Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.08.2022.

18:45

Monstruozna partija Adetokumba, povreda Micića i dramatična pobeda Srbije na Jokićev pogon!

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku posle drame rezultatom 100:94 u prvom kolu druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: LN

Autor: LN

Monstruozna partija Adetokumba, povreda Micića i dramatična pobeda Srbije na Jokićev pogon!
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Pobeda je došla uprkos tome što je Janis Adetokumbo postigao 40 poena i imao osam skokova i pet dodavanja, ali je sa druge strane odgovorio Nikola Jokić sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija.

"Orlovi" sada u grupi imaju dve pobede i tri poraza u drugoj grupnoj fazi kvalifikacija za Mundobasket, dok je Grčka na tri uspeha i dva neuspeha.

Naredni meč "orlove" očekuje za tri dana u Istanbulu, nakon čega sledi put na Evrobasket, dok Grci istog dana dočekuju Belgiju.

"Orlovima" je ovo bila druga pobeda u nizu nad Grcima u zvaničnim mečevima, a prošlu su ostvarili u kvalifikacijama za prošli Mundobasket, takođe u Beogradu.

Utakmicu je, nažalost, obeležila i povreda skočnog zgloba Vasilija Micića u prvom poluvremenu, zbog koje nije uspeo da završi meč.

Srbija je dobro otvorila meč. Sjajan je bio Micić koji je brzo došao do čak devet poena, a "orlovi" su bili na +7.

Grci su, međutim, jako brzo pronašli način da brzim trčanjem kontri razbijaju odbranu Srbije, najviše preko braće Adetokumbo.

Prvih deset poena gostiju došlo je putem zakucavanja, a vrlo brzo se desio i preokret.

Ipak, Jaramaz pogađa trojku uz zvuk sirene i Srbija ima 31:25 posle prvih deset minuta.

Dobra završnica prve pomogla je Pešićevim izabranicima da dobro otvore drugu deonicu, a Milutinov se isticao i u odbrani i u napadu.

Srbija se odlepila, ali nikako nije uspevala da prelomi meč, pošto je Janis držao svoj tim u igri.

Nekoliko lošijih odbrana Srbije uz par zanimljivih sudijskih odluka i vratili smo se u egal, a onda je Micić nezogdno doskočio i povredio isti zglob sa kojim je i ranije imao problema...

Jokić je "povukao" u završnici poluvremena, Janis je konačno promašio bacanje, pa se na poluvreme otišlo sa 51:44.

Trojka, na trojku, pa sedam poena Jokića u nizu i Srbija je uspela da odbije nalet Grčke na startu drugog poluvremena.

Novak Đoković je slavio poene, ali je Janis bio glavni akter ove utakmice i već je imao 22 poena u 25. minutu.

"Orlovima" je bila potrebna dodatna energija u tim trenucima, a doneo ju je Gudurić, koji je pogodio trojku, a onda iznudio faul u napadu.

Sjajna energija u odbrani pojačana izuzetnom energijom krcate "Arene" vodila je Srbiju do +7 na kraju treće deonice, 70:63.

Malo i mimo očekivanja, Jaramaz je bio glavni igrač na terenu početkom poslednjeg kvartala, preuzevši ulogu prvog plejmejkera od povređenog Micića.

Izgubljene lopte i promašaji, ali češće pogođeni šutevi i dobre asistencije vukli su "orlove" u tim trenucima.

Međutim, Janis praktično nije odmarao, a Srbija nije znala kako da ga zaustavi, dok je u jednom trenutku krenuo da dominira i njegov brat Tanasis.

"Orlovi" su i pored toga čuvali prednost i imali +8 na minut i po do kraja, a čak je i Jokić pogodio jednu suludu trojku. I onda...

Crnih 90 sekundi Srbije, trojka Dorsija za 87:87 i promašaj Jaramaza za pobedu. Otišlo se u produžetke.

Produžeci jesu bili izuzetno naporni za Srbiju, ali su joj doneli šansu da pokaže karakter.

Iako je prednost prethodno ispuštena, iako je Jokić dvaput šutirao po 0/2 bacanja u trenucima kada se meč lomio i imao ukupno šest izgubljenih lopti, "orlovi" nisu poklekli.

Dobra odbrana u poslednjim imnutima protiv sada već iscrpljenog Janisa, uz Kalinića koji je dovršio posao, doneli su trijumf Srbiji. Konačno – 100:94.

Jokić je meč završio sa 29 poena (11/16), osam skokova, šest asistencija, jednom ukradenom loptom i šest izgubljenih.

Jaramaz je imao 15 poena, dva skoka i četiri izgubljene, Lučić je uz po dva skoka i asistencije dodao 14 poena i dve ukradene, dok je dvocifren bio i Milutinov sa 12 poena i četiri uhvaćene lopte.

Na drugoj strani, pored neverovatnog Janisa (40p, 8sk, 5as, 2ukr, 3il), dvocifreni su bili samo Dorsi sa 113 poena i tri asistencije i Tanasis Adetokumbo sa 12 poena i pet skokova.

Meč ste mogli da ispratite direktno uz B92.net LIVE BLOG.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

508 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve