Nova vest
Košarka

Utorak, 12.07.2022.

10:07

(Za sad) Poslednje zlato (2001)

Na 32. Evropskom prvenstvu u Turskoj, jedna nova selekcija Jugoslavije vratila je primat na kontinentu i to ponovo bez ijednog poraza.

Izvor: B92

Autor:B92

(Za sad) Poslednje zlato (2001)
Foto: EPA PHOTO EPA/GEORGI LICOVSKI

Od onog tima, koji je 1995. godine posle sankcija UN vratio Jugoslaviju u sam vrh svetske košarke, na Bosfor su otputovala samo trojica igrača: dva Dejana – Bodiroga i Tomašević, i Saša Obradović.

Bodiroga je po prvi put dobio i kapitensku traku, a samo par dana pred početak turnira na treningu je zadobio frakturu nosa.

Igrao je celo prvenstvo sa tom povredom i bio pravi vođa, ali su veliku ulogu odigrali i svi ostali, pogotovo MVP šampionata Stojaković, Drobnjak, Gurović, Tomašević, Jarić ...

A u finalu fantastični Vlado Šćepanović (19 poena za 21 minut, šut iz igre 8-10, i uz sve to fenomenalna odbrana nad Ibrahimom Kutlajem).

Počev od Hrvata, pa redom, nijedan tim nije bio ni blizu "plavima", koji su jedino domaćinu, u finalu, dozvolili "luksuz" da izgubi jednocifrenom razlikom.

Jugoslavija je do osmog zlata u istoriji evropskih prvenstava stigla pobedivši rivale prosečnom razlikom 23,3 poena!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu