Nova vest
Košarka

Sreda, 15.11.2023.

06:38

Sferopulosova filozofija jasna – odbrana "ključ" Zvezdinog uspeha

Košarkaši Crvene zvezde su deklasirali Fenerbahče u Beogradu sa 87:56, u okviru osmog kola Evrolige.

Izvor: Aleksandar Stajkovac

Autor: Aleksandar Stajkovac

Sferopulosova filozofija jasna – odbrana
Foto: Starsport

Kompletno je delovao Zvezdin “orkestar”, uprkos brojnim problemima i izostancima (Lazić, Hanga, Simonović, uz to povreda Nejpira).

Ipak, Miloš Teodosić je odlično “dirigovao”, a tim je “odsvirao najlepšu numeru”, tačnije ostvario najubedljiviju pobedu u Evroligi – ubedljivo je savladan istanbulski tim (+31).

Izabranici Janisa Sferopulosa su potpuno nadigrali Fener i upisali treću uzastopnu pobedu u Beogradu nad turskim timom.

Tri pobede crveno-beli, takođe imaju u Evroligi ove sezone posle osam odigranih utakmica.

Zvezda je odigrala skoro pa savršeno, slavila je u svakoj deonici, dok Fener je jedino pružio otpor u trećoj (15:14). Ipak, prepostale tri je gotovo u svakoj bila dvocifrena prednost za domaći tim.

Statistika - bolji procenti šuta i dominacija u skoku

Definitivno možemo da potvrdimo da će skokovi biti jedno od glavnih aduta crveno-belih.

Kao u Barseloni, totalno su nadskočili rivala i u ovom meču. Zvezda je imala čak 10 više defanzivnih (29) i duplo više ofanzivnih skokova (12), sa ukupnih 41 - naspram 25 Fenerbahčea.

Ono što je zanimljivo četiri je imao omaleni Brazilac Jago Dos Santos, dok su se najviše istakli visoki igrači - Luka Mitrović sa osam i Majk Tobi sa šest.

Pored toga, crveno-beli su imali par izgubljenih lopti manje, a još jedan parametar gde su bili bolji jesu ukradene lopte (8:2).

Posebno može da raduju mnogo bolji procenti šuta. Izabranici Janisa Sferopulosa, su uzeli nešto manje šuteva za tri poena u odnosu na prosek ove sezone i znatno podigli procente.

Gađali su 48% uspešno, odnosno pogodili su 13 trojki iz 27 pokušaja, najviše sa centralne pozicije (7/11). Sa druge strane, Fener je pogodio pet manje od 24 šuta.

Odbrana

Iako je pre meča, trener Janis Sferopulos istakao da se radi o veoma dobroj napadačkoj ekipi, crveno-beli su uspeli totalno da anuliraju njohov ofavnizvni potencijal.

Svi do jednog odigrali su perfektno odbranu, a posebno se istakao Stefan Lazarević, koji je totalno zaustavio Skotija Vilbekina (2/9 iz igre).

Sa druge strane, visoki igrači su totalno “odsekli Džonatana Motlija, Najdžela Hejsa i Jorgosa Papajanisa u reketu, nedozvolivši im da pronađu ritam.

Ono što je zanimljivo, samo jedan igrač u redovima Fenera je bio dvocifren (Hejs 12), naspram Zvezdinih pet (Teodosić 18, Bolomboj 14, Nedović 12, Jago i Lazarević po 11 poena).

X faktor

Teodosić je bio taj, koji je vukao napad crveno-belih, ali posebno mora da se istakne dobra partija Jaga Dos Santosa, koji je dobio nešto veću ulogu posle povrede Šabaza Nejpira u trećem minuta.

Omaleni Brazilac je pogađao šuteve za tri poena kada je trebalo, ali je izuzetno doprineo i u odbrani.

Sa druge strane Stefan Lazarević je odigrao najbolji meč od starta sezone. Zabeležio je prve poene ove godine u Evroligi.

On je upisao 11 poena, od čega je devet postigao u poslednjoj deonici, pored toga zabeležio je i tri skoka, uz indeks korisnosti 11.

Deluje kao da je Sferopulos konačno pronašao "žicu" kod ekipe i konačno se vidi njegova filozofija. Crveno-beli su dobro kontrolisali šut za tri poena, pooštrili odbranu u odnosu na prethodne utakmice, s obzirom da su sveli Fenerbahče na svega 56 poena.

Crveno-beli su odigrali najbolju utakmicu ove sezone i upisali istorijsku pobedu u Evroligi sa velikih +31.

Sferpolulos je bio zadovoljan posle meča, ali je istakao da tim i dalje treba da radi na odbrani.

"Želim da čestitam mojim igračima na večerašnjoj igri, to je ono što želim da igram čitavo vreme, pogtovo u odbrani. Napad je pronalazio rešenja i lako smo tu izlazili na kraj sa protivnikom. Imali smo dobar start, bili smo koncentrisani. Igrači su igrali sa dobrom pasijom, posvećeni timu i dali su maksimalnu želju za pobedom. Zadovoljan sam igrom i odbranom i ovako želim da igramo."

Crveno-beli će biti pred teškim zadatkom s obzirom da pored Adama Hange i Branka Lazića, neko vreme neće moći da računaju na Šabaza Nejpira, a za narednu utakmicu, najverovatnije i na Jaga Mateusa.

Crvenu zvezdu u devetom kolu Evrolige, već u četvrtak od 20 časova i 15 minuta dočekuje Olimpijakos u Pireju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu