Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.09.2022.

16:30

Opet ta Italija – kraj za Srbiju

Košarkaši Srbije završili su učešće na Evropskom prvenstvu.

Izvor:

Autor:

Opet ta Italija – kraj za Srbiju
Foto: KSS

Bolji od našeg tima u osmini finala su bili Italijani rezultatom 94:86.

Bila je to repriza finalne utakmice kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, a svi se sećamo da su "azuri" bili ti koji su bukirali kartu za japansku prestonicu. Više razloga za radost su imali i posle ovog meča.

Selekcija Svetislava Pešića je ušla u ovaj meč rešena da ne bude tako. Imali su Italijani ranu prednost 4:7, ali je potom usledila serija Srbije 12:0 nakon čega su nade svih poletele do neba.

Italijani su ušli agresivno u meč i njihova taktita je bila da fauliraju Jokića, a verovatno bi naša reprezentacija i ranije ušla u zaostatak da srpski centar nije promašivao sa penala.

Ono što krasi Italijane nije funkcionisalo na početku, ali kada jeste šut za tri je presudio selekciji Srbije. Dobili smo naznake toga u drugoj deonici, ali ne možemo to porediti sa onim u drugom poluvremenu.

Kao presudan događaj bismo izdvojili izbacivanje selektora Italije sredinom treće četvrtine. Đanmarko Poceko je zaradio drugu tehnički i u svom dramatičnom maniru napustio parket.

Kao da je to dalo vetar u leđa selekciji sa Apeninskog poluostrva koja je od tog trenutka zaigrala barem duplo bolje. Nije pomogla Srbiji činjenica da kada nema Jokića, nema ni igre naše reprezentaciji.

Kao "iks" faktor se istakao Marko Spisu koji je pogađao skoro sve što je uputio ka košu Srbije. Svoje serije iza linije 6,75 su imali i Nikolo Meli, Simone Fontekio i Akile Polonara, te Srbija naprosto nije imala odgovor na to.

Kada ne bi uspela inicijalna akcija, nismo imali rešenje iz druge, a napadi bi se završili bespotrebnim zabijanjima i iznuđenim rešenjima koja su uglavnom bila loša.

Uprkos svemu tome, Pešićeva selekcija je bila ta koja je u poslednjih 10 minuta ušla sa prednošću od dva poena, ali tada Spisu veže tri trojke posle koje nije bilo oproavka za Srbiju.

Kod naše selekcije se istakao Nikola Jokić sa 32 poena (8/14 iz igre, 14/15 slobodna bacanja) uz 13 skokova i četiri asistencije. Dvocifren je bio i Vasilije Micić sa 16 poena uz katastrofalnih 5/14 iz igre i dva promašena slobodna bacanja u trenucima kada smo mogli da uhvatimo kakav-takav priključak. Nikola Kalinić je dodao 12 poena.

Kod protivnika se istakao Marko Spisu sa 22 poena. Trojke je u grupnoj fazi šutirao 36 odsto, a večeras 6/9 odnosno 67 odsto uz napomenu da to ne možemo uzeti kao opravdanje za poraz.

Nikolo Meli je imao poen manje u odnosu na njega uz šest skokova i četiri asistencije, dok je Simone Fontekio završio meč sa 19 poena. Dvocifren je bio i Akile Polonara sa 16 poena.

Italijani se sada okreću meču osmine finala gde ih čega Francuska. Taj meč je na programu u sredu 14. septembra.

Što se tiče srpskih košarkaša, pred njima je povratak u Beograd...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1735 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve