Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.08.2022.

08:45

Nezgodna je Poljska

Reprezentacija Srbije od 21h igra protiv selekcije Poljske, u poslednjem kolu grupne faze Evrobasketa.

Izvor: Igor Pavlović

Autor: Igor Pavlović

Nezgodna je Poljska
Foto: FIBA

Selekcija Poljske ne važi za bauka, ali sigurno neće biti lak plen za izabranike Svetislava Pešića.

Poljaci su malo i nadmašili očekivanja javnosti uoči Evrobasketa, jer su zabeležili tri pobede do sad i sa Srbijom se bore za prvo mesto u Grupi D.

Možda Igor Miličić na raspolaganju nema gomilu zvučnih imena, ali već pobede u prijateljskim utakmicama protiv Turske i Gruzije, nagovestile su da Poljska može biti “tvrd orah“ na Evrobasketu.

Kladionice su selekciju Poljske rangirale kao 15. favorita da postane šampion Starog kontinenta, što je realan pokazatelj da je reč o reprezentaciji osrednjih kvaliteta.

Sastav selektora Miličića izgleda ovako:

- Jaroslav Ziskovski
- Aleksander Balverovski
- Mihal Sokolovski
- Aron Sel
- Ej-Džej Sloter
- Mateuš Ponitka
- Lukaš Kolenda
- Aleksander Dzijeva
- Dominik Olejnizak
- Mihal Mihalak
- Jakub Garbač
- Jakub Šenk

Poljaci su sjajno otvorili Evrobasket trijumfom nad Češkom 99:84 uz 26 poena i 9 asistencija Mateuša Ponitke.

Usledio je debakl od Finske 89:59, ali su impresivno reagovali odigravši protiv Izraela najbolji meč na turniru za 85:76.

U ovoj utakmici je tim predvodio naturalizovani Amerikanac Ej-Džej Sloter koji je "rešetao" sa distance, dok je svoju standarnu ulogu odradio i Ponitka sa 9 skokova i 7 asistencija.

Nisu zablistali Poljaci protiv Holanđana, ali su "odradili" posao i sa 75:69 stigli do borbe za prvo mesto u grupi.

U ovoj utakmici najefikasniji igrač tima bio je Sokolovski, što je jasan pokazatelj da Poljaci raspolažu sa raznovrsnim napadačkim arsenalom i da im igra i rezultat ne zavise isključivo od jednog ili dva imena.

Naravno, prva violina tima je 29-godišnje krilo Ponitka, koji na ovom šampionatu ima prosek od 12,5 poena uz 6,5 asistencija i 5 skokova po meču.

Prvi strelac je Sloter sa 14,3 poena, a sjajno ih prate centar Balcerovski sa 13,3 i krilo Sokolovski sa 13 poena po meču.

Ponitka je doskorašnji igrač Zenita, koji je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo prosečno beležio 18,5 poena, 7 skokova i 5,5 asistencija.

Nedavno je u pobedi svog tima protiv Turske postigao 16 poena za 32 minuta na parketu, čime je jasno dao do znanja kome u ruke idu ključevi ekipe.

Iskusni Sokolovski je po ko zna koji put dokazao da je njegov kontinuitet u igri neupitan, te da će uz Ponitku predstavljati najopasnije oružje Poljaka na predstojećem Evrobasketu.

Dobru formu, iako je u ozbiljnim godinama, potvrdio je i Ej Džej Sloter. Košarkaš Gran Kanarije je u poslednja dva meča protiv Nemačke i Izraela postigao ukupno 48 poena, čime je dodatno skrenuo pažnju selektoru Miličiću.

Bivši igrač Mege, Aleksander Balcerovski, pokazao je u kvalifikacijama i na prijateljskim mečevima da zaslužuje veću ulogu u nacionalnom timu.

Momak rođen 2000. godine u proseku je na dvocifrenom poenterskom učinku, čime daje veliki doprinos ekipi u reketu.

Ako se po jutru dan poznaje, Ziskovski će morati ozbiljno da se potrudi za svoje minute na Evrobasketu, shodno tome da je poslednja dva meča praktično bio “nevidljiv“ na terenu sa indeksom korisnosti u minusu.

Posle sjajnog starta sezone u dresu Poljske usledio je pad forme, što je bez sumnje upalilo crvene lampice u glavi selektora.

Za razliku od Jaroslava, Aron Sel se sjajno pokazao u poslednje dve pripremne utakmice što će mu verovatno doneti veću minutažu na poziciji četiri.

Dobre partije u dresu Oldenburga, Mikal Mikalak je preneo i na nacionalni tim.

U poslednjoj proveri pred put u prestonicu Češke, Mikalak je za 23 minuta postigao 22 poena protiv Gruzije, što je bio dovoljno dobar znak protivničkim skautima da obrate pažnju na njegov fantastičan šut za tri poena.

Kada se podvuče crta, jasno je da Poljaci nisu u krugu konkurenata za najviši plasman, ali određene sekvence u njihovoj igri (naročito spolja) i te kako ukazuju da mogu biti neugodan rival spreman da iznenadi svakoga.

Reprezentacija Poljske je na Evropskom prvenstvu učestvovala 28 puta, a najviši plasman su ostvarili 1963. kada su osvojili srebrnu medalju.

Od odličja imaju još i tri bronze (1939, 1965, 1967).

Trenutno se kotiraju kao 13. najbolja reprezentacija na FIBA rang listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve