Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.09.2022.

09:50

Italijanski posao

“Orlove“ posle perfektno odigrane grupne faze, očekuju utakmice u kojima neće imati pravo na grešku.

Izvor: Igor Pavlović

Autor: Igor Pavlović

Italijanski posao
Foto: FIBA

Izabranici Svetislava Pešića su kao prvoplasirani u grupi D (5-0) zakazali duel u osmini finala sa selekcijom Italije.

Shodno tome da su “Azuri“ u nokaut fazu prošli kao četvrti, jasno je da Srbiji u predstojećem meču pripada uloga favorita.

No, ako nas je nečemu (bliska) istorija naučia, to je da nikoga ne treba otpisivati kada dođu mečevi odluke. Ekipa Đanmarka Poceka može da bude izuzetno “tvrd orah“ ako joj se poklope kockice sa prvim zvezdama tima.

Prethodnih pet mečeva pokazali su nam da se igra Italijana manje-više zasniva na učinku trojca – Fontekio, Polonara, Meli.

Pomenuti igrači dominiraju u gotovo svim statističkim kolonama “Azura“. Ključevi igre su bez sumnje u rukama Simeona Fontekija, koji se istakao kao pravi lider ove generacije.

Fantastični krilni igrač u proseku beleži 19,2 poena, 3,6 skokova i 3,2 asistencije, čime se nameće kao kandidat za jednog od najboljih igrača na Evrobasketu. Pored njega, važni šrafovi u ekipi su još i Ahile Polonara, kao i Nikolo Meli.

Novajlija u redovima Anadolu Efesa sa 10,6 poena i ogromnih 6,8 skokova u proseku, zadaje glavobolje svojim čuvarima na obe strane terena. Kada na sve to dodamo i iskusnog Nikola Melija, koji je takođe na dvocifrenom poenterskom učinku (11,4), a opet spreman da uhvati 4 skoka po meču – dobijamo izuzetno neugodan trio.

Srećna okolnost po “orlove“ je ta što se krug “ubitačnih“ igrača sa pomenutom trojicom završava. Tu su naravno, talentovani Manion, iskusni Datome, Tonut...ali niko od njih nije u formi da protiv reprezentacije kao što je Srbija postigne primera radi 20 poena.

Italijani izuzev Bilige i Tesitorija (bez ozbiljnije uloge) nemaju igrače koji se vode kao klasični centri.

Na peticu se obično spuštaju košarkaši kao Meli, ali stiče se utisak da je sve to isuviše “tanko“ kako bi se zaustavio tandem Jokić-Milutinov. Ukoliko se nađe način da se lopta spušta u reket, te otvori prilika za igru jedan na jedan, naši centri bi u ranoj fazi mogli da donesu prevagu.

Pored svega, naša selekcija se šuterski dosta bolje pokazala od Italijana.

“Orlovi“ su uspešniji u doslovno svim kategorijama, počevši od broja poena (ruku na srce, dosta lakšu grupu smo imali) – 93,2/81,6, pa preko procenta šuta za dva - 61%/49,7%, zatim za tri - 42%/36,3% i na kraju sa linije za slobodna bacanja – 79,8%/73,2%.

Zaustavljanjem njihove tri violine u napadu, Srbija bi rešila više od pola posla. Igrači poput Datomea nisu u zenitu karijere pa da mogu 30 i više minuta da budu pretnja po protivnika, što je olakšavajuća okolnost za izabranike Svetislava Pešića.

Sve u svemu, Srbija zaista važi za favorita i nema potrebe za bilo kakvim srljanjem u igri jer sve je na strani našeg nacionalnog tima. Sa druge strane, naravno da treba oprezno pristupiti meču jer debakl poput onog u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Beogradu uvek može da se desi kada se protivnik unapred otpiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve