Nova vest
Košarka

Subota, 11.11.2023.

03:17

Zvezda i novi poraz u neizvesnoj završnici – Blaugrana još uvek neosvojiva tvrđava

Palau Blaugrana je još jednom ostala neosvojena pred četom Crvene zvezde.

Izvor: Aleksandar Stajkovac

Autor: Aleksandar Stajkovac

Zvezda i novi poraz u neizvesnoj završnici – Blaugrana još uvek neosvojiva tvrđava
Foto: Profimedia

Iako su izabranici Janisa Sferopulosa bili na dobrom putu da po prvi put u istoriji dođe do pobede nad Barselonom na njihovom terenu, do toga nije došlo. Katalonci su još jednom ostali "nerešiva enigma", za crveno-beli tim.

Ekipa sa Malog Kalemegana je uspela da ostvari svega dve pobede protiv španske ekipe, obe na omaćem terenu, a poslednju 2017. godine.

Ovaj put su crveno-beli blili blizu, malo je falilo da upišu istorijsku pobedu, ali splet okolnosti i niz grešaka je doneo novi poraz, peti u sedam odigranih mečeva Evrolige.

Odlična partija Luke Mitrovića, koji je postigao 22 poena uz šest skokova, je ostala u senci poraza. Izgleda da je "Betmenu" falio "Robin".

Barselona je slavila rezultatom 86:81, najviše dobrom igrom bivših NBA igrača – Džabarija Parkera (20 poena) i Vilija Ernangomeza (18 poena).

Iako su crveno-beli bili na domak senzacije i preokreta protiv favorizovanih Katalonaca, manjak koncentracije, greške i loša selekcija šuta je koštala goste pobede.

Najbolji primer su dve tehničke greške prilikom pola koša ili poseda zaostatka, gde je domaća ekipa uspela da dođe do lakih poena sa linije penala i obezbedi nešto mirniju završnicu. Takođe, poremetio ih je i pogodak Džabari Parkera za 83:78 uz zvuk sirene pred istek devetog minuta.

Ipak, ako sve ostavimo na strani, možemo da kažemo da je Zvezda sama sebe pobedila.

Dobri momenti – skok igra i odbrana na trenutke

Iako je Barselona mnogo bolje ušla u meč i već u ranoj fazi došla do dvocifrene razlike (16:6), a kasnije u drugoj četvrtini i do maksimalnih +17 (42:25), Zvezda je dobrom odbranom na momente uspela da se vrati u meč i šta više do završnice dovede utakmicu u egal.

Pored, dobre defanzive u nekim delovima meča, crveno-beli su bili odlični kada je u pitanju skok igra.

Totalno su "nadskočili" Katalonce, koji su uspeli da upišu 27 skokova, naspram Zvezdinih 44. Pored dobre statistika kada je u pitanju defanzivni, (23:26), izabranici Janisa Sferopulosa su lako izlazili bolje na kraj i sa ofanzivnim skokovima (4:18).

Ono što takođe može da obraduje, Zvezda je prva među ekipama u Evroligi po ofanzivnom skoku (12,4 po meču), a šesta u ukupnom zbiru (32,1).

Iz toga, crveno-beli su dobili više ekstra napada, o čemu govori podatak, da su uputili čak 15 šuteva više ka košu u odnosu na portivnika (59:74).

Isto tako, imali su za koju asistenciju i ukradenu loptu više. Što je pomoglo crveno-belima da konstantno "dišu za vratom" ekipi Rodžera Grimaua.

Šut za tri poena i učinak iz igre

Izgleda da se u crveno-belom timu vode natpisom sa majice od prošle sezone "The trojka".

Samo na ovom meču, Zvezda je "digla" 35 šuteva za tri poena uz samo devet ubačenih (26%). U jednom momentu tokom druge četvrtine crveno-beli su bili na 0/11.

Ono što je zanimljivo, pema statistici Evrolige, ekipa Janisa Sferopulosa je prva po broju uzetih šuteva tri poena, čak 31,3 šuta po meču, a među poslednjim ekipama kada su u pitanju procenti pogođenih trojki (32%).

Kada se sve sabere od 220 šuteva ukupno, pogodili su 70.

Možda i nije toliki problem koliko šuteva se uzme po meču, s obzirom da je većina njih rezonski, igrač bude sam ili sebi izgradi dobru poziciju, ali svakako su zabrinjavajući procenti.

Samo u dva navrata šut za tri poena je bio oko 50 odsto, a to je protiv Asvela (17/34) u prvom kolu Evrolige i Budućnosti (13/26) u okviru regionalne ABA lige.

Kada je u pitanju učinak iz igre, Zvezda je druga po broju pokušaja na koš sa 67 šuteva po meču, ipak ono što je zabrinjavajuće jeste da je među poslednjim ekipama (17), kada se priča o učinkovisti prilikom šuta (42,4 posto).

Šta se dešava sa Šabazom?

Na meti kritika se opet našao plejmejker Zvezde Šabaz Nejpir koji je odigrao možda i najlošiji meč od dolaska u klub.

Prve poene postigao je tek u 15. minutu i to su mu bili jedini poeni na utakmici (1/8 šut iz igre).

Podelio je sedam asistencija ali je to premalo za igrača, koji se smatra liderom i od kojeg se očekuje da pravi razliku.

Za 25 minuta u igri imao je i tri izgubljene lopte, a odbrana je bila na katastrofalnom nivou.

"Zvezda je u drugom poluvremenu odirala odlično, ali moram da kažem da je to bilo u momentima kada na terenu nije bilo Šabaza Nejpira. Više ne znam šta treba da se desi da Šabaz krene da igra odbranu, ovako indolentan u defanzivi. Igrač na tom nivou, takve reputacije ja ne pamtim da sam gledao. Ovo usmeravanje kao saobraćajac, mislim da ne može da se igra ozbiljna košarka na tom nivou. Sve vreme su ga napadali iz pik-n-rola. Pokzalao se ono što smo pričali, da on na poziciji jedan ne zna šta će sa loptom... Izdribla do kraja napada, uđe u poslednjih pet sekundi i tako dva puta za redom. To je zaista nešto sto igrač tog profila ne sme sebi da dozvoli", rekao je bivši košarkaš Crvene zvezde Milutin Aleksić, tokom studija "Sport kluba" posle utakmice.

Rezime

Zvezda još uvek nije "izlečila " problem zvani " pobeda u neizvesnoj završnica". Uprkos promeni trenera, još jedan meč "na loptu" i novi poraz.

Imali su crveno-beli ove sezone u više navrata da reše utakmicu u svoju korist, na nekima su vodlili i većom razlikom, pa je protivnik uspeo da preokrene, dok u ostalim duelima "jurili rivale", uspeli da dođu do poseda zaostatka ili nerešenog rezultata, ali ne i do preokreta.

Mnogo poraza na jednu loptu, može da košta crveno-bele u završnici takmičenja. To smo najbolje videli prošle sezone, kada je falilo 3-4 pobede za plej-of, a moglo je da se na broji nekoliko mečeva gde su crveno-beli vodili, a na kraju pretrpeli poraz.

"Nije lako kada izgubite u poslednjem minutu, ali čestitam mojim igračima na požrtvovanosti i zalaganju. Zajedno radimo manje od tri nedelje i pravimo pomak u našoj igri. Na putu smo da budemo još konzistentniji. Danas smo pokazali karakter kada smo bili u zaostatku i znali smo kako da se vratimo. Meč su odlučile nijanse, sitni detalji, koji su prelomili na Barsinu stranu. Nadam se da ćemo se poboljšati i u segmentu donošenja odluka u napadu kako bismo dobijali ovakve utakmice", zaključio je Sferopulos.

Košarkaše Crvene zvezde u narednom periodu očekuje "paklen" ritam. Prvo u nedelju 12. novembra gostuju Zadru u okviru osmog kola ABA lige, a potom ih očekuju dueli sa Fenerbahčeom u utorak i Olimpijakosom u četvratk u okviru duplog kola Evrolige.

Kako bi ostali na pravom putu, izabranici Janisa Sferopulosa moraju da dođu do barem jedne pobede, svaki sledeći poraz, odaljiće crveno-bele sve dalje od plej-ofa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu