Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.09.2022.

09:00

Garbahosa održao reč, pa poručio: Pešić je legenda, Srbija nije samo Jokić VIDEO

Horhe Garbahosa, predsednik Košarkaškog saveza Španije, govorio je za srpske medije posle pobede "Crvene furije" u osmini finala Evropskog prvenstva.

Izvor: B92

Autor:B92

Garbahosa održao reč, pa poručio: Pešić je legenda, Srbija nije samo Jokić VIDEO
Foto: Profimedia

Španija je još jednom pokazala pobednički mentalitet i posle velike drame i produžetka eliminisala je Litvaniju na startu nokaut faze.

Garbahosa, legendarni španski košarkaš, a danas predsednik Saveza, nervozno je pratio utakmicu kraj terena i na kraju je veoma emotivno proslavio trijumf protiv, na papiru, mnogo jačeg protivnika.

Odmah po završetku utakmice, u miks zoni, pitali smo Garbahosu za kratku izjavu o podvigu nacionalnog tima, na šta je on odgovorio da žuri do svlačionice, ali da će se vratiti.

Često se desi da se ne pojave, ali Garbahosa je ispao gosopodin, održao reč i posle nekih 15-20 minuta ponovo došao do miks zone u kojoj su bili samo srpski novinari. Svi ostali su pokupili stvari i otišli jer su uzeli izjave od košarkaša i time završili posao.

Horhe je došao i skoro pet minuta pričao o pobedi protiv Litvanije, mladom timu Španije, zvezdama na turniru, ali i Srbiji i Pešiću.

"Za nas je ovo bila ključna utakmica, ne samo za ovaj turnir, naravno da je važna i za turnir, ali pre svega za razvoj našeg tima. Imamo jako neiskusnu i mladu ekipu, prvi put igramo zajedno u ovakvom sastavu. Za nas je biti u Berlinu uspeh, a potom smo znali da ćemo igrati protiv nekoga iz najbolje grupe – Slovenije, Litvanije, Francuske ili Nemačke", rekao je Garbahosa.

"Tokom turnira pokušavamo da postanemo tim. Odigrali smo jako, kao tim, naravno da je Lorenzo odigrao sjajno, Bili takođe, ma svi – ovo je timska pobeda", dodao je Španac.

Španija prolazi kroz tranziciju, iz generacije koja je u 21. veku dominirala evropskom košarkom na ovom turniru je samo Rudi Fernandes.

"Da, nedostaju nam Pau Gasol, Mark Gasol, Navaro, Rodriges, oni su legende i to ne samo u Španiji, već u Evropi. Ali, sada pokušavamo da postanemo novi tim. Lorenzo (Braun), Vili (Ernangomes) i Rudi (Fernandes) su lideri i moraju da nose ostatak tima", ističe Horhe.

"U prvoj utakmici na turniru odigrali smo dobro, ali videli ste to neiskustvo. Ipak, rasli smo iz meča u meč, i igrati protiv Sabonisa, Valančunasa, Jokubaitisa... to su sve velika imena, veća nego što mi imamo, ali mi smo odigrali srčano i pobedili", nastavio je predsednik KS Španije.

Pred turnir bilo je mnogo polemike oko naturalizacije Lorenza Brauna, koji je na kraju dana bio najzaslužniji za pobedu Španije postigavši 10 poena u produžetku.

"Ne znam da li je najbolji, ali znamo da je lider, znamo ko je Lorenzo Braun. Dali smo mu pasoš, lično sam od njega zatražio da pomogne mladim košarkašima, da im pomogne da postanu profesionalci i veterani u jako kratkom vremenskom periodu. Mnogo nam pomaže, postigao je 20 i nešto poena, ali on nam daje mnogo više od samih koševa.
"

O zvezdama turnira rekao je sve najbolje, ali i dodao da Jokić, Janis i Dončić nisu jedine pretnje iz Srbije, Grčke i Španije.

"Oni su neverovatni košarkaši, ali Grčka nije samo Janis, Slovenija takođe nije samo Dončić, a definitivno i Srbija je mnogo više od samo Nikole Jokića. Pokušaćemo da se takmičimo koliko možemo, čak i ako znamo da igramo, ne znam da li baš najbolji Evrobasket svih vremena, moraćemo da sačekamo do kraja, ali sigurno je jedan od najboljih.
"

Na kraju Garbahosa je prokomentarisao selekciju Srbije istakavši da se ugledao na Pešića kada je bio mladi košarkaš.

"Sjajan su tim, imamo veliko poštovanje za Srbiju, za Savez i trener. Pešić je legenda, kada sam bio klinac ugledao sam se na njega kao na trenera, a onda imate Jokića i mnogo drugih košarkaša. Jedan od glavnih favorita za zlato", zaključio je Horhe Garbahosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve