Nova vest
Košarka

Nedelja, 04.09.2022.

21:26

Neverovatan košarkaški dan – Turska se obrukala!

Košarkaši Gruzije priredili su novo iznenađenje na Evropskom prvenstvu ove nedelje.

Izvor: B92

Autor:B92

Neverovatan košarkaški dan – Turska se obrukala!
Foto: FIBA.com

Savladali su favorizovanu Tursku 88:83, posle dva produžetka na svom terenu u Tbilisiju.

To je Turskoj prvi poraz u Grupi A, zbog koga je izgubila prvo mesto na tabeli, dok je Gruzija zabeležila prvu pobedu.

Gruziju je do senzacionalne pobede predvodio Sandro Mamukelašvili sa dabl-dablom od 20 poena i 12 skokova.

Mamukelašvili je pogodio jednu od ključnih trojki za pobedu, za 84:81 na minut i po pre kraja produžetka.

Nakon serije promašaja, Osman je faulirao Mamukelašvilija, zbog čega je dobio namernu ličnu, što je iznerviralo selektora Turke Ergina Atamana.

Nije uspeo da obuzda bes iako ga sudije nisu odmah sankcionisale, pa je zatim dobio tehničku i isključujući faul.

To je omogućilo Mekfadenu i Andronikašviliju da "overe" veliku pobedu domaćina.

U meču punom preokreta Turska je ispustila +10 s početka druge četvrtine (29:19), a Gruzija +7 (53:46) s kraja poluvremena.

Tokom skoro celog poslednjeg kvartala nijedan tim nije imao više od četiri poena prednosti, da bi Mamukelašvili položio za produžetak, dve sekunde pre kraja.

Delovalo je da će Turci "slomiti" domaćina nakon što su poveli 74:69 u prvom produžetku, ali nakon Mekfaden sa dve trojke preokreće na 75:74, sedamdeset sekundi pre kraja.

U poslednjih 40 sekundi oba tima su imala napade za pobedu, ali su Mekfaden i Osman promašili šuteve za tri poena.

Usledila je rezultatska klackalica u drugih pet minuta, sve do pomenute trojke Mamukelašvilija i promašenih trojki Osmana i Larkina u istom napadu, nakon čega su namerne i tehničke greške Turaka donele pobedu Gruziji.

Mamukelašvilija je najbolje pratio Tadeus Mekfaden sa 17 poena i 6 skokova, po 15 su postigli Rati Andronikašvili i Giorgi Šermandini uz 7 skokova, dok je 13 poena i 8 uhvaćenih lopti imao Duda Sanadze.

Najefikasniji u selekciji Turske bio je Alperen Šengun sa 21 poenom i 9 skokova, 15 je postigao Sertač Šanli uz takođe 9 uhvaćenih lopti, Osman je dodao 13 poena uz 6 skokova ali i samo dve trojke iz deset pokušaja.

Dvocifren učinak je imao još Melih Mahmutolu uz 1/5 za tri, dok je očajnih 2/10 imao i Šejn Larkin koji je meč završio sa 9 poena, 8 skokova i 7 asistencija ali i 5 izgubljenih lopti.

U sledećem kolu Turska igra s Belgijom, koja je u nedelju šokirala Španiju, dok će Gruzija sa Bugarskom tražiti pobedu koja će ih uključiti u borbi za nokaut fazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve