Nova vest
Košarka

Petak, 02.09.2022.

13:30

Avdiji obračun sa Markanenom – Izraelu triler sa Finskom

Košarkaši Izraela savladali su Finsku 89:87 posle produžetka u fantastičnom meču Evropskog prvenstva u Pragu.

Izvor: B92

Autor:B92

Avdiji obračun sa Markanenom – Izraelu triler sa Finskom
Foto: FIBA.com

Izraelci su preokrenuli 14 poena zaostatka iz druge četvrtine i predvođeni Denijem Avdijom zabeležili možda i ključnu pobedu u borbi za plasman u nokaut fazu iz Grupe C u kojoj igra i Srbija.

Gal Mekel je promašio zicer za pobedu u poslednjim sekundama meča, ali se iskupio realizovavši odlučućuja slobodna bacanja u produžetku.

Junak Izraela ipak je bio Avdija sa impresivnim dabl-dablom od 23 poena (7/15 iz igre) i 15 skokova, a najbolje ga je pratio Tomer Ginat sa 13 poena.

Dvocifren učinak imali su još Nimrod Levi i Gaj Pnini sa po 10 poena, Tamir Blat je ubacio 8 uz 10 asistencija, dok samo nule u statističkim kolonama imao Jam Madar.

Fincima nije pomogao MVP nastup Laurija Markanena sa 33 poena (8/19) uz 12 skokova. Aleksander Madsen je postigao 13 uz nekoliko važnih trojki, dok je 11 uz 6 skkova imao Edon Mačuni, momak rođen u Prištini.

U drugom meču dana Ukrajina je deklasirala Veliku Britaniju 90:61, u prvom meču Grupe C koja se igra u Milanu.

Finci su predvođeni Markanenom sjajno otvorili meč, odmah poveli 7:2, a potom postepeno povećavali prednost do 27:16 na kraju prvog perioda.

Izraelci su povremeno uzvraćali, ali su često grešili, pa Finci serijom trojki stižu do velikih 30:16 na startu drugog perioda.

Tada se Izraelci konačno bude, Kohen pogađa važnu trojku, nakon čega njegov tim preuzima ritam i poenima Pninija i Blata smanjuje na 35:31.

U finišu poluvremena Finska u potpunosti pada, a Avdija trojkom uz zvuk sirene poravnava na 40:40 pred pauzu.

Usledio je rovovska borba u drugom poluvremenu, oba tima su imala dobre i loše serije, a Avdija pokazuje klasu i donosi Izrelu 55:48.

Međutim, Blat serijom faulova omogućava Fincima da se brzo vrate u egal (55:54), a nakon "buđenja" Markanena i preokreću na 63:62.

Finci polako potpuno preuzimaju kontrolu i trojkama Madsena uz nove koševe Markanena "beže" na 70:64, pet minuta pre kraja meča.

Ipak, Avdija opet pokazuje klasu i serijom asistencija "režira" novi preokret (73:72), da bi u poslednjem napadu on i Markanen nastavili sa međusobnim obračunom za 79:79.

Poslednji napad su imali Izraelci. Finci su "zatvorili" Avdiju, lopta stiže do Mekela koji se okliznuo, ali je zadržao loptu uz otvoren put ka košu.

Stigao je do polaganja pored rivala, ali je uspeo da promaši zicer i pobedu!

Usledila je "stegnuta" igra u produžecima, tek u trećem minutu dodatnog perioda Menka postiže trojku za Izrael, a potom Avdija povećava na 84:79.

Finci uzvraćaju, a Markanen pogađa trojku za izjednačenje, međutim, Avdija odmah uzvraća za novu prednost Izraela 86:84.

Usledio je ključni napad za Finsku koji ne koristi Markanen, Mekel pogađa oba penala za 88:84 na 14 sekundi pre kraja, nakon čega Finci gube loptu.

U poslednjim sekundima Pnini pogađa jedan penal, a Kantonen uz zvuk sirene ubacuje trojku ali samo za povoljniju koš-razliku u porazu 89:87.

U drugom kolu Grupe D, Izrael igra sa autsajderom Holandijom, a Finska mora da pobedi Češku ako želi da ostane u igri za nokaut fazu.

Tok dva meča mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu