Nova vest
Košarka

Četvrtak, 16.11.2023.

09:22

Obradović doveo u pitanje želju i motiv igrača – traži se njihov odgovor

Ono što se ne sme desiti nikad i nigde sa Željkom Obradovićem dešava se već dve utakmice Partizana, dva poraza u kojima je ekipa manje želela od protivnika.

Izvor: B92

Autor:B92

Obradović doveo u pitanje želju i motiv igrača – traži se njihov odgovor
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Kada je tako, rezultat neće doći, nije ni došao kada je odbrana dozvolila 91 poen od Igokee i 94 od oslabljenog Bajerna.

Partizan je ove sezone odigrao 15 utakmica kombinovano u ABA i Evroligi i trenutno je na učinku od tek nešto malo preko 50% (8-7).

Navijači traže mnogo više od tima projektovanog da napadne završni turnir Evrolige.

Ne sme se manje ni očekivati sa najtrofejnijim evropskim trenerom ali ne može ni Obradović urlati doveka pokraj aut linije da pokrene ekipu - potrebno je da njegovi igrači bolje shvate da moraju imati energiju koja prožima Žoca kada komanduje.

Njihov strastveniji pristup je drugi put zaredom izostao.

"Oba pitanja su dobra i lepa (o motivaciji i odbrani), ali oba pitanja su za igrače. Da li možemo da popravimo odbranu, sa ovakvim rasporedom i načinom na koji igramo nije lako, jer nemamo mnogo vremena za to, ali ima nekih situacija koje su stvar želje, da se odigra pametnije pre svega i da u toj borbi za poziciju i skok, da budeš malo hrabriji i odlučniji i u tom smislu može da se popravi. Optimisti smo", bila je Obradovićeva poruka igračima koju je podelio sa medijima.

Na igračima je sada da reaguju, to je sve što se očekuje od njih, da pokažu želju, motivaciju i mudrost - sve one osobine koje su preduslov za igranje u Partizanu.

Alba je, čini se, idealan protivnik da igrači povrate (poljuljanu) veru u sebe.

Protiv solidno oslabljenog Bajerna (izostali Lučić i svetski prvaci Bonga i Obst), Partizan je igrao samo jednu četvrtinu po ukusu armije navijača. Sve ostalo bilo je vrlo diskutabilno. Crno-beli su u tih prvih deset minuta postigli više poena nego zajedno u naredne dve četvrtine (32 naspram 31).

I to dovoljno govori o tome kako su se ponašali dok je meč odmicao. Jednostavno, prestali su da poštuju principe koji su obavezni za ovaj nivo igre i takmičenja.

Usledilo je neminovan odgovor od rivala koji je do ovog kola napadački bio najslabiji tim takmičenja.

Crno-beli su dali šansu Bajernu da uvede meč u svoj ritam, dozvolili su jedinim igračima koji su mogli da preokrenu utakmicu da to i učine. Znali su u crno-belom taboru da su Edvards i Francisko glavne šuterske poluge i opet su uradili malo toga da ih limitiraju.

Na kraju su "stradali" upravo od ruke ove dvojice.

Tu dolazimo do odgovornosti spoljne linije - ofanzivno je potpuno podbacila, a ni defanzivno se nije proslavila.

Aleksa Avramović u očima nema "ludilo" sa Svetskog prvenstva kada vrši pritisak na prenos lopte protivnika, u Minhenu je osim toga i napadački "nestao" (samo četiri poena doneo Partizanu).

Ognjen Jaramaz se, očito, još uvek "traži" u ovakvom Partizanu, u kojem nije udarna snaga kao kod Trinkijerija, sa većom slobodom odlučivanja i šuteva. Kod Obradovića nju će morati da zasluži.

Njegovi poeni u prvim sekundama utakmice bili su mu i jedini na utakmici.

Ni on, poput Alekse, nije pronašao način da stopira Edvardsa i Franciska dok je bio u igri.

Veče za zaborav imao je i Danilo Anđušić koji, istina, ima sreću da navijači Partizana ne očekuju previše od njega, ne nosi pretežak teret jer nije nosilac, pa nisu previše razočarani kada podbaci (protiv Bajerna 0 poena, 0/5 iz igre) kao kada to urade perjanice tima.

Poljak Ponitka još uvek nije u stanju da ozbiljno odgovori na zahteve Obradovića, povreda koju je vukao je učinila svoje pa će navijači morati da sačekaju na njegov zaista važan doprinos ekipi.

Džejms Naneli (14p) i Pi-Džej Doužer (10p) tek su se malo izdigli iznad proseka ekipe u Minhenu, sporadično donosili napadačku iskru međutim ostali su nedorečeni. Nedostajao je njihov jači zamah u trenucima kada se meč lomio.

Meč u Minhenu je "pretio" da bude najbolji u evroligaškoj karijeri Uroša Trifunovića. Kako je krenuo (10p u prvih deset minuta) delovalo je da će zatrpati koš Bajerna međutim do kraja od njega Partizan nije dobio više ništa u napadu. Nula.

Otuda se ne može pričati ni o njegovoj solidnoj roli u Bavarskoj. Trideset minuta nije bio prisutan na utakmici.

Svetla tačka u porazu - Kaboklo

Partizan je u porazu, pomalo neočekivano, dobio veliko pojačanje.

Bruno Kaboklo je pokazao zbog čega cu crno-beli toliko insistirali da ga dovedu, jasno je to sada i navijačima posle resitala Brazilca čija je širokla lepeza poteza impresionirala.

Da je Partizan uspeo da dobije ovaj meč najveće zasluge bi išle na adresu reprezentativca Brazila. Učinio je sve da crno-bele vrati "u igru", doveo ih u situaciju da im pobeda bude nadohvat ruke, međutim oko sebe nije imao saborce kadre da ga isprate.

Ovog puta izostala je pobeda kao nagrada za sav trud i kvalitet koji je pokazao.

Ako je išta vredelo u bledoj večeri Partizana to je definitivno partija centra "meke ruke" i to na debiju u elitnom takmičenju.

Sve ostalo je za dublju analizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu