Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.09.2022.

08:00

Vreme je za akciju

Prvi dan Evrobasketa je iza nas, dan u kom su košarkaši Srbije stigli u Prag, smestili se, ispoštovali protokole i konačno u večernjim časovima trenirali.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Vreme je za akciju
Foto: FIBA

Kako za košarkaše, tako i za novinare, četvrtak je bio zagrevanje za ono što nas očekuje u nastavku grupne faze, a to su utakmice gotovo svaki dan.

Dan nije mogao bolje da počne, pošto sam srećom imao privilegiju da putujem u istom avionu kao reprezentativci Srbije. O tome ste čitali "odmah po sletanju u Prag, pa nema potrebe vraćati se na tu priču.

Samo valja napomenuti koliko su takve situacije i dalje pomalo nerealne, jer ma koliko ste se navikli da u ovom poslu budete okruženi sportistima, reprezentacija je nešto drugo, to je skup onih najboljih.

Ne brinite se, nisam sve vreme gledao u naše košarkaše, zadržao sam potreban nivo profesionalizma kako se ne bi primetilo ushićenje, ali duboko u meni je kuljala ta dečačka uzbuđenost od same pomisli da ću zajedno putovati sa košarkašima na Evrobasket.

I mislim da to nema veze sa godinama, kada volite toliko neki sport, i kada ste u okruženju najboljih u tome, u ovom slučaju košarke, nebitno je da li imali 27 ili 77 godina, bićete ispunjeni jer ste u tom društvu.

Let je prošao kako je prošao, po sletanju u Prag svako je otišao svojim poslom – košarkaši u hotel na slikanje za zvaničan portal Evrobasketa, a mi na svoje odredište, hotel pa dvoranu.

O2 arena biće dom košarkaša Srbije narednih osam dana. Radi se o velelepnom izdanju koje je izgrađeno u zlatnoj eri češkoj hokeja. Otvorena je 2004. godine i jedna je od najboljih sportskih dvorana u Evropi.

Kapacitet za košarku je blizu 17.000 i očekuje se da će Češka imati dobru podršku sa tribina. Možda ne onu na kakvu smo mi navikli, što nam je rekao i Jan Veseli u izjavi posle treninga, ali biće Česi vetar u leđa svojoj selekciji.

U O2 areni prvi trening je odradili su i izabranici Svetislava Pešića. Medijima je bilo dopušteno da snime poslednjih deset minuta treninga, a po mokrim majicama igrača video se naporan rad.

U trenutku kada smo ušli na parket, na jednom kraju šutrali su su Marinković, Micić, Gudurić i Kalinić, dok su na drugom bili Jokić, Davidovac, Nedović...

Kalinić se u tim trenucima dobro zabavljao, imitirao je poteze drugih košarkaša i kao što smo mi u detinjstvu radili – govorili imena drugih igrača prilikom šutiranja na koš – tako je i on činio. Čula su se imena Fernanda San Emeterija i mnogih drugih...

Posle treninga usledilo je kratko uzimanje izjava od košarkaša - Nedovića i Micića - a potom i konferencija za medije Svetislava Pešića i Vladimira Lučića. Kapiten je bio kratak, donekle očekivano, dok je Kari, isto tako očekivano, duže pričao.

Mnogih tema se dotakao Pešić, pa je, između ostalog, pričao i o tome kako je došao da vrati srpsku košarku tamo gde joj je i mestao, i tu nije mislio samo na reprezentaciju već na celokupnu sliku naše košarke.

Ubrzo se i završila konferencija za medije, a tako i obaveze, košarkaša, ali i nas novinara. Zagrevanje je dobro prošlo, vreme je za akciju!

Petak, 21h!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu