Nova vest
Košarka

Nedelja, 28.08.2022.

17:00

Mundobasket nikad bliži – pobeda Srbije u Istanbulu

Košarkaši Srbije savladali su Tursku rezultatom 79:72 u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor:

Autor:

Mundobasket nikad bliži – pobeda Srbije u Istanbulu
Foto: FIBA

Srbija sada ima identičan skor 3/3 sa Belgijom (poražena od Grčke) na trećoj poziciji i plasman na Mundobasket nikada nije bio realniji za selekciju Svetislava Pešića.

Da je moglo uz manje drame – moglo je. Srbija je od starta krenula silovito i pokazala da je kvalitetnija selekcija.

Sjajno je meč otvorio Nikola Jokić, koji je još jednom predvodio Srbiju do trijumfa i trebalo mu je tek nešto više od pola prve četvrtine da bude dvocifren.

Mučio se mladi Alperen Šengun čuvajući centra Denvera u čemu iznova i iznova nije uspevao. Lako su "orlovi" stigli do dvocifrene prednosti i činilo se da ni svi okupljeni u "Sinan Erdem areni" (kapacitet 16.000) neće uspeti da donesu prevagu ekipi Ergina Atamana.

Srbija je već posle prve deonice imala prednost od 15 poena, a potom na početku druge ponovo prave seriju 7:2 nošeni Gudurićem i Lučićem.

Potom je usledilo ono čega smo se svi plašili – sudije. Alperen Šengun je prilikom jednog polaganja Marka Jagodića-Kuridže udario igrača Budućnosti, ali je to zavedeno kao blokada.

Usledila je trojka Meliha Mahmutoglua koja je mogla da donese momentum domaćinu, ali je uzvratio Kuridža trojkom – prikladno.

Proigrao je Šengun, bio najefikasniji u redovima Turske, ali je i na drugoj strani briljirao Jokić. Nije bilo rešenja ni za "šafl" ni za "flouter".

Međutim, ono što je trebalo našoj selekciji da donese pobedu već na kraju prvog poluvremena je ono što je uradio Nikola Kalinić. Sa 2.3 sekunde do kraja je uzeo loptu i šutirao sa preko pola terena preko protivničkog igrača – i pogodio bez da je lopta pipnula obruč.

Devetnaest poena razlike je po početku treće deonice naraslo na maksimalnih 21, a potom je usledio potop.

Proigrao je Čedi Osman za kog se činilo da ne može da promaši, dok je na drugoj strani Srbija prodavala loptu za loptom i promašivala šuteve. Nekoliko puta smo se izvlačili, al je potom Vladimi Lučić izbačen nakon što je posle napravljenog faula dobio tehničku. Druga po redu odluka sudija koja je izazvala pitanja,

Turci su nastavili u istom ritmu i u poslednju deonicu ušli sa jednocifrenim zaostatkom, gde ih je Osman doveo do izjednačenja na tri minuta do kraja.

Pometnja je zavladala u srpskim redovima, nisu se igrači razumeli, a ni sudije nisu pomagale. Osman je taman promašio šut, Jokić je uhvatio loptu i zaštitio posed, nakon čega su mu arbitri dosudili faul nad Osmanijem koji je njega napao.

Usledio je buran protest srpskih predstavnika zbog čega je Nikola Kalinić dobio tehničku, a sudije su svoj niz nelogičnosti nastavili dosuđivanjem "mrtve" lopte u tim trenucima, koja je posle penala pripala Srbiji.

Dešava se presudan trenutak kada se Kalinić iskupljuje za prethodno promašenu trojku i pogađa za 75:72, možda i presudan šut.

Usledili su poeni Gudurića, pa i Jokića koji je postavio konačan rezultat i doneo pobedu Srbiji.

Dvostruki MVP NBA lige je bio i najefikasniji kod nas sa 24 poena (10/16 iz igre) uz 10 skokova. Pratili su ga Marko Gudurić i Nikola Kalinić sa po 14 poena, dok je dvocifren bio još Vladimir Lučić sa 11 poena.

Na drugoj strani se istakao Čedi Osman sa 22 poena i šest skokova, Furkan Korkmaz je dodao 18, dok je Alperen Šengun meč završio sa 17.

Obe ekipe se sada okreću Evropskom prvenstvu gde Turska prvog septembra igra sa Crnom Gorom, dok Srbija dan kasnije ima meč sa Holandijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

546 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu