo bolje napadali jer smo imali bolji protok lopte. Kad igraš dobro u napadu, oni nemaju šanse da trče. Alba je u tome jedna od najboljih u Evroligi, bez obzira šta kaže tabela. Čestitke igračima, jeste naporno, ali to se zna od početka",
rekao je Obradović, sumirajući učinak svog tima, kome već u ponedeljak sleduje tradicionalno teško gostovanje u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije.

Iako trener Partizana ne zna u kom će sastavu krenuti put glavnog grada Slovenije, svakako će olakšavajuća okolnost biti što na to gostovanje kreću u pobedničkom raspoloženju.

Jer posle Mege i Igokee, Partizan teško da ima prava na novi kiks u ABA liga, a u Evroligi sada slede daleko ozbiljniji protivnici od Albe.

Prvi u nizu je Efes (24. novembar) na gostovanju, a onda na domaći teren stižu Panatinaikos (30. novembar), Monako (5. decembar) i milanska Olimpija (7. decembar) - "košarkaške tvrđave" protiv kojih ne sme biti ni dva minuta opuštanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu